Sára, Márió
-11 °C
-1 °C

Szegénységben él az unió lakosainak közel egytizede

2003.11.19. 11:17
Kapcsolódó cikkek (1)
A dél-európai országok mellett Írországban és Nagy Britanniában is rosszabb a helyzet, mint az uniós átlag.
Az Európai Unióban azt tekintik szegénynek, akinek a havi jövedelme nem éri el az országában számított havi átlagjövedelem 60 százalékát. A legújabb felmérések és az unió statisztikai hivatalának szegénységgel kapcsolatos adatait a Der Standard című bécsi napilap tette közzé.

Szegény dél

A legtöbb szegény ma Portugáliában él, ahol a lakosság 14 százaléka tartozik ebbe a csoportba. Mögötte áll a rangsorban Görögország 13 százalékkal, az unió nyugati peremén található Írország 12 százalékkal, majd újra a mediterrán térség országai következnek: Olaszországban és Spanyolországban 11 százalék a szegények aránya. Nagy-Britanniában is az uniós átlagnál rosszabb a helyzet, szintén 11 százalékkal.

Az unió középső és északi részén jelentősen kevesebb a szegények száma. Franciaországban a lakosság 9, Belgiumban és Luxemburgban 8, Ausztriában 7, Németországban 6, Dániában, Hollandiában és Finnországban pedig 5 százaléka sorolható a szegények csoportjába. A felmérésből kimaradt Svédország, de a skandináv állam aligha tartozik az élcsoportba ebben az összefüggésben.

Szegényednek a gazdagoknál is

Az adatokat összesítve kiszámították, hogy jelenleg az uniós tagországokban élők 9 százaléka alkotja a szegények táborát. A Der Standard beszámolója szerint osztrák kutatók egy csoportja Grazban 1997 óta foglalkozik a szegénység témájának körüljárásával. Egyebek között a szegények kikérdezésével próbálnak meg információt gyűjteni olyan konkrét cselekvési program kidolgozásához, ami javíthatna a helyzeten.

A graziak arra is választ akartak kapni, hogy vajon Ausztriában is ugyanúgy növekszik-e a szegények aránya, mint a többi nyugat-európai országban. A franciák a 90-es évek elején indított kutatási program révén tárták fel a jelenséget, és a graziak legújabb eredményei azt mutatják, hogy Ausztriában is tapasztalható az elszegényedés folyamata.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.