Simon, Szimonetta
1 °C
12 °C

'Toxikus' EP-képviselők Brüsszelben

2004.04.22. 08:43
A WWF, az egyik legnagyobb nemzetközi zöldszervezet tavaly decemberben 17 európai nemzet 47 képviselőjétől vett vérmintát. Minden egyes vizsgált személy vérében nagy számban találtak nem lebomló, a szervezetbe beépülő és mérgező vegyületet. A keresett 101 vegyszerből 76-ot kimutattak a mintákból.
Rovarirtó szereket, égésgátlókat és más veszélyes vegyi anyagokat tartalmaznak a "toxikus" európai parlamenti képviselők, derült ki egy friss kutatásból, amelynek során - tavaly decemberi mintavétellel - 39 európai honatya szervezetét vizsgálták meg.

A WWF környezetvédő csoport és az együttműködő bank kezdeményezése az EU új vegyi szabályozásának kívánt népszerűséget szerezni. Az akciónak magyar részvevője is volt: Gurmai Zita vérvizsgálatának eredményéről nem érkezett részletes jelentés.

A keresés 101 vegyi anyagra terjedt ki, ebből 76-ot azonosítottak a megvizsgált politikusok szervezetében. A zöldek szerint a regisztrált anyagok, bár igen kis arányban vannak jelen, veszélyes, toxikus hatást eredményező vegyületekké alakulhatnak.

- Elfogadhatatlan a politikusok szervezetében talált vegyi anyagok száma, típusa és koncentrációja - értékelt Karl Wagner, a WWF szóvivője.

A WWF bejelentette, hogy a vizsgálat során a HBCD néven ismert hormonromboló égésgátló anyagot is azonosították, ez volt az első alkalom, hogy emberi vérben ilyen anyagot találnak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.