Natália
-3 °C
7 °C

A Downing Streeten tüntettek a török csatlakozás ellen

2005.07.22. 17:23
Éppen a robbantások napján tüntettek magyar, cseh, szlovák, osztrák, német és angol aktivisták Törökország európai uniós csatlakozása ellen Londonban. A tiltakozók szerint az EU bővítésének kulturális és földrajzi szempontok alapján meghúzott határokat kell szabni.

Csütörtökön érkezett londoni állomásához a török EU-csatlakozás ellen tiltakozó nemzetközi Voice for Europe kampány, a hivatalosan bejelentett demonstráció helyszíne a Downing Street 10., Tony Blair miniszterelnök rezidenciája és a Védelmi Minisztérium épületének közelében volt. A kampány aktivistái transzparenseken kértek felelős külpolitikát az európai politikusoktól és azt, hogy ne kezdjék meg a csatlakozási tárgyalásokat Törökországgal, helyette inkább különleges partneri kapcsolatokat alakítsanak ki. Az aktivisták egy Tony Blairnek szánt nyílt levelet is átadtak a Downing street 10-ben.

#alt# A kampány július 13-án Budapesten kezdődött, és három hét alatt az Európai Unió tizenöt országának húsz nagyvárosába látogat el. A nemzetközi csapatot magyar, cseh, szlovák, osztrák és német tagok alkotják, akik körbeutazva Európát, minden nagyobb városban tartanak egy hivatalosan bejelentett demonstrációt a helyi aktivistákkal közösen. Közleményük szerint az "Európai Unió nem pusztán politikai-gazdasági társulás, hanem közös értékeken alapuló kulturális közösség is, éppen ezért a bővítésnek ésszerű, kulturális és földrajzi szempontok alapján meghúzott határokat kell szabni". Július 16-án Pozsonyban, 17-én Bécsben, 18-án Luxembourgban, 19-én Brüsszelben, 20-án Párizsban demonstráltak.

Luxembourgban az ország miniszterelnöke, Jean-Claude Juncker, aki az EU soros elnöke volt az elmúlt félévben, személyesen vette át a nyílt levelet. Brüsszelben a Schuman téri demonstrációt követően az eddig összegyűlt több mint huszonhatezer aláírás másolatát átadták az Európai Parlament petíciós bizottságának, a José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének és a Javier Solanának, az Európai Tanács főtitkárának szóló nyílt levelekkel együtt. A kampány az elkövetkező hetekben Hollandiát követően Koppenhágától Vilniuson keresztül Prágáig folytatódik, végül Németország több nagyvárosában fognak aláírásokat gyűjteni és demonstrálni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!