Elhalasztották a brüsszeli olimpiás rendezvényt, miután rászervezett a Momentum

2017.02.01. 20:16 Módosítva: 2017.02.02. 09:23
Deutsch Tamás és Schmitt Pál beszélt volna az olimpiai pályázat esélyeiről. A Momentum bejelentkezett, a rendezvényt elhalasztották.

A Momentum Mozgalom aláírásgyűjtést hirdetett meg az olimpia megrendezéséről szóló népszavazáshoz szerda estére Brüsszelben. A magyar nagykövetség kulturális szolgálata, a Balassi Intézet elé várták a brüsszeli magyarokat. Az Intézet este hét órától adott volna otthont egy rendezvénynek, ahol Schmitt Pál volt köztársasági elnök és Deutsch Tamás európai parlamenti képviselő a 2024-es olimpiai pályázat esélyeiről beszélgettek volna.

Egy nappal azután, hogy a Momentum bejelentette az aláírásgyűjtést a belga rendőrségen, a kerekasztal-beszélgetést törölték a Facebookon. Hétfőn azt posztolták: „az esemény technikai okok miatt egy későbbi időpontban kerül megrendezésre”. A Magyar Hullám Közéleti és Kulturális Társaság jegyzi az eseményt, ők a Fidesz-KDNP európai parlamenti frakciójával közösen szoktak magyar programokat szervezni Brüsszelben. 

A Magyar Hullám azt mondta az EUrologusnak: „Schmitt Pál elnök úr nem tudott kiutazni otthoni elfoglaltságai miatt, nem tudta vállalni a szereplést. Egy későbbi időpontban szeretnénk megtartani az eseményt, még nem tudjuk, hogy mikor kerülhet rá sor.”

Úgy tudjuk azonban, hogy a Momentum felhívása döntő szerepet játszott benne, hogy a kerekasztal-beszélgetést elhalasztják.

„Nem tudjuk mi van pontosan a háttérben, de a BOM (Budapesti Olimpiáért Mozgalom) és a Budapest 2024 már többször is megfutamodott: a BP2024 képviselői a Sport TV-n tervezett, míg a BOM képviselői az RTL Magyarul Balóval című műsorába tervezett vitát mondták vissza, miután egyszer már elfogadták a meghívást” – válaszolta megkeresésünkre Papp Gergő, a Momentum sajtóreferense.

„Őket és a budapesti olimpiarendezés melletti érveket minősíti, ha valóban amiatt mondták le ezt a hasznos vitának helyt adó brüsszeli eseményt, mert félnek az eltérő vélemények megfogalmazásától” – tette hozzá.

Deutsch korábban szeretett volna népszavazást

Deutsch Tamást nem értük utol az európai parlamenti Fidesz-küldöttség titkárságán keresztül.

Mindenesetre a fideszes politikus 2003-ban támogatta, hogy a 2012-es olimpia rendezéséről országos népszavazás döntsön. Akkor azt mondta: szerinte az olimpia megrendezésével kapcsolatos szándéknyilatkozat benyújtása után, a tényleges olimpiai pályázat elkészülte előtt kell megtartani a referendumot.

Az akkor ellenzékben politizáló képviselő megítélése szerint több tízezer jövőbeni munkahelyet „veszít el” a kormány, ha 2012-ben mégsem rendezünk olimpiát. Deutsch utalt arra, hogy az olimpiarendezés évente egy százalékkal járulna hozzá a gazdasági növekedéshez, ráadásul infrastrukturális fejlesztési lehetőségeket, uniós támogatásokat jelentene.

2003-ban végül nem pályázott Budapest az olimpia-rendezésre.

Brüsszelben is gyűjtik az aláírásokat

A Momentum jövő héttől heti három nap az EU-s negyed központjában, a Schuman téren standol majd ebédidőben, és gyűjtik az aláírásokat az olimpiáról szóló budapesti népszavazáshoz.

Szóljon hozzá az EUrologus  Facebook-oldalán !

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM