Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Egymilliárd dollárt fizetne ez EU-nak a Philip Morris

2004.04.05. 11:51
Kapcsolódó cikkek (1)
Évi egymilliárd eurónyi kárt okozott az EU-nak a dohánycsempészet. Brüsszel szerint a csempészeket a nagy dohánygyárak is támogatták. A Marlboro gyártója közvetve elismerte a felelősségét és egyezséget ajánl.
Egymilliárd dolláros kártérítést fizethet az EU-nak a Philip Morris. A többek között a Marlboro cigarettákat is gyártó cég peren kívüli egyezséget ajánlott Brüsszelnek a dohánycsempészet ügyében indított perben.

Támogatták a csempészetet

Az Európai Bizottság a Philip Morrist és az RJ Reynolds dohányipari céget is az európai cigarettacsempészet aktív támogatásával vádolja. Az EB érvei szerint a nagy dohánygyárak annak ellenére szállítottak bőven a piaci igények fellett cigarettákat több kelet-európai országba, hogy tudták, a fölösleget ez EU-ba csempészik.

A dohánycsempészet egyik központja Crna Gora volt, a milosevicsi Szerbiával való szembefordulása miatt azonban sokáig elnézték az országnak a fő bevételi forrást jelentő üzelmeket.

A csempészet miatt az EU csak 2000-ben egymilliárd euró (260 milliárd forint) adóbevételtől esett el. Az EB eredetileg a kiesett adóbevételekért perelte volna a nagy dohánygyártókat, egy 2001-es amerikai bírósági döntés értelmében azonban külföldiek nem perelhetnek kiesett adókért cégeket az Egyesült Államokban. Az EB ezután bűnpártolással vádolta meg a dohánygyárakat.

A BBC értesülései szerint a Philip Morris jogi osztálya már kidolgozott egy megállapodást a kereset ejtése érdekében. A hírügynökség értesülései szerint a Marlboro gyártója több éven át fizetne kárpótlást, melynek végösszege akár az egymilliárd eurót is elérheti.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!