Zelma, Rajmund
-10 °C
-3 °C

SZDSZ: Minden ötödik magyar liberális

2004.03.25. 13:19
Az SZDSZ által készíttetett közvélemény-kutatás szerint minden ötödik magyar liberális elveket vall, a szabad demokraták EP-kampányában ezeket a választókat igyekszik megnyerni. A párt EP-kampányfilmje a tévék mellett a mozikban is látható lesz, a fontosabb üzeneteiket pedig Freecardokon, azaz ingyenes képeslapokon is megjelenítik majd. A kampányra 200-250 milliót fordít a párt.
Újszerű, olcsó, ám hatékony kampányra törekszik a hátralévő hónapokban az Európai Parlamenti választásokra készülő SZDSZ. Horn Gábor kampányfőnök az SZDSZ kampányáról tartott tájékoztatón értékelte az év elején kezdett sorozatát, melynek keretében hetente egy-egy kérdést tettek fel, megfogalmazva a konzervatív a szocalista, illetve a liberális válaszokat.

A liberális válasz volt a legnépszerűbb

Horn Gábor
A szabad demokraták kérdéseire - többek között az Indexen megjelent - fizetett hirdetéseken lehetett válaszolni, a párt adatai szerint a kérdések csaknem mindegyikében a liberális válasz kapta a legtöbb szavazatot. Az SZDSZ egyebek mellett az egyház finanszírozás, a szociálpolitika, az állami vagyon sorsáról, az adócsökkentésről, az EP-választásokról, illetve a drogpolitikáról kérdezett.

Horn Gábor csütörtöki tájékoztatóján ismertetett egy tízezres minta alapján készült közvélemény-kutatást, amely szerint minden ötödik magyar választó liberális nézeteket vall. A politikus szerint tehát van hol tartalékokat keresnie a szabad demokratáknak. A párt kampányának középpontjában pozitív üzenetek szerepelnek, hangoztatta Horn, megjegyezve: a párt 2003-ban elkészítette az EP-választásokra vonatkozó etikai kódexet. Ezt a dokumentumot eddig már háromszor juttatták el a pártoknak, választ azonban nem kaptak felvetéseikre, Horn szerint most újra próbálkoznak, hátha meghallgataásra talál kezdeményezésük.

Kampány a fiataloknak

Az SZDSZ korteskedésében elsősorban a fiataloknak üzen: egyperces kampányfilmjüket, amely az egyén szabadságának fontosságát hangoztatja, a tévék mellett a multiplex mozikban is láthatja majd a közönség. A legfontosabb üzeneteket ingyenes képeslapokon, úgynevezett freecardokon is el kívánják juttatni a választóknak.

"Ha minket választasz, magadat választod"

Részlet az SZDSZ kampányfilmjéből
Az SZDSZ visszatérő jelmondata: "Az új kezdet tavasza", de mind a képeslapon, mind pedig a reklámfilmben feltűnik a "Ha minket választasz, magadat választod" jelmondat is. A képeslapokon szerepel még a hitélettel kapcsolatos SZDSZ-álláspont, vagyis, hogy senki nem kötelezhető arra, hogy a lelkiismeretével ellentétes hitet támogasson, illetve az a liberális alapvetés, hogy "olyan Magyarországon szeretnék élni, ahol nem az állam, hanem az emberek döntik el, hogyan akarnak élni".

Kétszázmillió a kampányra

A párt egy kampánylapot is tervez, Kozmopolita címmel. A három számra tervezett újság első száma egy hét múlva jelenik meg. Elsősorban a főiskolások és egyetemisták körében kívánják a kiadványt terjeszteni. Horn Gábor az Index kérdésére azt mondta: a szabad demokraták 200-250 millió forintot fordítanak EP-kampányukra, igyekszenek az olcsó, ám hatékony eszközöket kihasználni, mint a képeslap vagy a moziban vetített reklám, de lesznek ugyanakkor hagyományosabb elemek is, így például szórólap- és óriásplakát is szerepel majd a kampányeszközök között.

Nem tudni, mikor kezdik a szocialisták
A szocialista párt kampánya hétről hétre tolódik. A március eleji kongresszuson Tóbiás József pártigazgató még azt mondta az Indexnek, hogy március végére, április elejére "egy fedett helyre", tervezik kampánynyitójukat, amire nevesebb zenekarokat akarnak megnyerni. Ugyanakkor a kampánynyitóról a párton belül is csak találgatások vannak, három vezető politikus kérdésünkre csak annyit tudott mondani, hogy valószínűleg a SAP-csarnokba szervezik, de a pontos időpontról és a programról senki sem tud semmit. Kiss Péter Kancelláriaminiszter szerdán az Indexnek azt mondta, hogy várhatóan május elején lesz a rendezvény. Információink szerint Tóbiás József kampányfelelős a hétfői frakcióülésen jelenti be a párt kampányának hivatalos menetrendjét.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.