Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Munkaszünet lehet az Európa-nap

2004.02.18. 11:20
Lehetséges, hogy május 9-ét, uniós Európa-napként munkaszüneti napnak nyilvánítják Magyarországon is. Véleménybeli eltérések a szakszervezetek és a munkaadók között.
Május 9-én a többi uniós országoz hasonlóan Magyarországon is új munkaszüneti nap bevezetését tervezik. Ez azonban alapvetően a szakszervezetek és a munkaadók megegyezésén múlik - mondta el Burány Sándor miniszter a Népszabadságban.

Karácsonykor is ünnepelnének

A napilap értesülései szerint a szakszervezetek természetesen örömmel üdvözölnék az újabb munkaszüneti napot, amely sok más eddigi ünnepnaphoz hasonlóan idén vasárnapra esik. Wittich Tamás, az MSZOSZ elnöke a Népszabadság felvetésére azt mondta: egyetértenek az éves munkaidőalap csökkentésének azzal a módjával, hogy növekedjen a fizetett ünnepnapok száma, de fenntartják elvárásukat a heti 40 órás törvényes munkaidő 38 órára csökkentéséről.

Továbbra se mondanak le arról sem, hogy december 24-ét is nyilvánítsák fizetett munkaszüneti nappá. Wittich elmondta: az Országos Érdekegyeztető Tanács legközelebbi ülésén kezdeményezik: az uniós csatlakozás előestéjét, április 30-át - csak ebben az egy évben - nyilvánítsa a parlament szabadnappá. Ezt a javaslatot az indokolja, hogy a csatlakozás napja, május elseje idén szombatra esik.

Túl sok ünnep májusban

A Népszabadság közli, hogy a munkaadók viszont bármilyen döntés előtt szükségesnek tartják a gazdaság teherviselő-képességének áttekintését, a törvényes munkaidő-alap felülvizsgálatát, s megvitatnák a fizetett szabadság, a kedvezmények rendszerét is. Dávid Ferenc, a munkaadói oldal szakértője szerint egyébként elkésett az Európa-nap bevezetésére vonatkozó javaslat.

Dávid arra is kitért, hogy májusban már így is két plusz munkaszüneti napunk van - a munka ünnepe és pünkösdhétfő -, ezért meggondolandó egy harmadik bevezetése. Egy fizetett ünnepnek ugyanis tíz milliárd forintos nagyságrendű, teljesítmény nélküli bérkifizetési vonzata van.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!