Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Pesszimistán várják a bővítést a csatlakozók

2004.02.27. 10:29
Áremelkedést és az életszínvonal romlását hozatja az Európai Unió május 1-i bővítése a csatlakozó országok polgárai szerint. Javulást csak a munka- és továbbtanulási lehetőségek terén várnak. A GfK felmérésének eredményei különösen meglepőek a csatlakozási népszavazások sztálini időket idéző eredményei tükrében.
Vegyes érzelmekkel várják az EU május 1-i bővítését a csatlakozó országok polgárai. Bár a csatlakozási népszavazásokon szinte mindenhol az egypártrendszert idéző eredményekkel nyertek a csatlakozáspárti szavazók, a GfK piackutató tíz országra kiterjedő vizsgálata szerint az új tagországok állampolgárainak relatív többsége életkörülményei romlására számít.

Mérsékelt derűlátás

Döntő fölény
A csatlakozó országok népszavazásain elsöprő többséggel mondtak igent a bővítésre a szavazópolgárok. Táblázatunkban az "igen" szavazatok aránya mögött zárójelben a részvételi arányokat tüntettük fel.

Szlovákia - 92,46% (52,12%)
Szlovénia - 89,61%
Málta - 52,7% (91,2%)
Észtország - 67% (63%)
Lettország - 67% (72,53%)
Litvánia - 91% (64%)
Magyarország - 83,76% (45,56%)
Lengyelország - 77% (58,8%)
Csehország - 81% (57%)
Cipruson a parlament egyhangúlag támogatta az ország EU-csatlakozását.

Egyértelmű javulást egyedül a más EU-tagállamokbeli képzési- és munkalehetőségek terén várnak a csatlakozók. A megkérdezettek 75 százaléka látja úgy, hogy több lehetősége lesz a tanulásra, 70 százalék lát esélyt jobb munkára a csatlakozás után. A kérdésben leginkább az egyetemisták optimisták, körükben 90 százalék vár javulást - írja elemzésében a GfK.

Az egészségügy területén a csatlakozók többsége mérsékelt javulásra számít. A megkérdezettek 35 százaléka szerint jobb lesz a helyzet, 34 százalék szerint változatlan, 24 százalék azonban a közegészségügyi ellátás romlásától tart.

Rossz lesz

A megkérdezettek többsége szerint a csatlakozás nem fogja befolyásolni az országában tapasztalható korrupciót, a megkérdezettek harmada szerint még romolhat is a helyzet. A válaszadók alig negyede gondolja úgy, hogy csökkenhet a korrupció mértéke.

A csatlakozók négyötöde áremelkedésektől tart az EU bővítése után, az árak csökkenését alig öt százalék várja. Ezzel függhet össze, hogy az életszínvonal tekintetében a relatív többség pesszimista. A megkérdezettek 38 százaléka szerint romlani fognak életkörülményei a csatlakozás után, 30 százalék remél javulást. A válaszadók egynegyede szerint a csatlakozás nem befolyásolja az életszínvonalat.

Szocialista realizmus

Az életszínvonal tekintetében a volt szocialista országok a legpesszimistábbak. A szlovákok hatvan, a csehek ötvenöt és a lengyelek ötvenegy százaléka tart az életszínvonal romlásától. Javulást leginkább az egyetemi végzettségűek várnak. Nemzetiségükre tekintet nélkül negyven százalék szerint lesz jobb az élet az unióban.

A GfK felmérése 2003 október 2. és november 24. között készült a tíz csatlakozó 9557 polgárának megkérdezésével.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!