Judit
-2 °C
8 °C

La Repubblica: Orbán, az ember, aki király akart lenni

2002.04.22. 16:14
Kritikus hangnemben írt Orbán Viktor stílusáról és kormányzási módszeréről az olasz és a brit sajtó. Ugyanakkor a nyugat európai média elismeri, sikeres volt a kormányoldal két forduló közti kampánya.
A jövendő új magyar kormány a posztkommunista Magyarország történetének eddigi legveszélyeztetettebb parlamenti többségére fog támaszkodni - írja hétfő számában a Corriere della Sera. Az olasz napilap így ír: Orbán Viktor, aki a fővárosban vereséget szenvedett, az ország nyugati megyéiben teljes győzelmet aratott agresszív, populista hangnemével, a gonosz megtestesítőiként jellemezve a volt kommunistákat. Az erőfitogtató miniszterelnök azzal vádolta ellenfeleit, hogy megszorító pénzügyi intézkedésekre és jelentős áremelésekre készülnek.

A gáncsoskodó miniszterelnök

A tudósítás szerint a főváros ismételten "tiszteletlenül" bánt Orbán Viktorral, aki gáncsoskodással teli háborút folytatott Budapest polgármestere, Demszky Gábor ellen, s ez egyebek között az új metróvonal építésének megakadályozásában nyilvánult meg. Emellett a kormány a perifériára űzte a nemzeti színházat, amelynek a városközpontban kellett volna megépülnie - olvasható a lapban.

La Repubblica: hallatszik a minisztériumi iratmegsemmisítők zaja

A La Repubblica tudósítója úgy véli: a mostani választási eredmény a váltógazdálkodás rendszerét erősíti Magyarországon. A lap azt írja: Orbán csomagol, de a rossz nyelvek már úgy nevezik őt: "az ember, aki király akart lenni". Budapesten azt mondják: a minisztériumokból már hallatszik az iratmegsemmisítő berendezések zúgása, a távozók igyekeznek eltüntetni a kompromittáló dokumentumokat. Hozzáteszi: balközépre hárul most a feladat, hogy bevigye az Európai Unióba ezt a virágzó országot, de újra egységbe kell forrasztania a mérgezett légkörű választási kampány által kettéosztott társadalmat. Az olasz lap tudósítója a szocialisták véleményét idézve emlékeztet, hogy Orbán Silvio Berlusconi embereként irányította gyűlöletkampányát. Számos ötletet vett át a mai olasz miniszterelnöktől. Ilyen a "Hajrá Magyarország!" felkiáltás (a Forza Italia! mintájára). A lap számos megfigyelőre hivatkozva írja: fennáll annak a veszélye, hogy Orbán nem fogadja el a választások eredményét, és a baloldal sikerét választási csalásoknak fogja tulajdonítani. A szociál-liberális kormánynak kétségtelenül kemény lesz az élete - fűzi hozzá az olasz lap tudósítója.

A Fidesz agresszív retorikája

A szocialisták legyőzik a populista Orbánt a magyar választásokon címmel a The Independent című brit liberális napilap brüsszeli tudósítója elemzi a magyar parlamenti választásokat. A nem hivatalos eredményeket ismertetve a cikkíró megállapítja, hogy a várható végeredmény fájó vereség lesz a 38 éves Orbán számára, aki Magyarország első újraválasztott vezetője kívánt lenni a kommunizmus 1989-es összeomlása óta. Agresszív retorikája azonban megkongatta a vészharangokat a pénzpiacokon, és értetlenséget okozott európai diplomaták, és a szomszédos országok vezetőinek körében. A baloldali The Guardian Nick Thorpe, a BBC budapesti tudósítójának jelentése alapján számol be a választások eredményéről. A tudósító megállapítja: a szocialisták programja, a kormányzásuk első 100 napjában ígért változások, köztük a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók 50 százalékos béremelésére tett ígéretek népszerűnek bizonyultak a főváros szavazói körében, ám kevésbé hatottak a vidéki szavazók esetében.

A Financial Times hétfőn Orbán pártja veszít vonzerejéből a konzervatív magyar szavazók körében címmel közölte budapesti tudósítója jelentését. A Fidesszel szemben az elmúlt négy évben felhozott kifogások közül a szerző megemlíti, hogy a párt túlságosan messzire ment el a szélsőségek felé. A szavazók azonban ennél is gyakrabban panaszkodnak a párt stílusára, amelyet sokan nyersnek és arrogánsnak tartanak.

Die Welt: Orbán jól taktikázott

A szocialisták és liberálisok alakíthatnak Budapesten kormányt, noha a polgári Fidesz mondhatja magáénak a legerősebb parlamenti frakciót - állapította meg budapesti tudósításában a Die Welt. A konzervatív szerint a két ellenfél összefogása láttán Orbán pártja csak a vidéki lakosság mozgósításában bízhatott. Az első fordulóénál is magasabb részvételi arány igazolta taktikáját. A taktikáról hasonlóan vélekedett beszámolójában a Frankfurter Allgemeine Zeitung is. A FAZ az új kormány egyik legfontosabb feladatának nevezte a magyar társadalom mély megosztottságának és a két tábor közötti ellenséges viszonynak a felszámolását. A Deutschlandfunk rádió annak a nézetének adott hangot, hogy a gazdaságpolitika terén az új kormány folytatni fogja elődjének számos kezdeményezését, jobban ügyelve mindazonáltal az igazságosság elvére.

Franciák saját választásukkal voltak elfoglalva

A francia elnökválasztás vasárnapi első fordulójának sokkhatása szinte teljesen kiszorította a párizsi lapok oldalairól a magyar választási eredmények elemzését. A La Tribune gazdasági szaklapnak és a baloldali Libérationnak a magyar baloldali ellenzék győzelmét tényszerűen rögzítő pár soros híre mellett egyedül a konzervatív Le Figaro szentelt rövid cikket a magyar választások döntő fordulójának. A lap a "nyugodt erő" címmel rajzolta meg Medgyessy Péter politikai portréját, akit szociáldemokrataként jellemez, aki kampányát a szegények és gazdagok közötti szakadék áthidalásának ígéretére építette és megkezdte az MSZP átmodellezését.

Oroszország: ex-kommunista győzelem Magyarországon

Az orosz sajtó egyelőre szűkszavúan kommentálja a magyarországi országgyűlési választásokat: az időeltolódás és a lapzárták miatt a napilapok még az eredményekről sem tudtak beszámolni hétfő reggel. A rádiós és internetes híradásokban a franciaországi elnökválasztás a vezető külpolitikai téma: a magyarországi második fordulós eredményekről csak néhány mondatos, a tényeket ismertető beszámolók találhatóak. A híradások általában az "ex-kommunista győzelem Magyarországon" címet viselik. Az orosz televíziók közül a magyar belpolitikai eseményről egyedüliként részletesebb tudósítást adó ORT viszont idézőjelbe tette a baloldali jelzőt is a választásokon győztes politikai erők esetében.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!