Ágnes
-11 °C
-4 °C

Óvatosan jelentett a vajdasági EP-vizsgálóbizottság

A rossz gazdasági körülményeket és a nagymértékű szerb bevándorlás miatt felborult etnikai egyensúlyt vádolta a vajdasági magyarellenes incidensekért Doris Pack, az Európai Parlament vizsgálóbizottságának vezetője, aki kedd reggel tett jelentést a misszió múlt hét végi munkájáról.
Az ötfős EP-vizsgálóbizottság péntektől hétfőig volt a Vajdaságban, ahol a képviselők - köztük az európai néppárti Becsey Zsolt és a szocialista Hegyi Gyula - beszéltek a magyarellenes incidensek áldozataival, helyi vezetőkkel, civil szervezetek képviselőivel és a hatóságokkal. Belgrádban fogadta őket a belügyminiszter, a miniszterelnök és a köztársasági elnök. A vizsgálóbizottság kiküldéséről az EP még tavaly ősszel döntött, magyar nyomásra.

Nem szervezett akciók

Az európai néppárti (jobboldali) Doris Pack kedd reggeli szóbeli beszámolójában a külügyi bizottság előtt azt mondta, hogy találkozóikból minden kétséget kizáróan kiderült: sor került incidensekre, sírgyalázásokra, falfirkálásokra és verésekre is, és azok egyértelműen etnikai természetűek. Úgy érezte azonban, hogy nem szervezett akciókról van szó.

Pack az események hátterében a rossz gazdasági és politikai helyzetet látta. Szerinte a balkáni háborúk miatti nagyarányú szerb bevándorlás (mintegy 200 ezer ember) megbontotta a Vajdaság hagyományos etnikai egyensúlyát, ami a rossz gazdasági helyzettel, a magas munkanélküliséggel párosulva lobbanékony hangulatot eredményezett. "Az újonnan érkezetteknek nincs tapasztalatuk a többnemzetiségű létben, nem tanulták meg az együttélés szabályait, ez is vezényli őket az etnikai agresszióra" - mondta.

Lusta rendőrség

A programot jórészt megszervező Becsey Zsolt saját értékelésében kiemelte, hogy a rendőrség és az ügyészség nem kezeli elég jól a problémákat, részben azért, mert a verekedéseket, a garázdaságot igen nehéz etnikai alapon megközelíteni. Probléma az is, hogy a helyi rendőrség nagyon távol áll az ottani emberektől, a kisebbségek nincsenek benne képviselve, az önkormányzatnak pedig semmi hatásköre nincsen felette, mert minden Belgrádba van központosítva. Pack szerint a rendőrség egyszerűen "lusta" és nem érzi a helyzet komolyságát.

Az ötfős bizottság két héten belül írásbeli jelentést készít, amit az EP külügyi bizottsága elé terjeszt, ajánlásokkal együtt. Ez a későbbi, Szerbiával foglalkozó jelentések alapjául szolgálhat, és képviselői értékelések szerint így segíthet Belgrád európai törekvéseinek elbírálásában, valamint a vajdasági események további figyelemmel követésében.

A tagállamok értékelése óvatos

Közben az EU fő döntéshozó intézményében, a huszonöt nemzeti kormányt képviselő Tanácsban lezárult a Vajdaság-ügy. Somogyi Ferenc külügyminiszter a hétfői külügyi találkozót követően elmondta, hogy a Huszonötök "tudomásul vették" a belgrádi európai nagykövetségek erről a kérdésről készített jelentését. Az Index birtokába került, elvileg nem nyilvános, január 19-re datált diplomáciai jelentés igen óvatosan fogalmaz.

Elismeri, hogy számos incidensre került sor 2003-ban és 2004-ben, de rámutat, hogy számuk azóta csökkent, konkrétan fizikai erőszakra ritkán került sor, és nem minden esetet lehet etnikai jellegűnek tekinteni. Gyakorlatilag a jelenlegi Szerbia-politika (az ország gazdasági és politikai integrációja) folytatását tanácsolja az Európai Uniónak, ugyanakkor leszögezi: a felelősség elsősorban a szerb hatóságoké.

Somogyi azt mondta magyar újságíróknak, hogy a jelentés mindenesetre szerinte pozitív hatással lesz a szerb kormányra. Mint mondta, azt a szerb vezetés is elismeri, Belgrádnak nem érdeke az etnikai konfliktusok szítása.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.