Vilma
-7 °C
4 °C

Halasztották a végső döntést Románia és Bulgária csatlakozásáról

2006.05.16. 15:55
Az Európai Bizottság októberre halasztotta a Románia és Bulgária csatlakozási időpontjáról szóló döntést. A keddi ajánlás szerint beléphetnek 2007 január 1-én, ha addig elvégzik a házifeladatból megmaradtakat. Az eurózónába a korábbi várakozásoknak megfelelően csak a szlovén jelentkezést fogadták el, Litvániának a magas infláció miatt még várnia kell.
Az Európai Bizottság kedden feltételes jóváhagyást adott Románia és Bulgária 2007-es csatlakozási ambícióinak - írja a Bruxinfo. "A Bizottság úgy döntött, hogy Románia és Bulgária készen áll arra, hogy 2007. január 1-jén csatlakozzon az Európai Unióhoz, amennyiben teljesít bizonyos feltételeket" - mondta José Manuel Barroso európai bizottsági elnök az Európai Parlamentben kedden délután.

Barroso hozzátette, hogy a ma közzétett bizottsági ajánlásokban foglalt területeken elért haladást a Bizottság október elején fogja elbírálni. Ez azt jelenti, végleg csak akkor dől el, hogy a két ország csatlakozhat-e a következő év elején az EU-hoz. Ezt az ajánlást majd a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk.

A csatlakozási szerződés szerint a két ország belépését egy évvel el lehet halasztani, ha felkészülésükben komoly hiányosságok mutatkoznak. Főleg Bulgáriával vannak problémák. Különösen az igazságügyi rendszer, valamint a korrupció- és szervezettbűnözés-elleni fellépéssel vannak még gondok. Elemzők szerint a Bizottság az ajánlás elhalasztását arra akarja használni, hogy továbbra is nyomást tudjon gyakorolni Bukarestre és Szófiára a reformok folytatása érdekében.

Már egy hete kiszivárgott, hogy a két ország csatlakozási időpontjával kapcsolatos döntés több hónapos elhalasztását fontolgatja a testület. Akkor elemzők úgy látták, a halasztás rákényszerítheti a két jelölt országot arra, hogy minél több reformot hajtson végre még az idén, ha viszont októberben a 2007. január elseji csatlakozás mellett döntenének, nehezebb lenne a csatlakozási szerződés tagállami ratifikálása.

Csak Szlovéniában lesz euró jövőre

Az Európai Bizottság kedden Szlovénia felkészülését a 2007. január 1-i eurózónás csatlakozásra megfelelőnek találta, ám Litvánia felkészülését az ország viszonylag magas inflációs rátája miatt nem tartja elégségesnek az euróövezeti csatlakozásra a jövő év elejétől. Szlovénia lehet így az első ország az újonnan csatlakozott tíz, többségében kelet-európai állam közül, amelyik beléphet az euróövezetbe. Ennek ez idő szerint 12 tagországa van, együttesen mintegy 310 millió lakossal.

Litvánia inflációs rátája 2,6 százalékos a hivatalos adatok szerint, gyakorlatilag 0,1 százalékkal teljesíti túl a csatlakozási feltételt. A balti állam diplomáciai értesülések szerint az EU júniusi csúcsértekezletén szeretné napirendre tűzni eurózónás csatlakozásának kilátásait.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.