Natália
-3 °C
7 °C

Az EU egységesebb külpolitikát akar

2003.03.19. 02:50
Kapcsolódó cikkek (1)
Európának feltett szándéka, hogy az iraki válság után továbblépjen egy egységesebb közös kül- és biztonságpolitika kialakítása felé, amelyről mélyreható vitát kell folytatni - mondta kedden a görög külügyminiszter.
Jeórjiosz Papandreu az EU soros elnökségének nevében számolt be a külkapcsolatok tanácsának ülésén és az azt követő munkavacsorán folytatott vitákról, amelyek legfontosabb - de nem egyetlen - témája a küszöbönálló iraki konfliktus volt. Megállapította, hogy a tagországok egységesek voltak az elérendő célt - Irak lefegyverzését - illetően, de nem tudtak egyetértésre jutni az alkalmazandó módszerekről. Ezért nem is lenne értelme annak, hogy megpróbálják leplezni az elmúlt időszakban ezzel kapcsolatban támadt nézetkülönbségeiket.

A miniszter szerint mindamellett az elnökségnek változatlanul az a véleménye, hogy mindaddig, amíg az első bomba le nem hullik, keresni kell a békés megoldás lehetőségeit. Bárhogyan alakuljanak is a dolgok a továbbiakban, az unió legfőbb gondja az iraki néppel való törődés, Irak területi épségének és a térség stabilitásának a megőrzése, és ezekkel összefüggésben a közel-keleti békefolyamat jövője lesz - mondta Papandreu.

Az ENSZ szerepe továbbra is fontos

Az ENSZ-nek mindebben központi szerepet kell kapnia. Az EU sajnálja, hogy a világszervezetben sem jött létre egység Irak ügyében, és csak a történelem döntheti el, milyen lehetőségek vesztek el emiatt - fűzte hozzá. A válság egyik fő tanulságának azt nevezte, hogy őszinte párbeszédre lesz szükség a világ biztonságáról, a nemzetközi kapcsolatok rendszerének megszervezéséről, a tömegpusztító fegyverek és a terrorizmus problémájának kezeléséről.

Solana csalódott

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője elismerte, hogy "kudarcélményt" jelentett számára a diplomácia csődje a válságban. Ebből azonban szerinte energiát kell meríteni, és meg kell kísérelni azoknak az elemeknek a felkutatását, amelyeket illetően az uniós külpolitika egységes lehet. Chris Patten, az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős tagja két mozzanatot emelt ki. Egyrészt leszögezte, hogy ha - amint az egyre valószínűbbnek tűnik - fegyveres konfliktus robban ki, az EU készen áll a minden bizonnyal szükségessé váló humanitárius segítségnyújtásra. Másrészt ő is elismerte, hogy "rengeteg törött cserépdarab hever körülöttünk, és nagyon keményen kell majd dolgoznunk, hogy ismét összerakjuk ezeket".

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.