Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Szavazna az európai alkotmányról Lengyelország

2005.06.06. 19:53
A francia és a holland elutasítás és a brit halasztás ellenére is népszavazást tartana az európai alkotmányról a lengyel kormány. Az októberre tervezett szavazás így is kérdéses, mivel szeptemberben általános választásokat tartanak, melynek esélyese a népszavazást és az alkotmányt is elutasító jobboldal.

Feltétlenül szükségesnek tartja a népszavazást az európai alkotmányról a lengyel kormány. Adam Rotfeld külügyminiszter szerint a francia és a holland elutasítás és a brit halasztás ellenére is meg kell rendezni a tervezett népszavazást az alkotmányos szerződésről.

Nem dönthetnek helyettük

"A franciák, a hollandok és a britek nem dönthetnek helyettünk. Az alkotmányos szerződés egyértelmű népszavazási támogatása megerősítené Lengyelország pozícióját az Európai Unióban függetlenül attól, hogy mi történik a továbbiakban a szerződéssel" - mondta Rotfeld.

Nyilatkozatával szinte egyidejűleg beszélgetett tanácsadóival a referendum ügyéről Aleksander Kwasniewski lengyel elnök. Az államfő szintén kitart az októberre tervezett népszavazás mellett.

A jobboldal nemet mondana

Kérdéses azonban, hogy az államfőnek és a kormánynak mekkora befolyása lesz a kérdésre. Lengyelországban ugyanis szeptemberben általános választásokat tartanak, melynek esélyese a népszavazást elutasító jobbközép ellenzék.

Az ellenzék már a francia és a holland népszavazás előtt is ellenezte a referendumot. A lengyel ellenzék hevesen bírálta és bírálja az alkotmányos szerződést. Részben azt kifogásolja benne, hogy nem tesz említést Európa keresztény gyökereiről, részben pedig azt, hogy - megítélése szerint - az EU-alkotmány az eddigieknél kisebb beleszólást enged az integrációs szervezet ügyeibe az új tagállamoknak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.