Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Schmuck Andorral az unióba

2004.05.01. 03:21
Az Időkerék körül a csatlakozást megelőző órán gyászos volt a hangulat. Mintha egy katasztrófa áldozatainak a nevét sorolnák, pedig gongütésre hívtak termelési és ügyvezető igazgatókat, másodvonalbeli politikusokat, néven nem nevezett nagyköveteket. Medgyessy tegezte a hallgatóság izmait, a hallgatóság véleménye megoszlott.
Nem fogják kitalálni, hogy az Időkerék körül felállított, műfűvel borított VIP-központban ki volt az első alak, akibe belebotlottunk? Schmuck Andor, a szocialista párt Horn-díjas vitéze fogadta barátait. Horn Gyula talán mégse véletlenül szállt be a miniszterelnöki Mercedesbe a minap.

Csapást mértek

Egy órával a csatlakozás előtt a hangulat kifejezetten gyászos. Mintha egy súlyos, a nemzetet gyászba borító katasztrófa áldozatainak a neveit sorolnák fel, amikor gongütésre hívják a hírességeket. Tragikus férfihang jelenti: huszonhárom óra tizenöt perc. Fábri Sándor író nevében vörös hajú hölgy üt a gongra. Huszonhárom óra huszonkét perc. Kukac káefté termelési igazgatója nevében vörös hajú hölgy üt a gongra. Huszonhárom óra harmincegy perc. A főváros főépítésze nevében vörös hajú hölgy üt a gongra.

A politikusok bezzeg eljöttek. Nemes feladatuk nem bízták semmiféle vörös hajú egzisztenciára, Horn Gábor, Persányi Miklós (és lánya, Zsófia), Magyar Bálint, Csillag István saját kezükkel mértek csapást a gongra. A kordonon túl a közönség egyre nőtt, italt a VIP-szektorban nem kapni, ezért Hajnit bíztuk meg a feladattal, aki teljesíti.

Mi is az időkerék

Miután az összes, a kései időpont ellenére ráérő politikus és kormányközeli káefté ügyvezető igazgatója (vagy képviseletében a vörös hajú hölgy) ráütött arra a nyomorult gongra, a szpíker a nagyköveteket kezdte sorolni. Ausztria nagykövete nevében vörös hajú hölgy. Ausztria budapesti nagykövete pedig lehet, hogy jelen volt, csakhogy van neki becsületes neve, melyre hallgat, ezért inkább a tömegben maradt és jódlizással szórakoztatta a körülette állókat. (Tényleg, az EU-ban, tessék mondani, lehet jódlizni? Mert ha ez egy demokratikus alapokon működő, a tagállamok egyenlőségét tiszteletben tartó szervezet, akkor nem.)

És jött az összes nagykövet, akinek nem volt neve, nem úgy Medgyessy Péter miniszterelnöknek, aki rögvest doktori címet is kapott a konferansziétól. Két és fél perc múlva peregni kezd a homok a négy és fél tonnás szerkezetben, mondta. (Nem sokkal később egy fiatalember arról érdeklődött nálam, hogy mi is ez az időkerék. Őőőő, hmmm, hááát, adtam a jól értesültet, majd odébb somfordáltam.)

Szorongva vártuk a kormányfői beszédet, hiszen útelágazáshoz érkeztünk. Medgyessy rövid volt. Magyarok! A csoda bennetek van. A csoda a lelketek. A csoda testetek. A csoda izmaitok. Európa nagy esély. Nem több, nem kevesebb. Himnusz. Örömóda. Tűzijáték.

Nagy büdös szar

A vélemények dzsungelében kínosan egyensúlyozva szabadultunk ki a VIP-szektorból, magunk mögött hagyva Kepes Andrást és Dés Lászlót, Rózsa Pétert és Schmuck Andort, Jancsó Miklóst és a jódlizó osztrák nagykövetet.

Tokár Istvánné szerint az, amibe beléptünk egy "nagy büdös szar". Kétszázhatvanra emelték a cukrot, miközben ő ötvenévesen nem kell már senkinek. Mármint a munkaerőpiacon. Ennél még az is jobb volt, amikor az előző rendszerben az ÜTK pecsétjét ütötték a személyijébe. Zavarunkban visszakérdeztünk: mit jelent az ÜTK? Mit jelent, mit jelent, hát üzletszerű titkos kéjelgést jelent, vazze.

Csak nem fütyül

A Máté bácsiként és kis Balázsként bemutatkozó páros szerint az Európai Unió szellemiségéhez csatlakozunk, és ez jó. A Hősök tere szemetes kupacain körbepillantva most még a Balkánhoz tartozunk, de esély van arra, hogy néhány évtizeden belül Magyarországra is a jobb világ köszönt.

Mátét és Balázst képtelenség arra rávenni, hogy elvi alapokon közelítsék meg a csatlakozást, minduntalan a tényleg undorító szeméthegynél kötnek ki. A hetven körül születettek szerintük nem szemetelnek, a hetvennyolc körül napvilágra jött csemetékre viszont a zűrzavaros rendszerváltás miatt kevesebb figyelem jutott, ezért ők azok, akik sokat szemetelnek. És a miniszterelnököt is kifütyülték ezek a suhancok, akiknek Viktor az Isten. Máté és Balázs nem politizál, Medgyessyért sem rajong, de hát az ember csak nem fütyüli már ki a miniszterelnököt.

Okosabbak Brüsszelben

EU-csatlakozás kérdésében a punkok is súlyosan megosztottak. Bánki szerint az EU sokkal súlyosabb helyzetbe sodorja ezt a kis országot, mint amiben valaha is volt. Tudja, hogy mi fán terem az igazság, hat és fél évet ült börtönben, mert megölt egy "szélsőjobboldali csávót". A tettét vállalja. "A kutyám az első" - vall színt. "Na jó - mondja később. - Én vagyok az első".

Barátnője, Móni nem osztozik a szkepszisben. "Két generáció múlva biztos jobb lesz" - jelzi, hogy a saját életében nem számít változásra. A függetlenségünk egy szeletét szerinte gond nélkül feladhatjuk, mert Brüsszelben okosabb emberek ülnek, mint a budapesti parlamentben.

Minden kétség és kishitűség a múlté. Magyarország 2004. május elsején csatlakozott az Európai Unióhoz. Tokár Istvánné cukrászdát nyitott Bécsben, Bánki beiratkozott a Sorbonne-ra. Schmuck itt maradt.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.