Judit
-2 °C
8 °C

Megbüntették a spanyolokat a mocskos tengervíz miatt

2003.11.26. 11:29
Bírságot szabott ki az unió Spanyolországra, mert az ország tengerparti strandjain a víz tisztasága nem felel meg az uniós kritériumoknak.
Az Európai Bíróság döntése alapján Spanyolországnak 624 150 eurós bírságot kell fizetnie évente a partszakasz minden százaléka után, ahol a tengervíz tisztasága nem üti meg az unió által elfogadhatónak tartott szintet - írja az EU Observer.com.

Ennek értelmében a spanyolokat évente több, mint 11 és fél millió euróval (forintban kicsivel több, mint 3 milliárddal) vágja meg a közösség. Az EU Observer.com adatai szerint ugyanis a tengerparti fürdőhelyek 15 százalékának vize még mindíg a szennyezettebb, mint amit az unió fürdővizek tisztaságára vonatkozó direktívája megenged.

Az Európai Bíróság már 1998-ban elmarasztalta Spanyolországot emiatt, és bár elismerte a helyzet megoldásának nehézségét, most úgy ítélte meg, hogy a spanyoloknak elég időt hagytak a kritériumok teljesítésére, ezért már csak a büntetés van hátra.

Az uniós bíróság eddig ezen kívül csak egy esetben szabott ki bírságot egy tagállamra, szintén a környezetvédelmi előírások megszegése miatt. A fürdővizek tisztaságának folyamatos ellenőrzéséről még a hetvenes években rendelkezett a közösség, egyrészt a fürdőzők egészségének védelmében, másrészt a vízszennyezés által okozott környezeti károk könnyebb megelőzésének érdekében. Az erre vonatkozó, 1976-ban elfogadott irányelv az egyik első, a környezetvédelmet érintő uniós szabályozás volt.

Az unió azóta minden évben jelentést tesz közzé az európai fürdővizek állapotáról, és a részletes, régiókra lebontott szennyezettségi adatokat az Európai Turisztikai Atlaszban publikálja.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.