Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Élesedő vita az EU irányításáról

2002.04.09. 15:55
Az osztrák külügyminiszter-asszony élesen elutasítja az európai miniszterek tanácsának megalkotását. Benita Ferrero-Waldner szerint Javier Solana javaslata az európai külügyminiszterekkel párhuzamos struktúrát hozna létre.
Ferrero-Waldner a Die Presse című osztrák lapnak kijelentette: az európai miniszterek tanácsának létrehozása az osztrák külügyminisztériumot legfontosabb feladataitól fosztaná meg. Az európai miniszteri tisztség megalkotását a német külügyminiszter, Joschka Fischer is ellenzi, szemben Gerhard Schröder kancellárral.

Megszűnne a cserélődő uniós elnökség is

Az európai miniszterek tanácsának megalkotására vonatkozó javaslat Javier Solana tervezetének része. Az Európai Unió Tanácsának főtitkára a márciusi barcelonai uniós csúcson mutatta be az EU Tanácsának működésével kapcsolatos reformtervét. A tervezet szerint az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozói, az Európai Tanács ülései nem működnek elég hatékonyan.

Emellett a külügyminiszterekből álló Általános Ügyek Tanácsának munkája is túlterhelt a kiterjedt közösségi tevékenységek miatt. Ennek áthidalására Solana európai miniszterekből álló tanács létrehozására tett javaslatot, amelynek feladata az uniós csúcstalálkozó előkészítése, és az általános uniós ügyek intézése. A reformtervezet egyben az uniós elnökség jelenlegi formáját - miszerint a tisztség félévente cserélődik a tagállamok között - is megszüntetné.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.