Irén, Írisz
6 °C
15 °C

Megszületett a közös állásfoglalás az EU-csúcson

2003.02.17. 22:57
Sikerült közös megállapodásra jutnia az iraki konfliktus ügyében az Európai Unió állam- és kormányfőinek. A szükségszerűen kompromisszumos, a békés megoldást és a háborús fenyegetést egyszerre tartalmazó dokumentum azonban feltehetően nem oldotta meg, csak elodázta az EU válságát. Blair szerint a viták még folytatódnak.
Huszein kapott még egy utolsó lehetőséget - jutottak közös álláspontra a békepárti és az Egyesült Államok iraki politikáját támogató EU-tagállamok - írja az AP. Bár előzetesen áthidalhatatlannak tűnt a két csoport közötti nézeteltérés, a békepártiak végül beleegyeztek a háborús fenyegetést is magában foglaló dokumentum kiadásába.

Békésen háborúpárti

"Még számos vitát le kell folytatni a kérdésről" - oszlatta szét azonnal a megállapodás okozta derűlátást Tony Blair. A háborút elutasító Gerhard Schröder német kancellár ugyanis a fenyegető kitételekért cserébe a brit miniszterelnök szövegjavaslatát - "fogy az idő" - húzatta ki az állásfoglalásból. "Az EU-nak továbbra is az a célkitűzése, hogy békés megoldás szülessen a válságra" - mondta Schröder a Reutersnek, hozzátéve, hogy az idő rövidségére utaló kitétel "elfogadhatatlan" volt számukra.

Harcosan békepárti

Véleménye szerint a határozat "szükségszerűen" kompromisszumos jellegű. Ennek megfelelően az uniós közös vélemény szerint a válságot békésen, az ENSZ fegyverzetellenőreinek a vizsgálatok befejezéséhez szükséges időt megadva kell lefolytatni. Bagdadnak azonban "nem lehetnek illúziói afelől, hogy le kell szerelnie tiltott fegyvereit" - idézi az AP az állásfoglalást. Amennyiben nem működne együtt teljes mértékben az ellenőrökkel, "csak magát teheti felelőssé a következményekért" - fogalmaz a dokumentum.

Dícséret Amerikának

Az uniós országok vezetői enyhítendő az Egyesült Államokkal kialakult feszültséget a dokumentumban elismerték az amerikai mozgósítások szerepét az iraki együttműködés kikényszerítésében. "Elhivatottan együttműködünk szövetségeseinkkel, elsősorban az Egyesült Államokkal" a válság megoldása érdekében - állapították meg az állam- és kormányfők.

Az ellentétek nem oldódtak

A találkozó előtt Nagy Britannia és Franciaország még teljesen ellentétes nézeteket fejtett ki. Míg Blair az erő alkalmazása mellett foglalt állást, Jacques Chirac francia elnök elutasította az amerikaiak felvetését a háborús felhatalmazást is magában foglaló ENSZ-határozat meghozataláról.

Az uniós vezetőknek végül mégis sikerült közös álláspontot kialakítania, bár annak jellege alapján nem jelenthető ki, hogy csökkent volna az EU megosztottsága.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.