Előd
5 °C
12 °C

Torzsalkodás az EU és Olaszország között

2002.01.25. 15:38
Tovább mélyül az ellentét Brüsszel és Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök között, miután a miniszterelnök a poszt-fasiszta párt elnökét, Gianfranco Finit szeretné a EU intézményi reformját előkészítő testületben látni. Az olasz kormány egy másik tagja, Giuliano Tremonti gazdasági miniszter pedig tovább rontotta a kétoldalú kapcsolatokat a pénteki Wall Street Journal-ban megjelent EU-ellenes interjú.

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az Európai Unió intézményi reformját előkészíteni hivatott alkotmányozó gyűlés tagjaként Gianfranco Finit, a poszt-fasiszta Nemzeti Szövetség vezetőjét szeretné látni. A miniszterelnök keményen kitart jelöltje mellett, és a többi európai uniós tagország visszautasító álláspontja ellenére sem hajlandó a kompromisszumra. Az olasz miniszterelnököt Svédország, Németország és Hollandia is elítélte; nemcsak azért, mert egy szélsőséges politikust támogat, hanem azért, mert Olaszország már képviselteti magát a konventben.

A szervezetnek választott olasz alelnöke van

A szervezetnek ugyanis választott olasz alelnöke van Giuliano Amato volt szocialista miniszterelnök személyében, és a többi tagállam úgy véli, Rómának nincs joga egy másik tagot jelölteni. Elméletben minden tagállam kormányának egy-egy képviselője lenne a testületben, a többi tagok az európai és nemzeti parlamenteket, illetve az európai bizottságot képviselnék. Berlusconi azonban hajthatatlan: egyértelműen kijelentette: ha arra kényszerítik, hogy Gianfranco Fini és Giuliani Amato között válasszon, akkor az első kapná meg az állást.

A kérdés az EU külügyminisztereinek soron következő találkozóján biztosan terítékre kerül: ezen a tárgyaláson ugyanis ideiglenes külügyminiszteri tisztségének köszönhetően Silvio Berlusconi is megjelenik.

"Ha jót akarsz röhögni, olvasd el a bizottság hivatalos közlönyét"

Olaszország Európai Uniós kapcsolatait csak tovább rontja, hogy a pénteki Wall Street Journal-ban Berlusconi kormányának tagja, Giuliano Tremonti gazdasági miniszter keményen bírálta az EU-bizottság működését és ténykedését. A miniszter szerint a bizottságnak kevesebb, de minőségileg jobb munkát kellene végeznie.

"Ha egy jót akarsz röhögni, olvasd el a bizottság Hivatalos Közlönyét" - gúnyolta a miniszter az EU új, a zöldségek súlyáról és méréséről szóló irányelvet. A miniszter úgy véli az euró bevezetéséhez elfogadható volt a "felvilágosult despotizmus", de az európai uniós alkotmány elfogadtatását demokratikus eszközökkel kell elvégezni.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.