Mária
-6 °C
-2 °C

Tárgyalásokat kezdene a csatlakozásról a törökökkel az EB

2004.10.04. 20:18
A csatlakozási tárgyalások megkezdését ajánlhatja az EU tagállamainak Törökországgal az Európai Bizottság. Az ajánlástervezet kiszivárgott részletei szerint az ország megfelel a politikai kritériumnak. A nemrég még a házasságtörők bebörtönzését tervező ország felvétele nagy vitákat vált ki.
Megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások Törökországgal, áll az Európai Bizottság ajánlásának tervezetében. A testület döntése szerint az ország elegendő mértékben megfelel a koppenhágai politikai kritériumoknak a tárgyalások megkezdéséhez.

A tervezet szövegét egy a brüsszeli EU-központhoz közel álló forrás szivárogtatta ki. A tervezet ajánlás szerint azzal a feltétellel kezdődhetnek meg a csatlakozási tárgyalások, hogy az EU azonnal felfüggeszti azokat, ha Törökországban leállnak a reformok. A jelentéstervezetet kiszivárogtató forrás szerint a szöveg még előkészítés alatt áll, "semmi sem dőlt még el a kérdésben".

Hétfő este az összes európai biztos kabinetfőnökei tanulmányozzák a tervezet szövegét, s szerdán reggel terjesztik jóváhagyásra a biztosok elé. A végleges döntés a tárgyalások megkezdéséről várhatólag az Európai Unió december 17-i csúcstalálkozóján születik meg Brüsszelben.

Törökország felvétele komoly vitát váltott ki Európában. A törökök felvételének ellenzői szerint az ország még nem felel meg az emberi jogi követelményeknek. A csatlakozás támogatói szerint nem szabad csak azért elutasítani a török kérelmet, mert ezzel egy muzulmán ország csatlakozna az Unióhoz. Az ellenzők szerint viszont nem szabad pont emiatt kedvezményeket adni a házasságtörők bebörtönzését csak az EU fenyegetésére elvető országot.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.