Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Keményen bánna a menekültekkel az EU

2004.03.30. 19:28
Kérdés nélkül is visszatoloncolhatnák a menekülteket az EU tagállamai az Európai Bizottság menekültügyi tervezete szerint. Jogvédők és az ENSZ menekültügyi főbiztosa szerint a tervezet nemzetközi egyezményeket és az EU alapokmányait is sérti. A jogvédők a tervezet visszavonását követelik.
A menekültügyi szabályozás tervezetének visszavonására szólította az Európai Bizottságot több jogvédő szervezet. Az egységes európai szabályozást az ENSZ menekültügyi főbiztosa, Ruud Lubbers is elítélte.

Kitessékelnék a menedékkérőket

A jogvédők és a főbiztos is három alapelemet emelt ki a tervezett - öt jogszabályból álló - intézkedéscsomagból. A bírálók szerint a biztonságos harmadik ország koncepciója sérti az 1951. évi ENSZ menekültegyezményt, az Európai Emberjogi Egyezményt, a Kínzás Elleni Egyezményt, a Nemzetközi Politikai és Polgári jogi Egyezményt és az Európai Unió Alapvető Jogainak Chartáját is.

Lubbers szerint néhány EU tagállam szeretné a saját, korlátozó jellegű és ellentmondásos gyakorlatát rákényszeríteni az EU 25 leendő tagállamára.

Az EB tervezete szerint a biztonságos harmadik országon át érkező menekülteket vissza lehetne küldeni a biztonságosnak nyilvánított országba. A koncepció tartalmazza a biztonságos harmadik ország fogalmának teljeskörű kiterjesztését is a biztonságosnak ítélt európai országokra. Ez esetben a menedékkérőt a hagyományos eljárásokat megkerülve, már a határról visszafordíthatnák.

Kérdések nélkül

Lubbers és a jogvédők szerint azonban egy ország biztonságosságát minden esetben egyéni alapon kell elbírálni, mivel egy általában biztonságosnak mondható ország "egyes konkrét személyek számára egyáltalán nem biztonságosak". Ez Lubbers félelmei szerint akár a menekültek erőszakos visszaküldéséhez vezethet.

A főbiztos szerint egy ország biztonságossá nyilvánításának kritériumai olyan alacsonyak, hogy az alapvető emberi jogi normákat sértő, a menedékkérelmet hatékonyan és igazságosan elbírálni nem tudó országba küldik vissza a menekülteket. Ez "felérhet a menedékhez való alapvető jog megtagadásával és a nemzetközi jog megsértésével" - mondta Lubbers genfi sajtótájékoztatóján.

Fellebbezés előtt

A jogvédő szervezetek - többek között az Európai Menekültügyi Tanács, a Human Right Watch és az Amnesty International - kifogásolják a jogorvoslati lehetőségek beszűkítését is. A tervezet szerint a fellebbezést benyújtó menedékkérők "döntő többségét" még a jogorvoslat előtt kitoloncolhatják, pedig egyes tagállamokban a fellebbezések 30-60 százalékát is elfogadják.

A szöveg a jogorvoslati eljárás időszakában való európai tartózkodással kapcsolatban számos kivételről tesz említést, amelyek azonban "nem a kérelem megalapozottságával, hanem technikai jellegű vagy önkényesen alkalmazott megfontolásokkal, illetve a kérelmező viselkedésével kapcsolatosak" - mondta a főbiztos.

A menekültek nem tudnak eligazodni a jogszabályokban

Az UNHCR elemzése szerint "a jogorvoslati eljárás során lehetséges egyes személyek eltávolítása pusztán azért, mert fogva tartották őket, vagy mert nem fellebbeztek korábban. Az ilyen szabályok súlyosan hátrányosak lehetnek a menekültek számára, akik egyébként is számos traumán, nehézségen mennek keresztül, és nem tudnak eligazodni a menekültelismerési eljárás részleteiben."

Hétfőn több jogvédő szervezet levélben kérte Antonio Vitorinót, az EB az üggyel foglalkozó biztosát a tervezet visszavonására. Mint levelükben írták, eddig örömmel várták az egységes szabályozást, mostani formájában azonban elfogadhatatlannak és törvénysértőnek tartják.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.