Miklós
-7 °C
2 °C

Az európaiak több mint fele elégedetlen országa helyzetével

2002.03.13. 06:55
Az európaiak egyre kevésbé elégedettek a hazájukban uralkodó állapotokkal, állapította meg egy AFP által ismertetett, az unió öt országát feltérképező kutatás. A vizsgálatból kiderül, hogy az európaiak a bűnözéstől, a munkanélküliségtől és a terrorizmustól tartanak a legjobban.
A németek a legelégedetlenebbek

A kedden közzétett felmérés az Ipsos közvélemény kutató cég által Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban gyűjtött adatokon alapul. Az öt országban jelenleg 55 százalék azok aránya, akik országuk helyzetét "inkább rossznak" látják és ez visszaesést jelez a tavaly novemberi 49 százalékhoz képest. Pillanatnyilag a németek 75 százaléka elégedetlen hazája helyzetével, szemben a tavalyi 66 százalékkal. Ez a szám Franciaországban 45-ről 48 százalékra, Nagy-Britanniában 38-ről 46 százalékra, Spanyolországban 34-ről 39 százalékra nőtt. Az olaszok véleménye nem változott, most is 51 százalékuk elégedetlen, csakúgy, mint négy hónappal ezelőtt.

Aggasztó gazdasági kilátások

Alig több mint a felmérésben szereplők egyharmada (36 százalék) látja pozitívan országa gazdasági helyzetét, és ez hat százalékkal kevesebb, mint a legutóbbi adatgyűjtés idején. Ennek ellenére változatlanul 64 százalék bizakodó életkörülményeinek javulásával kapcsolatban, szemben azzal a 34 százalékkal, akik inkább aggódnak. A jelentés szerint a gazdaságba vetett bizalom is megcsappant, 39 százalékról 41 százalékra nőtt az elégedetlenek aránya. Az összes megkérdezett 58 százaléka elégedetlen valamilyen szinten a gazdasági kilátások miatt, 3 százalék pedig nem adott választ a kérdésre.

A felmérés módja
Összességében 4700 megkérdezett véleményét gyűjtötték össze Nagy-Britanniában, Franciaországban, Németországban, Olaszországban és Spanyolországban. A telefonos felmérést 2002 február 15 és 23 között végezték az öt országban, országonként körülbelül 1000, 18 év feletti lakost kérdeztek meg.
Félelem a bűnözéstől és a munkanélküliségtől

A bűnözéstől való félelem 52 százalékra nőtt a novemberi 48-ról, a munkanélküliségtől pedig a megkérdezettek 47 százaléka tart. Az elnöki és parlamenti választások előtt álló Franciaországban igen magas, 70 százalékos -szemben a tavalyi 66 százalékkal - azok aránya, akiket a bűnözés nyugtalanít a legnagyobb mértékben. A terrortámadástól jelenleg tíz százalékkal kevesebben, 37 százaléknyian, a szegénységtől pedig 2 százalékkal kevesebben, 34 százaléknyian tartanak. Spanyolországban a felmérésben részvevők 80 százaléka terrortámadástól tart a legjobban, ennek ellenére ez két százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Erősödő ellenzékek

Országuk vezetőivel az olaszok a legelégedettebbek, náluk 45 százalék ez az arány, míg Franciaországban 42 százalék, Spanyolországban 41 százalék, 39 százalék Nagy-Britanniában, és mindössze 29 százalék Németországban, ahol parlamenti választások lesznek szeptemberben. Ha most lennének az általános választások, akkor az európaiak 39 százaléka voksolna az országukban jelenleg hatalmon lévőkre, ami 2 százalékkal kevesebb, mint tavaly novemberben. Ugyanakkor három százalékkal többen, 32 százaléknyian az ellenzékre szavaznának. Franciaországban 39 százalék voksolna a jelenlegi kormányra, míg az ellenzék 34 támogatottsága hét százalékos növekedést mutat.

Kedvelik az eurót

Az új közös pénz, az euró bevezetését a megkérdezettek 71 százaléka helyesli, ami hat százalékos növekedés, mialatt négy százalékkal 25 százalékra csökkent az eurót ellenzők aránya. Nagy-Britanniában, ahol nem vezették be az eurót, még megosztottabb a lakosság mint valaha: jelenleg 50 százalékuk támogatná az új pénz bevezetését, még 43 százalék hevesen ellenzi azt.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!