Dömötör
11 °C
14 °C

Az EU lakosságának 15 százaléka szegény

2003.12.19. 12:48
A szegénységről és társadalmi kirekesztettségről készített európai bizottsági jelentés szerint az EU tagországaiban 55 millióan élnek a szegénységi küszöb alatt. A jelentés nemzeti akciótervek kidolgozását, aktív munkaerőpiaci intézkedések megtételét javasolja.
A jelentés a tagországoknak a szegénység és társadalmi kirekesztettség enyhítését célzó terveit vizsgálta, a 2003-2005-ös időszakra szólóan. A tanulmány folytatása a 2000 márciusi lisszaboni csúcsértekezleten megkezdett folyamatnak, akkor vizsgálták először magas szinten a szegénység és kirekesztettség mérséklésének lehetőségeit.

A bővítés tovább ront a helyzeten

Az adatok szerint az EU lakosságának 15 százaléka, mintegy 55 millió ember alacsony jövedelemből él. A leginkább veszélyeztetett réteget azok alkotják, akik hosszú ideje munkanélküliek, gyermeküket egyedül nevelik, magányosan élő idősek, illetőleg sokgyermekes család tagjai.

A bővítés várhatóan tovább súlyosbítja a helyzetet, ugyanis az új tagországok általában magasabb munkanélküliséggel csatlakoznak, ugyanakkor társadalmi védőhálójuk nem mindig biztosít megfelelő védelmet az időseknek, a betegeknek és munkaképteleneknek.

Mit kellene tenni?

A bizottsági jelentés nemzeti akciótervek kidolgozását, aktív munkaerőpiaci intézkedések megtételét javasolja a tagországoknak: a szociális védőrendszerek hozzáférhetőségének és alkalmasságának javítását; a legérintettebb lakossági rétegek elfogadható lakáshoz és háztartáshoz juttatását; minőségi egészségügyi ellátást, tanulási ás továbbképzési lehetőség biztosítását.

A tanulmány hangsúlyozottan figyelmeztet a korai iskolaelhagyás megelőzésének, valamint a gyermekszegénység visszaszorításának fontosságára, s támogatja a bevándorlók és nemzeti kisebbségek társadalmi kirekesztettsége elleni küzdelmet.

Az Európai Bizottság és a Tanács az ügyben együttes jelentést terjeszt elő 2004 tavaszán.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!