Orbán: Az EU-val és egy pénzügyi spekulánssal van vitánk

A lex CEU-ról kell számot adnia Orbánnak Brüsszelben

Vége
D MTI20170426001

A legfontosabbak

2017. április 26., 18:53
CEU: Orbán nem mondott igazat!
2017. április 26., 17:07
Az EU pénze nem könyöradomány
2017. április 26., 17:02
Magyarország Svédországot védi
2017. április 26., 15:31
Timmermans beolvas Orbánnak
2017. április 26., 15:04
Az EP elnöke megnyitotta az ülést
2017. április 26., 14:18
A mai felszólalások sorrendje
Index
2017.04.26. 17:02

Összefoglaló

Magyarországról vitáztak az Európai Parlamentben
Az ülés előtt jelentették be, hogy kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a CEU miatt
Az ülésen Orbán Viktor azt mondta: az EU-val és egy pénzügyi spekulánssal van a vita, de nem akarják átírni az EU szabályait
Szerinte a CEU létét nem veszélyezteti semmi, Magyarország a kerítéssel a svédeket és németeket védi, az EU pénz pedig nem könyöradomány
Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke keményen beolvasott Orbánnak, és ízekre szedte a nemzeti konzultáció kérdéseit
Az Európai Néppárt elnöke és több képviselője is bírálta, de nem várható, hogy a Fideszt kizárják
Az euroszkeptikus Nigel Farage meghívta Orbánt a brexitklubba, Orbán azt válaszolta: az EU a szabadság földje és ott is akarnak maradni
A szerdai EP-vita után készítendő állásfoglalásról május 1-jén szavaznak a képviselők
Orbán szerint a Bizottságnak jogi, technikai aggályai vannak, amikre választ fognak adni
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán megköszönte a vitát, főként azoknak, akik a magyar állampolgárok döntéseit megtámogatták. A magyar ellenzékiekre viszont a köszönet nem vonatkozott: nem akarom minősíteni, hogy magyarok itt Brüsszelben támadják a hazájukat. Ezt a vitát otthon kellene lefolytatni.

    Verhofstadtnak azt üzente, ne kell megmondani, mit kell tenniük a magyaroknak. Négyévenként ezt megteszik maguktól is.

    Timmermansnak köszönetet mondott Orbán a vitáért, szerinte ennek alapján meg fogják találni a közös megoldást.

    "A migránsok nem Magyarországra akarnak menni, hanem Magyrországon keresztül Asztruiába, Svédországba, Németországba. Furcsállom, hogy valaki azért támadhatja az országot, mert mások érdekében betartják a schengeni határvédelemmel kapcsolatos kötelezettségeit."

  • Az EU nem azért vizsgálja Magyarországot, mert ellene van, vagy mert az olyan, mint a Szovjetunió, hanem mert a lisszaboni szerződés alapján ki kell vizsgálni az irányelvekkel ellentétes lépéseket, figyelmezteti Orbán Viktort a spanyol López Alighiar szocialista képviselő.

  • Nagyon hosszúra nyúlt a vita, lassan két órája ütik egymást, és a párbeszéd tökéletesen meddő, kevés újdonság hangzik el. Szép lassan elszivárogtak a teremből a képviselők, már csak harminc képviselő üldögél a helyén.

  • Az osztrák zöldpárti Ulrike Lunacek rámutatott, hogy Orbán Viktor egészen elszigetelődött az Európai Parlamentben, már a saját frakciója sem áll mögötte, csak a fideszes képviselőktől kap tapsot. Felszólította az Európai Néppárt frakcióját, hogy zárják ki a soraik közül a Fideszt.

  • – kérdezte egy lengyel képviselő, utalva arra, hogy Orbán mindenkinek javasolta, kövessék a nemzeti konzultáció magyar példáját. 

    A képviselőnő szerint követhetetlen igény hat hónap alatt összehozni egy amerikai–magyar államközi egyezményt az egyetem ügyében.

