Natália
-3 °C
8 °C

Szigorítják a dohányt az EU-ban

2000.06.14. 16:23
Az amerikai akciók után ezúttal az Európai Unióban is a politika látókörébe került a dohányipar és a dohányzás visszaszorításának szükségessége. A keményebb fellépés szellemében a javaslatok több feliratot és figyelmeztető képeket javasolnak.
Cigarettafüsttől fekete tüdő
Az elrettentés új eszköze?
Az Európai Unió szerdán kibocsátott rendelete értelmében szigorúbb előírások vonatkoznak a dohányárukra és azok forgalmazására. A képviselők javasolták, hogy a jövőben a cigarettásdobozokon figyelmeztető feliratok helyett kátrányba áztatott tüdőket, sárga körmöket, és sorvadt ínyek fotóit kellene elhelyezni - de ezt később elvetették. A záráskor még futó javaslatok között szerepel, hogy a dohányzás veszélyeire figyelmeztető feliratok arányát a csomagolás felületén 4 százalékról 35-re emelnék, emellett betiltanák az olyan megkülönböztető jelzéseket, mint ,,Light", ,,Extra Light" stb. A figyelmeztető feliratoknak emellett sokkal nagyobb betűméretben és hatékonyabb megfogalmazásban kell szerepelniük (pl.: 'A dohányzás impotenciát okoz.').

,,Az üzeneteknek ütősebbeknek és a fogyasztók számára érthetőbbnek kell lenniük, mint jelenleg." - fogalmazott az egyik képviselő.

Az előkészítő bizottság emellett erősebb célok megvalósítását tűzte ki a dohányzásról való leszokás segítésére és a nemdohányzók védelmére.

A javaslat a nikotint a keménydrogok közé sorolná
Nagy-Britanniában ezzel egyidőben a csempészett dohánnyal kapcsolatban tört ki balhé. Soha nem foglaltak még le olyan mennyiségben csempészett cigarettát, mint az utóbbi időkben, ezért a képviselők kérték a brit Gazdasági Minisztériumtól, hogy nyomozza ki, milyen kapcsolatban áll (ha áll) a dohányipari vállalatok legfelsőbb szintű vezetése a csempészettel foglalkozó bűnszövetkezetekkel. A becslések szerint a szigetország költségvetése évente két és fél milliárd fontot bukik az illegális cigarettán.

A vizsgálatot követelő képviselők beadványában egyébként név szerint vádolják a British American Tobaccót (BAT) a csempészet támogatásával, megszervezésével és ellátásával.

Az Európai Parlament elé kerülő javaslat egyébként a nikotint a keménydrogok (heroin, kokain) közé sorolná. A dohányt vásárlóknak külön kártyával kellene tanúsítaniuk életkorukat - aki kiskorúaknak ad el dohányárut egy életre eltiltanák a kereskedelmi tevékenységtől. A cigarettásdobozok azonos méretben és színben jelennének meg, standard betűtípussal. A rendelet szerint orvosi receptre adnák a hat hetes nikotinfüggést megszüntető kúrát.

Ez itthon egy darabig nem fog bekövetkezni. Addig se szívjanak kérem.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.