Miklós
-7 °C
2 °C

AZ EU egysége a tét

2003.02.17. 09:34
Egységes fellépést alakítanának ki az iraki konfliktus ügyében az Európai Unió tagállamai. A hétfői vésztanácskozás után azonban akár megosztottabbá is válhat Európa, mint valaha. Hiába született végül megállapodás a NATO-ban, az unió jövőjét az Egyesült Államokkal szemben elképzelő német-francia tengely nem erősebb az amerikai kapcsolatait féltő tagországoknál.
Ahogy a NATO válsága az Európai Unió egységét is fenyegette, úgy a katonai szövetségben vasárnap éjszaka született kompromisszum bizakodásra ad okot az EU hétfői vésztanácskozása előtt. "Nem akarunk törésvonalakat az európai országok között" - nyilatkozta Kosztasz Szimitisz, az unió soros elnöki tisztát betöltő Görögország miniszterelnöke az AP-nek.

Solana az ENSZ-re bízná a válság kezelését
Az iraki háború megindítása előtt "ki kell meríteni a diplomáciai lehetőségek tárházát" - véli Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja. Az EU állam- és kormányfőinek vésztanácskozása előtt nyilatkozó főmegbízott szerint "mindenki elfogadja, hogy a háború szükséges lehet, de még nem tartunk itt". Véleménye szerint a világszervezet fegyverzetellenőrei "jó munkát végeznek". Reményét fejezte ki, hogy a csúcsértekezlet résztvevői konszenzusra jutnak a három alapvető kérdésben, azaz Huszein lefegyverzését az ENSZ keretein belül a fegyverzetellenőrökre bízzák majd.
Békét akarnak

"Mind békét akarunk, és mindannyian a békés megoldás gyakorlati módjait keressük" - jelentette ki Szimitisz. Optimizmusa ellenére a vésztanácskozás kemény vitákat hozhat. A NATO éjszakai döntése után a határozathozatalból kihagyott Franciaország, valamint a végül engedő Németország és Belgium "továbbra is kitartanak a válság ENSZ keretein belüli békés megoldás keresése mellett" - mondta el Guy Verhofstadt belga miniszterelnök.

Kiegyensúlyoznák Amerikát

A hétfői csúcstalálkozó döntő fontosságú lehet a közös európai kül- és biztonságpolitika kidolgozása szempontjából. Franciaország és Németország elképzelései szerint az EU a jövőben az Egyesült Államok szerepét kiegyensúlyozó szuperhatalom lehetne, gazdasági súlyának arányában. Irak kérdésében azonban elég erősnek bizonyult az Amerika-párti országok csoportja, Aznar spanyol kormányfő és Blair Brit miniszterelnök kezdeményezésére nyolc európai kormányfő - köztük a magyar miniszterelnök is - támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat.

A tagjelölteket csak tájékoztatják

Az unióhoz 2004-ben csatlakozó tagok később megismételték Amerika-párti kiállásukat. Ez is oka lehet annak, hogy bár korábban felmerült, hogy az EU jövőjéről döntő értekezletre már a meghívott országok kormányfőit is meghívják, Görögország végül a tagjelöltek utólagos tájékoztatása mellett döntött.

A csúcstalálkozó kérdése tehát, hogy a tagállamok alárendelik-e saját érdekeiket egy közös Európai külpolitikának, illetve hogy ez végül az Egyesült Államok ellenében, az amerikaiak szerepének kiegyensúlyozására törekszik-e majd. Ez utóbbi megoldás, tekintve, hogy szinte kizárólag Németország és Franciaország támogatja, kevéssé tűnik valószínűnek.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!