Auguszta
5 °C
22 °C

Hónapokat csúszhat a döntés Románia és Bulgária csatlakozásáról

2006.05.09. 11:32
A május közepére tervezett döntés Románia és Bulgária EU-csatlakozásáról akár öt hónapot is késhet. Az országok így elméletben újabb reformokat indíthatnak el, és az Európai Bizottságnak is több ideje jut felkészültségük vizsgálatára. A balkáni államoknak legrosszabb esetben 2008-ig kell várniuk.

A Bulgária és Románia európai uniós csatlakozásának időpontjáról határozó döntés több hónappal való elhalasztását fontolgatja az Európai Bizottság, közölte kedden a testület egyik névtelenül nyilatkozó illetékese. "Az egyik lehetőség, ami szóba jöhet, hogy vagy Bulgáriának, vagy Romániának, vagy mindkét országnak több időt biztosítunk a fölkészülésre, mielőtt elkészítenénk az ajánlást" - mondta a neve elhallgatását kérő illetékes.

A menetrend szerint az Európai Bizottság május 16-án teszi közzé jelentését, amelyben megállapítja, hogy a két balkáni állam elég érett-e ahhoz, hogy csatlakozzon a huszonötökhöz 2007-ben. Sajtójelentésekre hivatkozva az EU Observer közölte, hogy Jose Barroso elnök a döntés elhalasztása mellett foglalt állást, így a határozat akár öt hónapot is késhet. A Financial Times szerint őszig kiderülhet, hogy a két ország meg tud-e birkózni a kulcsfontosságú problémákkal.

Szófia és Bukarest ugyan aláírta már a csatlakozási okmányokat, ám a szerződésben szerepel egy kitétel, miszerint bármelyik ország - 2007-re tervezett - belépése egy évvel elhalasztható, ha a közösség úgy ítéli meg, hogy a jelentkező nem elég fölkészült.

Nagy Krisztina, az Európai Bizottság bővítési ügyekben illetékes szóvivője nem volt hajlandó érdemben kommentálni az értesülést. "Egyelőre nem született döntés" - mondta.

Elemzők úgy látják, a román és a bolgár csatlakozás időpontjára javaslatot megfogalmazó bizottsági ajánlás elhalasztása rákényszerítheti a két jelölt országot arra, hogy minél több reformot hajtson végre még az idén. Másfelől viszont az idő rövidsége megnehezíthetné a román és a bolgár csatlakozási szerződés tagállami ratifikálását, ha a bizottság végül mégis 2007-es belépést javasolna.

Románia és Bulgária számára mindenekelőtt a burjánzó korrupció, a szervezett bűnözés, valamint a gyenge lábakon álló közigazgatás és igazságszolgáltatás jelenti az EU-csatlakozás akadályát. Olli Rehn bővítési biztos nemrégiben méltatta a Románia által a kívánt reformok terén elért haladást, ám tartózkodóbban nyilatkozott Bulgáriáról.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Tervezi már nyaralását?

Segítünk! Válasszon célpontot nyárra útjaink közül! Tengerparti apartmanok előfoglalási kedvezménnyel!