Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Engedély kell a letelepedéshez az uniós államokban

2004.01.19. 09:26
Az utazás szabadsága nem jelenti azt, hogy májustól az unión belül bárhol letelepedhetünk; ehhez az után is engedélyre lesz szükség - írja a Népszabadság. Érvényüket vesztik a kitiltásról szóló döntések, de Ausztriában és Németországban munkavállalási engedélyre is szükség lesz.
Az uniós csatlakozás után korlátozás nélkül utazhatunk az Európai Gazdasági Térséghez tartozó országokba - vagyis az EU akkor már 25 tagállamába, illetve Izlandra, Liechtensteinbe és Norvégiába -, a huzamos tartózkodáshoz azonban továbbra is engedélyre lesz szükség.

Érvényér veszti a kitiltás

Végh Zsuzsanna, a BM Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalának főigazgatója a Népszabadságnak elmondta: a lakóhely szabad megválasztására csak bizonyos korlátozások mellett lesz lehetőség, uniós állampolgárként is kilencven - esetleg 180 - napig maradhatunk külföldön a helyi hatóságok hozzájárulása nélkül. Érvényüket vesztik ugyanakkor az esetleges kitiltásról szóló döntések.

Munkavállalási engedély kell Ausztriába és Németországba

Hosszabb idejű tartózkodásra viszont csak az kap engedélyt, aki igazolja, hogy a megélhetése biztosítva van, rendelkezik egészségbiztosítással és megfelelő lakással. Az engedély kiadását például közbiztonsági vagy közegészségügy okból megtagadhatják. Azon államok esetében, amelyek munkaerőpiacukat átmenetileg nem nyitják meg a májusban csatlakozók előtt - ilyen például Ausztria és Németország -, még hét esztendeig munkavállalási engedélyre is szükség lesz. A főigazgató szerint indokolt lehet viszonosságot alkalmazni, vagyis az ilyen államokból érkező uniós polgárok foglalkoztatását szintén célszerű engedélyhez kötni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!