Blanka, Bianka
9 °C
18 °C

Tájékozatlan jelöltek

2001.12.10. 20:03
A tizenhárom EU-tagjelölt ország közvéleményében egyértelmű többségi támogatottságot élvez a csatlakozás, de még viszonylag alacsony az unióval és a bővítési folyamattal kapcsolatos tájékozottság színvonala - derült ki egy ezzel kapcsolatos Eurobarométer-felmérésből.
Az Európai Bizottság közvélemény-kutató szolgálata első ízben végzett a bővítési folyamattal, illetve az unióhoz való viszonnyal kapcsolatos vizsgálatot a tagjelölt országokban, hogy olyan információkat gyűjtsön, amelyek összevethetők a tagországokban rendszeresen végzett felmérésekkel. A közvélemény-kutatás hétfőn Brüsszelben ismertetett eredményei szerint a 13 tagjelölt átlagában 59 százalék azoknak az aránya, akik "jó dolognak" tartják országuk EU-csatlakozását. A válaszolók csaknem kétharmada (65 százalék) ezt egy erről rendezendő népszavazáson is támogatná.

Az uniós csatlakozás népszerűsége két balti államban, Észtországban és Lettországban a legalacsonyabb (33 százalék), de ez nem jelent elutasítást, mert ennél is csekélyebb (14, illetve 17 százalék) azoknak a hányada, akik "rossz dolognak" tartanák országuk uniós tagságát. A legnagyobb, 80 százalékos arányban a románok helyeslik a csatlakozást.

A tagjelölt országok lakosságának valamivel több mint a felében, 52 százalékában él pozitív kép az unióról, s mindössze 18 százaléknak vannak ellenérzései vele szemben. Ezek az értékek nem esnek messze a megfelelő unióbeli arányoktól, ahol 42 százalék a pozitív és ugyancsak 18 a negatív véleményt alkotók aránya. A csatlakozásra készülő országok közül e tekintetben is Románia - valamint Bulgária - áll az élen, ahol a megkérdezettek 70 százaléka nyilvánított pozitív véleményt. A legcsekélyebb (34 százalékos) népszerűségi mutatót Máltán kapta az EU.

Noha az unió létezéséről a megkérdezettek elsöprő többsége (97 százalék) tudott, intézményei már kevésbé ismertek: az Európai Parlamentről 72, az Európai Bizottságról csak 60 százalékuk hallott.

Meglehetősen nagyfokú a bizalom az unió iránt a tagjelöltek állampolgárai körében (62 százalék), mindenesetre jóval magasabb, mint a tagországokban (41 százalék). Az élen itt is Románia (74 százalék) és Bulgária (72 százalék) áll, a sor végén pedig Málta (35 százalék) és Törökország (34 százalék). Az átlagosnál jóval kisebb (30-40 százalék közötti) az uniós intézmények iránti bizalom indexe, de ez azzal is kapcsolatos, hogy ezeket kevesebben is ismerik. A tagjelöltek minden tíz polgára közül kilenc hallott már arról, hogy országa EU-csatlakozásra készül, de a legtöbben úgy érzik, nem eléggé tájékozottak sem ezzel, sem a bővítési folyamat egészével kapcsolatban. A magukat tájékozottnak tekintők aránya 30 százalék körüli. A bővítési folyamat ütemével a legkevésbé a törökök vannak megelégedve (39 százalékuk szerint az "egy helyben áll"), míg a máltaiak 22 százalékának úgy tűnik, hogy a folyamat "a lehető leggyorsabban" halad.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!