Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Továbbra is házasodhatnak az unokatestvérek Hollandiában

2003.12.22. 11:21
Noha magasabb a születési rendellenességekkel világra jövő csecsemők száma, a holland hatóságok nem tiltják be az elsőfokú unokatestvérek közötti házasságot és az esetleges utódnemzést.
Hans Hoogevorst egészségügyi miniszter szerint sértené a személyes szabadságjogokat, ha a születési rendellenességek statisztikáját úgy próbálnák javítani, hogy megtiltják az első unokatestvérek közötti házasságot.

Része a bevándorlók kultúrájának

Az unokatestvérek közötti frigy Hollandiában nem filozofikus kérdés, hanem valós probléma, ugyanis a török és a marokkói bevándorlók életmódjához, kultúrájához tartozó kérdésről van szó. A miniszter szerint a tiltás "túlméretezett" hatású lenne, nem beszélve arról, hogy érvényesítése nagy nehézségekbe ütközne. A holland kereszténydemokrata párt aggályokat fogalmazott meg, rámutatva, hogy a születési rendellenességek mellett az újszülöttek halálozási aránya a szóban forgó körben háromszor-ötször magasabb.

Testvéreknek tilos

Hollandiában 1971-ben törölték el az első unokatestvérek házasságát tiltó rendelkezéseket, a testvérek közötti házasságkötés azonban továbbra is tiltott. Azt nem lehet tudni, hány unokatestvér-házaspár él Hollandiában, mivel nem regisztrálják az ilyen eseteket. Hoogervorst tájékoztatása szerint az unokatestvérek házasságából származó gyermek esetében 5-7 százalék az esélye annak, hogy rendellenességgel születik, s ez az arány csupán 1,5 százalékponttal magasabb mint a "normális" házasságok esetében. Szerinte a különbség nem elég nagy ahhoz, hogy olyan tiltást rendeljenek el, amely durva beavatkozást jelentene a legbensőbb magánéletbe. A járható út a közvélemény és az érintettek jobb tájékoztatása lehet: tavaly csupán 35 esetben jelent meg genetikai központban unokatestvér pár, hogy tájékozódjon, tanácsot kérjen.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.