Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Értetlen pilóták keltettek pánikot a csatlakozás napján

2004.08.11. 13:47
Kapcsolódó cikkek (1)
Az EU-bővítés napján azt hitték, hogy terroristák akarnak egy utasszállító géppel merényletet elkövetni brüsszeli vagy párizsi célpontok ellen. A légtérben vadászgépek kísérték a spanyol légitársaság gépét. A pilóták a légiirányítók felszólításaira azért nem reagáltak, mert azt hitték, hogy nem nekik szólnak.
Pánikot keltett az Air Europa spanyol légitársaság egyik utasszállító repülőgépe több nyugat-európai ország hatóságainál: a pilóták ugyanis nem válaszoltak a légiirányítók kérdéseire, s mivel az eset május elsején, az EU-bővítés napján történt, mindenki attól tartott, hogy terroristák akarnak a 2001-es amerikaihoz hasonló, pusztító merényletet végrehajtani e szimbolikus jelentőségű időpontban vagy Brüsszel vagy Párizs ellen.

Három ország légierejét riadóztatták

A belga televízió szerdai beszámolója szerint az Air Europa Boeing 737-es gépe a norvégiai Bergen városából tartott a spanyolországi Palma de Mallorca felé, fedélzetén 186 utassal. Előbb a dán, majd a német és a holland légi irányítás is megpróbált kapcsolatba lépni vele, de hiába. Ezért azután riadóztatták a német, a holland és a francia légierőt.

Végül két francia vadászgépnek sikerült közrefognia az utasszállító gépet, méghozzá éppen Brüsszel felett, ahol eközben zavartalanul folytak a csatlakozási ünnepségek. A Boeing pilótái pedig a vadászgépeket látva végre hajlandóak voltak válaszolni a hívásokra, s meglepődve közölték: nem, nincs semmi baj, a repülési tervnek megfelelően haladnak Spanyolország felé.

Azt hitték, nem nekik szól

Ezt követően a riadót lefújták, a vadászgépeket (összesen hat gépet riadóztattak az illetékes hatóságok a három országban) visszahívták, s az Air Europa gépe simán leszállt Palma de Mallorcán.

Azóta a holland államügyészség nyomozást indított a pilóták ellen a légi közlekedés szabályainak súlyos megsértése miatt. Mint kiderült, ők jól hallották mind a dán, mind a holland, illetve a belgiumi légiirányítók kérdéseit, de nem válaszoltak, mert azt hitték, nem nekik szólnak az egyre idegesebb felszólítások.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.