Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Kártérítés jár a boldogtalan üdülésért

2003.11.19. 07:54
Az örömtelen utazásért kártérítés jár a turistának - ez az Európai Bíróság álláspontja, amelyet májustól a magyar joggyakorlatban is érvényesíteni fognak. Egy osztrák család azért perelt, mert török útja alatt gyermekük szalmonella-fertőzést kapott, és így a família nem élvezhette a nyaralást. Ezért a túrát szervező cég köteles az utasokat pénzbeli kártérítésben részesíteni - állapította meg a bíróság precedensértékű ítéletében.
Az eset, amelynek kapcsán az állásfoglalást az Európai Bíróság megfogalmazta, mindennaposnak mondható - írja szerdai számában a Népszabadság. Egy osztrák család kéthetes törökországi nyaralásra fizetett be all inclusive jelleggel - elvileg tehát ételt, italt csakis ott fogyasztott -, és a 12 éves gyerek szalmonellás fertőzést kapott. Ápolásra szorult, és így a família nem élvezhette kellően a nyaralást. Ezért a túrát szervező cég köteles az utasokat nem vagyoni természetű kárukért pénzbeli kártérítésben részesíteni - állapította meg a bíróság precedensértékű ítéletében.

Legyen az utazásszervező körültekintő

A döntést bizonyára nehezményezi a fertőzésben ártatlannak vélhető túraszervező és a többi, hasonló kockázatnak kitett idegenforgalmi cég. Képesek egyáltalán a hasonló eseteket megelőzni? Salamon András ügyvéd, aki tagja az Európai Bizottság mellett működő turisztikai jogi testületnek, a Népszabadságnak azt mondta: a védekezés egyszerű. Legyen az utazásszervező kellően körültekintő a szálláshely megválasztásában. Ha ez esetleg mégsem sikerül neki, akkor kénytelen vállalni a következményeket.

Salamon állítja, ha 2004 májusa után történik a több médiumot is megjárt, viszonylag széles körben ismert hazai eset, akkor kártérítés illetné meg azt a fiatal párt is, akit nem a kiválasztott és megrendelt külföldi szállodában helyezett el a magyar utazásszervező. Az utasokat ugyanis közös élmény köti a kért hotelhez - ott ismerkedtek meg -, és mivel nem lakhattak az emlékezetes helyen, csökkent az utazásban lelhető örömük. Még akkor is járna nekik a részvételi díj egy része plusz a nem vagyoni kártérítés, ha elfogadták a másik hotelre szóló ajánlatot.

Az Európai Bíróság állásfoglalása csak elvi jellegű, a kártérítés összegét a nemzeti bíróságok határozzák meg. A jelenlegi tagországokban a gyakorlat nem egységes. Nem vagyoni kárért Portugáliában a részvételi díj ötszörösét, Írországban a háromszorosát szokták megítélni.

Ügyeskedő utasoknak

Volt olyan utazásiiroda-vezető - írja a Népszabadság -, aki nem kívánt a témával kapcsolatban nyilatkozni, mondván, felháborítónak tartja, hogy ötleteket adnak néhány ügyeskedni próbáló utasnak, és kiragadott példákkal riogatják az utazási irodákat.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.