  • A Marosvásárhelyi Orvosi Egyetem magyar tanszékeit évek óta nem nyitja meg az intézmény, annak ellenére, hogy törvényi kötelessége lenne. Az Európai Uniónak ebben az ügyben is nyomást kellene kifejtenie, mondta Sógor Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség EP-képviselője.

  • Szégyen a magyarságnak, hogy itt kell állnunk Európa szégyenpadján, mondta Ujhelyi István MSZP-s képviselő. „28 éve ön a sztálinista állampárt szétverésében vett részt, most pedig egy putyinista típusú állampártot épít. Egyet kérek önöktől – mondta a kollégáinak  : vizsgálják a magyar jogállamiság helyzetét, de egyelőre ne büntessenek, mert Orbán Viktor érdemel büntetést.” Megígérte, hogy leváltják Orbán Viktort.

  • „Képviselői mandátumom előtt a kárpátaljai magyar főiskolán tanítottam” – mondta Bocskor Andrea, a Fidesz képviselője. Állandóan a bezárás fenyegette az iskolát, mégsem írt róla a New York Times, mutatott rá. Szóval a CEU körüli ellenállás nem a tanszabadságról szól.

    Nem a CEU bezárásáról szól a törvény, tette világossá. Nem érti, miért kell a tömeg és média hisztériakeltése, miért nem lehet nyugodt párbeszédet folytatni. Arra kérte a kollégáit, hogy ne egyoldalúan tájékozódjanak.

  • Timmermans vs. Orbán
  • Az Európai Unió nemcsak piaci közösség, hanem kikényszeríthető értékek, jogok és elvek közössége is. De tenni is kell érte, hogy ez így legyen, mondta Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője.

  • „Fájdalommal a szívemben állok itt” – jelentette ki Esther de Lange, mert ismeri a másik, rendszerváltó Fideszt, amely egy egyesített Európa része akart lenni. „Nem először tűnik úgy, hogy a magyarországi fejlemények szembemennek az európai értékekkel, amelyekért közösen küzdöttünk” – mondta a holland képviselő Orbán Viktor saját pártcsaládjából, az Európai Néppártból. „Tényleg olyan ember, akinek helytelen és eltúlzott képet kell festenie »Brüsszelről« mint ellenség, csak hogy otthon erősebbnek tűnjön?”

  • „Miniszterelnök úr, azt kell, hogy mondjam, bizonyos mértékig együtt érzek önnel. Nehéz lehet úgy élni, ahogy ön él. Állandó félelemben, mindenütt ellenségeket látva. Ön fél a demokráciától, a nyílt társadalomtól, a vitáktól, az Európai Uniótól, a menekültek befogadásától, a civil szervezetektől, a független médiától, a szabad oktatástól, mindentől, amire Európa a második világháború után felépült” – olvasta Orbán Viktor fejére Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője.

    „S félelmében nemcsak szisztematikusan leépíti a szabadságjogokat, hanem elárulja, semmibe veszi a magyar társadalom legalapvetőbb érdekeit. Ön Magyarországból második Oroszországot akar csinálni. De a budapesti utcákon európai zászlókat lengető tüntetők nem ezt akarják. Ön meg akarja állítani Brüsszelt, pedig önt kell megállítani. Mert az ön illiberális demokráciája gyűlölet- és félelemkeltésre, ellenségképekre, hazugságokra, korrupcióra, a közpénzek ellopására épül. De mostanra ön és a politikája zsákutcába került. Már saját párttársai sem támogatják fenntartás nélkül önt. Mi pedig nem fogjuk cserben hagyni az európai Magyarországot” – mondta.

  • „Mi, magyarok legendás szabadságszerető és autonómiára törekvő nemzet vagyunk, ezért könnyű mozgósítani, minket a szabadságért”. Morvai Krisztina szerint azonban vissza kell utasítani azt a gyalázatos trükköt, hogy a szabadság hívószava mellé teszik a határozatban a migránsok befogadásra való kényszerítését.

