Zalán
6 °C
19 °C

Személyivel az unióba: elhárultak a technikai akadályok

2003.11.12. 16:49
Jövő év május elsejétől már a személyi igazolvány felmutatásával is utazhatunk az uniós országokba, illetve Izlandra és Norvégiába. Magyarország ugyanis teljesítette a technikai feltételeit annak, hogy ez megvalósulhasson - közölte az MTI-vel tegnap hazánk uniós nagykövete.
Balázs Péter nagykövet tájékoztatása szerint a magyar diplomaták pénteken adták át a Miniszterek Tanácsának a Magyarországon jelenleg használatos személyazonosító igazolványok mintáit és az okmányok biztonsági jegyeit tartalmazó CD-lemezeket. A tanács ugyanilyen mintákat kap a többi csatlakozó országtól is, és ezek alapján egészíti ki az okmányokat tartalmazó kézikönyvet, amelynek alapján a jövőben a 25 uniós tagállam határőrizeti szervei végzik az ellenőrzést. A tízek közül már csak három-négy ország adós a mintákkal, és a folyamat várhatóan a jövő év elején lezárulhat - adta hírül az MTI.

Bármilyen személyivel utazhatunk

Ez számunkra a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2004. május 1. után mind a négy féle jelenleg használatban lévő személyi igazolvánnyal beléphetünk majd az unió, illetve a szintén a schengeni egyezményhez tartozó Izland és Norvégia területére: a legújabb, kártyás személyivel és a két féle puha fedelű, illetve az 1993 előtti keményfedelű könyvecskével is, mivel ezeket is ismerik majd a közösség határőrizeti szervei.

A csatlakozás után azonban nem szűnik meg azonnal az EU és a tíz csatlakozó ország közötti határon az ellenőrzés. Erre csak akkor kerülhet sor, ha teljes jogú tagjává válunk a schengeni övezetnek, és az unió új közös külső határán is kiépül és működésbe lép a schengeni kritériumoknak megfelelő ellenőrzési rendszer. Erre legkorábban 2006-2007 körül van esély. Addig a határátkelőkön és a repülőtereken az EU-folyosó igénybevételével utazhatunk az unióba, úgy, mintha egy harmadik országból lépnénk be a közösség területére, utána viszont teljesen megszűnik a belső ellenőrzés, tehát elvileg a személyi okmányokra sem lesz szükség a határátlépéshez.

Jelenleg magyar állampolgárként Svájcba, Horvátországba és Szlovéniába utazhatunk személyi igazolvánnyal. Hazánk külön egyezmények alapján már több uniós tagország polgáraitól elfogadja a személyi okmányt a beutazáshoz, de az EU törvényei nem tették lehetővé a kölcsönösséget.

Kettős állampolgárság: nem él a könnyítés

A BruxInfo információi szerint ha a vajdasági magyarok végül megkaphatnák a kettős állampolgárságot, rájuk nem vonatkozna a könnyítés. Az EU álláspontja szerint ugyanis az utazási lehetőség semmiképpen nem terjeszthető ki etnikai alapon más, nem uniós ország állampolgáraira.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!