Natália
-3 °C
7 °C

Lengyel inváziótól tart az unió

2003.11.25. 14:27
Az Európai Unió egyre több országa zárja be munkaerőpiacának kapuit a legyelek előtt, mert attól tartanak, hogy az uniós csatlakozással elözönlenék őket a magas hazai munkanélküliség elől menekülő lengyelek. Mára csak Nagy-Britannia és Írország nem vezetett be korlátozásokat.
Nem is olyan rég még az unió tizenöt tagállamának fele azt mérlegelte, hogy a bővítés után azonnal megnyitja munkaerőpiacát a csatlakozók előtt, én nem él a csatlakozási tárgyalásokon kialkudott 7 éves átmeneti korlátozás lehetőségével.

Nem kell a lengyel

Mára azonban többségük megváltoztatta véleményét, részben saját romló gazdasági mutatóik, részben a növekvő lengyel munkanélküliség miatt, amely a legújabb becslések szerint 2004-re meghaladja a 20 százalékot.

A legutóbbi példa Hollandia, ahol a kereszténydemokrata, a liberális és a populista párt együttes többséggel kényszerítette rá a kormányt, hogy még legalább két évig tartsa fenn a foglalkoztatási korlátozást az "olcsó" lengyelek számára annak ellenére, hogy Hollandia még 1999-ben megígérte, hogy megnyitja munkaerőpiacát a lengyelek előtt. A varsói holland nagykövetség első tanácsosa szerint azért nem tudják betartani négy évvel ezelőtti ígéretet, mert időközben a holland munkanélküliség is az akkori 3 százalék többszörösére nőtt.

Szóba se jöhet Skandinávia

Svédország ugyan nem korlátozza a munkavállalás lehetőségét a csatlakozás után, de megtiltja a bérek csökkentését. Ezzel a lengyelek fő aduja, az olcsóság vész el, és nem éri majd meg a svéd munkaadóknak, hogy a nyelvet nem beszélő, képzetlen vagy ott elismert diplomával nem rendelkező déli szomszédokat alkalmazzák. A svédeknek már most is gondot okoz, hogy sok lengyel csak a magas munkanélküli segély miatt kér tartózkodási engedélyt az országban. Dánia a svédországihoz hasonló szabályozás bevezetésére készül.

A tizenötök legtöbbje nem folyamodik ilyen trükkökhöz, hanem egyszerűen két éves átmeneti időszakot vezetnek be a munkaerőpiac megnyitása előtt, bár a döntést még nem mindenhol hozták meg. Németország és Ausztria viszont a többieknél is jobban tart a lengyel inváziótól: ők valószínűleg 2009-ig, de lehet, hogy egészen 2011-ig fenntartják a korlátozást. Németországban már most is 4 millióan vannak munka nélkül, ezért a szakszervezetek valószínűleg nem bocsátanák meg a kormánynak a liberalizációt. Ausztria kétoldalú megállapodásokat készül kötni egyes csatlakozókkal a munkaerőpiac megnyitásáról, de a Lengyelország szinte biztosan nem tartozik majd közéjük.

Egyedül Írország és Nagy-Britannia nem vezet be semmilyen korlátozást, sőt, Mary Harney ír miniszterelnök-helyettes úgy döntött, hogy már a 2004. május elsejéig hátralévő néhány hónapban megkönnyítik a csatlakozó országok munkavállalóinak dolgát azzal, hogy soron kívül bírálják el munkavállalási kérelmeiket.

Még százezer belefér

Az EU országaiban jelenleg 450 ezer lengyel dolgozik legálisan, ebből 300 ezer Németországban - elsősorban a mezőgazdaságban, a vendéglátóiparban, az idegenforgalomban, az építőiparban és az egészségügyben. Becslések szerint a bővítés utáni első öt évben 100 ezer lengyel juthat még törvényes keretek között munkához a közösség országaiban, de hogy hányan próbálkoznak majd fekete munkával, az felbecsülhetetlen.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.