Mária
-6 °C
-2 °C

Orbán: Közép-Európa újíthatja meg az EU-t

2005.06.21. 15:21
Közös német-magyar kereszténydemokrata elvi állásfoglalást tart szükségesnek Orbán Viktor, aki a Pester LLoyd című német nyelvű lapnak nyilatkozott.

"Azon gondolkodom, hogy a magyar és a német kereszténydemokraták közös elvi állásfoglalást adhatnának ki az EU helyzetéről. Közép-Európa fogja megújítani az Európai Uniót, legalábbis addig, amíg Franciaország nem folytat erősebb, egyértelműbb politikát" - jelentette ki a Pester LLoyd című lapban szerdán megjelenő interjúban Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor a magyar munkavállalók elleni németországi akciókra vonatkozó kérdésre válaszolva kijelentette, az ilyen és hasonló ügyek a mai "nehéz időkben" bármikor előfordulhatnak, és a politikusok olyan lépéseket is tesznek, amelyeket egyébként nem tennének, de "meg kell védeni az embereinket".

A Fidesz elnöke arra a kérdésre, hogy a kis országoknak bizonyos dolgokat el kell-e tűrniük a nagyoktól, határozottan kijelentette: a nagy országoknak nagyvonalúaknak kell lenniük, ezzel nő a nemzeti büszkeségük, a kicsiknek ellenben nem kellene eltűrniük a nemzeti büszkeségük rovására, amit nem tűrne el egy nagy ország. Mindenesetre el kellene kerülni az ilyen konfliktusokat, és a megelőzésre kellene koncentrálni.

Németországnak - Orbán Viktor szerint - a súlyos munkanélküliségi helyzete közepette két lehetősége van, vagy megvédi piacát a külföldi munkaerőtől, és ezzel megakadályozza a gazdasági fellendülést, vagy nagy levegőt vesz, és azt mondja: elég erősek vagyunk ahhoz, hogy ne csak a saját, hanem más országok polgárainak is adjunk munkát, és kinyissuk a határainkat.

A Fidesz elnöke bízik abban, hogy - a szerinte - Németországban hatalomra kerülő kereszténydemokrata-keresztényszociális kormány merész, az európai integrációt elősegítő, az unió négy alapjogát figyelembe vevő politikát folytat majd. Orbán Viktor meggyőződése szerint ugyanis a német gazdaság válságát csak Európa tudja megoldani.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.