Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Strasbourg ismét elmarasztalta a magyar államot

2004.11.11. 13:15
Tizenhétezer eurót fizet a magyar állam annak a roma férfinak, akit 1995-ben bántalmaztak rendőri intézkedés közben. Balogh Sándor az emberi jogi egyezmény négy cikke alapján nyújtotta be panaszát; ezek közül a kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot tiltó cikk miatt marasztalták el a magyar államot.
A magyar állam kifizeti a kártérítést annak a roma férfinak, akinek "embertelen rendőri bánásmód miatt" ítélt meg 17 ezer eurós (körülbelül 4,25 millió forintos) kártérítési összeget a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága. Höltzl Lipót, az Igazságügyi Minisztérium (IM) nemzetközi joggal foglalkozó helyettes államtitkára csütörtökön elmondta, nem fordulnak a bíróság Nagykamarájához, hanem kifizetik a bíróság által megítélt összeget.

Megrepedt a dobhártyája rendőri intézkedés közben

A bíróság még júliusban döntött Balogh Sándor ügyében, aki azért fordult a bírósághoz, mert egy 1995-ös ügyben olyan súlyosan bántalmazták a rendőrkapitányságon, hogy feldagadt, piros lett az arca, a bal dobhártyája berepedt.

Höltzl Lipót korábban közölte, a panaszos az egyezmény négy cikkét érintően adta be keresetét: a diszkriminációt tiltó, a megfelelő jogorvoslatot biztosító, valamint a tisztességes eljárást előíró cikkek megsértését a testület egyhangúlag elutasította, a kamara négy bírója azonban helyt adott annak a panasznak, amelyben a kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot tiltó cikk megsértését kifogásolta a sértett, Balogh Sándor.

A férfinak 17 ezer eurós kártérítést ítéltek meg.

Három hónapja van az államnak

Az ítélet után három hónap állt mindkét fél rendelkezésére, hogy a bírósághoz forduljon azzal a kéréssel, hogy az ügyet a tizenhét tagú Nagykamara elé kívánja citálni. A Nagykamara az emberi jogi egyezmény értelmezésével, továbbfejlesztésével, alkalmazásával összefüggő lényeges kérdésekben határoz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.