Orbán: Meg kell fontolni a menekültek átengedését Ausztriába

2015.09.24. 02:14 Módosítva: 2015-09-24 03:06:24
A miniszterelnök közös európai védelem alá helyezte volna a görög határt. Nem aratott sikert a terve. Az osztrák kancellár azt mondta: ha csak kerítéssel tudjuk megállítani a menedékkérőket, akkor inkább engedjük át őket.

Mélyen a zsebébe nyúl Európa, hogy a háborús gócpontokhoz közelebb kezelhessék a menekültválságot, és helyben segíthessenek a menedékkérőknek. Orbán Viktor hatpontos javaslatából ötben megegyeztek, a közös görög határvédelemben azonban nem.

„Volt egy magyar elképzelés, hat dolgot akartunk, abból ötben lényegében dűlőre jutottunk egymással. Abban, hogy a görög határt közösen védjük meg, ha Görögország magában nem képes, itt nem értük el a célt. Ez volt a legfontosabb az összes javaslat közül” – mondta a magyar miniszterelnök az EU-csúcs után Brüsszelben.

„Ilyen értelemben tehát továbbra sincs védve Európa határa, és Görögországon keresztül továbbra is jönnek a nemzetközi egyezményeket megsértő illegális migránsok” – jelentette ki.

Faymann: inkább engedjétek őket

A magyar határon emelt kerítés is szóba került a vitán. „Nekünk két lehetőségünk van – fejtette ki Orbán. – Ha működésbe hozzuk a kerítést, akkor képesek vagyunk a zöld határt kontrollálni és Schengen keretein belül tartani az egész migránshelyzetet, de ha a kerítés nem tetszik, akkor képesek vagyunk arra is, hogy átengedjük a migránsokat Ausztria és Németország irányába. Az osztrák kancellár egyértelműen azt mondta, hogy ha csak kerítéssel tudjuk őket megállítani, akkor inkább engedjük őket. Ezt kell megfontolni.”

A külső határoknál zajló káosznak véget kell vetni, ebben egyetértés volt,

– tette viszont világossá Donald Tusk, a csúcstalálkozó lengyel elnöke. „Nem igazságos Görögország, Olaszország és a többi frontország terhelése”. Ezért megállapodás született, hogy menekültfogadó hotspotokat kell létrehozni november végéig.

Tusk elmondta még, hogy számára a mai ülés szimbolikus jelentőséggel bír, mert azt jelzi, hogy a közeljövő csúcstalálkozóin a vádaskodás helyett az együttműködésen lesz a hangsúly.

Egymilliárd euró az ENSZ-nek

Libanon, Jordánia és Törökország plusz segítségre számíthat az EU-s országoktól és intézményektől, egyeztek meg az állami vezetők. Ezt a EU szíriai regionális pénzalapjának, az úgynevezett „Madad Alapnak” a jelentős kibővítésével képzelik el. Legalább egymilliárd eurót kell juttatni az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) és a menekültek ellátásában kulcsszerepet játszó Világélelmezési Program javára, jelentette be az Donald Tusk.

David Cameron brit miniszterelnök is arra szólította fel a csúcstalálkozó résztvevőit, hogy nyújtsanak további támogatást a menekültválság kezelésére. Egyben bejelentette, hogy az Egyesült Királyság 115 millió font sürgősségi segélyt ad a célra. 100 milliót Szíriába és a régióba, 15-öt a menekültek útja során érintett országokba irányítanak. A teljes brit segítség összege már meghaladja az 1,1 milliárd fontot.

Merkel diplomatikus volt Orbánnal

Angela Merkel német kancellár Orbán Viktor szerda reggeli müncheni fellépéséről újságíróknak diplomatikusan annyit mondott a brüsszeli EU-csúcs után, hogy vannak olyan kérdések, melyekben egyetértettek, míg másokban más véleményen vannak. „Viszont az Európai Unió határvédelme olyan feladat, amelyért közösen kell tenniük” - tette hozzá. Merkel a menekültek elosztását kedden nem támogató négy közép-európai ország uniós megítéléséről úgy fogalmazott, a kérdés most nem volt téma a csúcstalálkozón.

 000 ARP4287188
Merkel érkezik a brüsszeli EU-csúcsra

A német kancellár szerint a következő feladat november 15-ig, hogy a hotspotokon Görögországban és Olaszországban fel kell állítani a migránsokat ujjlenyomatleolvasóval regisztráló állomásokat, amely jelentősen hozzájárulna majd a schengeni határok védelméhez.

Közel sincs még vége

Az ülést lezáró hivatalos nyilatkozat azzal a mondattal fejeződik be, hogy a bevándorlás által támasztott kihívások kezelését az október 14-15-ére tervezett Európai Tanács ülésen újra megvitatják.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.