Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Elakadt a vajdasági ügy az Európai Parlamentben

Akadozik annak az uniós tényfeltáró missziónak a beindítása, amely a vajdasági magyarverések ügyét hivatott volna kivizsgálni az észak-szerbiai tartományban. Úgy tűnik, hogy az Európai Parlamentben és a tagállami fővárosokban nem mindenki lelkesedik a dolog bolygatásáért.
Kedden reggel immár harmadszor ült össze az EP illetékes bizottsága, hogy döntsön a Vajdaságba küldendő delegáció mandátumáról, költségvetéséről és összetételéről, de ezúttal sem járt sikerrel. Mint magyar képviselők elmondták, a bizottság levezető elnöke még csak napirendre sem akarta tűzni először a kérdést, aztán pedig egyszerűen elnapolták a következő, november közepére tervezett ülésre.

Mint emlékezes, az Európai Parlament főleg magyar képviselők nyomására a múlt hónapban elfogadott egy határozatot, amely felszólította a szerb hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a vajdasági magyarellenes incidensek elfojtására és kivizsgálására, és egyúttal döntött egy parlamenti vizsgálóbizottság Vajdaságba küldéséről.

"Egyesek ki akarnak hátrálni"

A gyakorlatban azonban ezt azóta sem sikerült elérni. Hogy miért, arról inkább csak spekulációk vannak. Becsey Zsolt, az illetékes bizottság egyik fideszes (európai néppárti) magyar tagja szerint az EP-ben egyesek ki akarnak hátrálni az egész Vajdaság-dologból, de hogy pontosan kik és miért, azt nem tudja. Becsey és kollégája, a szocialista Hegyi Gyula szerint határozottabb "nyomulásra" lesz szükség, mint eddig gondolták.

Két különböző, neve elhallgatását kérő európai parlamenti illetékes egyöntetűen Doris Pack néppárti képviselőre, a térségért felelős bizottság elnökére helyezte a felelősséget. Szerintük Pack - akit az Index nem tudott elérni, mert történetesen egész héten a Balkánon van - tart ettől az egész ügytől: attól fél, hogy az Európai Parlament és a tagállami kormányok óvatosan kiegyensúlyozott Szerbia-politikáját - amelynek legfontosabb eleme Koszovó és nem a Vajdaság - destabilizálná a magyarok vajdasági "akciózása".

Lassan halad a Vajdaság-ügy

Legalább egy parlamenti képviselő szerint ezt tükrözi egyébként az is, hogy az EU másik döntéshozó szervében, a tagállami kormányokat képviselő Tanácsban is csak eléggé csöndesen megy a Vajdaság-kérdés. A hétfői külügyminiszteri tanács záróközleményében ugyan van egy halovány utalás a problémára, de a tartomány nevének konkrét említése nélkül - a tagállamok nagy része nyilvánvalóan nem akar akkora ügyet csinálni az egészből.

Ezt részben megmagyarázza, hogy még nem halt meg senki és emiatt a vajdasági ügy egyszerűen nem érte el azt a hőfokot, ahol mindenki úgy érzi, lépni kellene. Másrészt az EU központi diplomáciája - élén Javier Solana kül- és biztonságpolitikai főképviselővel és környezetével - állítólag szintén nem akarja túlságosan felfújni a dolgot. Ők úgy érzik, hogy Szerbia éppen eléggé sarokba van már így is szorítva Koszovóval, a Nemzetközi Büntető Törvényszékkel és más aktuális ügyekkel; túlságosan sok problémás ügy van a Vajdaság-kérdés feszegetése nélkül is.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.