Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Uniós bírság a liberalizáció tétje

2003.10.20. 10:39
Magyarországot is komoly szankciókkal sújthatja az Európai Bizottság, ha nem sikerül tető alá hozni az elektronikus hírközlési törvényt, amely elméletileg alkalmas a távközlési piac liberalizációjára. Az EB egyáltalán nem türelmes a belső piacot érintő kérdésekben: a múlt héten már perrel fenyegette meg azokat az uniós országokat, amelyek nem feleltek meg elvárásainak. Brüsszel elsősorban azt szeretné elérni, hogy az új piaci szereplők is részt vehessenek a versenyben, amitől az internettarifák csökkenését és több új szolgáltatás megjelenését várják.
Most van az Országgyűlés előtt az elektronikus hírközlési törvény (eht) tervezete, amely az elfogadása esetén megteremti a liberalizáció alapfeltételeit. Az EB kemény fellépése remélhetőleg kellő motivációt ad a törvényen dolgozó magyar honatyáknak és a távközlési cégeknek, hogy hazánk uniós csatlakozásáig ne csak megszülessenek, hanem valóban működjenek is azok a változások, amelyek nélkülözhetetlenek a piac liberalizálásához, illetve az uniós jogharmonizációhoz.

Veszélyes kanyarok

Az alternatív távközlési cégek az utóbbi években hevesen kritizálták az informatikai tárca tevékenységét, mert szerintük a az IHM nem tett meg mindent a piac felszabadítása érdekében. A mostani törvénytervezetet pozitívan fogadták, de egyelőre nem biztosak abban, hogy minden a tervek szerint fog alakulni.

Szathmári Géza, az Alternatív Távközlési Szolgáltatók Egyesületének (ATSZE) elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a sikerhez egy eltökélt kormányra is szükség van, amely az EU segítségével kiharcolja a liberalizációt; ha nem ez történik, akkor csak látszatváltozások lesznek.

Bíznak a törvényben

Bánkúti Erzsébet, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium Távközlési Szabályozási Főosztályának vezetője úgy gondolja, hogy a törvény a tervek szerint fog megvalósulni, ugyanis az új szabályozás javarésze európai uniós jogharmonizáció. Magyarország pedig nem kérte, hogy eltérhessen a követelményektől.

Elmondása szerint nagy a törvénytervezet támogatottsága, a bizottságok számos esetben egyhangúlag fogadták el. Bánkúti Erzsébet bizakodóan látja a helyzetet, és főképp jobbító szándékú javaslatokra számít.

Az ATSZE elnöke ugyanakkor megemlítette, hogy a jelenleg érvényes hírközlési törvénynek is volt elfogadható változata, de végül "teljesen széttépték". Szathmári attól fél, hogy ez most is bekövetkezhet, és az elfogadásig változni fog a törvénytervezet, amelyet egyébként logikusan felépítettnek és átgondoltnak tart. Ráadásul szerinte az eht most érkezett a legveszélyesebb szakaszba, az Országgyűlés elé, ahol a képviselők az egyéni indítványaikkal sok fontos részletet megváltoztathatnak.

Erős hatóság alakul?

Nyilatkozóink abban egyetértettek, hogy az új törvény betartatásához egy ütőképes hatóságra is szükség van, és ezt a szerepet elméletileg a HíF utódjaként létrejövő Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) fogja betölteni. Az NHH fogja alkalmazni a végrehajtási rendeleteket, és az elődjénél sokkal erősebb jogosítványokkal, presztízzsel rendelkezik majd, több lehetősége lesz a szabálykövetés kikényszerítésére. "Magyarországon nem divat a jogkövető magatartás, és az új törvénynek ezen a gyakorlaton kellene változtatnia" - mondta Bánkúti Erzsébet.

Szathmári Géza azt reméli, hogy az NHH jól tudja majd kezelni az árpréssel próbálkozó cégeket, magyarán azokat a szolgáltatókat, amelyek a társszolgáltatóknak felszámított az összekapcsolás díjnál alacsonyabb előfizetési díjakat kínálnak saját ügyfeleiknek, legyen szó akár ADSL előfizetésről vagy fix-mobil összekapcsolási díjakról.

Az ATSZE elnöke szerint az eht újításainak érvényesülését leginkább az hátráltatja, hogy számos olyan többéves szerződés van érvényben, amely még nem veszi figyelembe a változásokat. Szerinte sok minden múlik majd a végrehajtási rendeletek értelmezésén, amely az NHH feladata lesz.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.