    Sokan Magyarországon kimennek tüntetni, de a  tanszabadság mellé árukapcsolásként odateszik a menekülteknek nevezett migránsok befogadását – vélekedett Morvai, aki szerint árukapcsolás nem lehet, a szabadságjogokra igent kell mondani, a tömeges betelepítésre ugyanakkor nemet.

  • Judith Sargentini, a holland zöldpárti képviselő szerint nem várhatjuk Orbántól, hogy magától, hirtelen megváltoztassa a politikai irányt, amibe eddig vezette az országot. Felszólította az Európai Bizottságot, hogy tegyen érte, hogy a kormány betartsa az uniós szabályokat.

  • „Tartson ki, Orbán úr, ön áll a jó oldalon!” – mondta a miniszterelnöknek Beatrix von Storch, a radikális jobboldali Alternatíva Németországért párt képviselője. 

  • „A szabadsággal nem lehet játszani” – figyelmeztette Marie-Christine Vergiat Orbánt. Az Európai Egyesült Baloldal képviselője fontosnak tartotta, hogy kötelezettségszegési eljárás indult Magyarországgal szemben.

  • Gianni Pittella felszólalása az Európai Parlamentben
  • Nigel Farage, a brit kilépéspárti UK Függetlenség Párt vezető figurája hízelgett Orbánnak. Megkérdezte tőle, hogy intelligens emberként és egy nemzet választott vezetőjeként meddig lesz még hajlandó rá, hogy hajlongjon az Európai Uniót irányító politikusok előtt. Fanatikusoknak hívta az EU vezetőit, akiknek nincs választói felhatalmazásuk. Meghívta, hogy csatlakozzon a brexit-klubba, és együtt bontsák le az Európai Uniót.

    Pontosan ez az, amiből Orbán Viktor nem kér. Nigel Farage ugyanis az egyik legelszigeteltebb politikus az Európai Parlamentben. Miután kivezette Nagy-Britanniát az Európai Unióból, és lemondott a pártjának a vezetéséről, ennek ellenére azonban továbbra is felveszi a fizetését az általa gyűlölt intézményben, eléggé elvesztette a hitelét még a támogatói között is.

    Orbán Viktor mindig kerülni, hogy szemtől szembe megsértse a kollégáit. Szeretné bent tartani a Fideszt az Európai Néppárt frakciójában, mert ez az a frakció, ahol a legnagyobb befolyást fejthetik ki az Európai Unióra.

  • A zöldek, a liberálisok után a szocialista szlovén Tanja Fajon is felidézte a rendszerváltás hajnalát, amikor Orbánhoz hasonlóan tervezték a demokratikus európai jövő megépítését.

    Egy másik képviselő a múlt felidézése után párhuzamot vont Putyin és Orbán között, már csak abban is, hogy Orbán ugyanúgy akarja bezáratni a CEU-t, ahogyan az orosz elnök tette a szentpétervári Európa Egyetemmel.

  • „Orbán úr! Ön egy értelmes ember, hogy bírja ki, hogy nem veri folyamatosan a fejét a falba azt hallva, ami itt történik?" – kérdezte Nigel Farage. Az euroszkeptikusok brit fenegyereke szerint Orbán mindig bűnös lesz az EP szemében, nemcsak azért mert védi a nemzetét, hanem mert nem fizeti meg Merkel asszony butaságának árát, és nem akar befogadni menekülteket". Farage  Orbánt idézve elmondta, hogy meg kell szabadulni a nemzetek feletti Európa ábrándjától. 

    Farage szerint Magyarország bátor volt, hogy a migránskvótáról népszavazást tartott. Ha az EU-ról tartanának népszavazást, lehet, hogy csatlakozhatnának a brexit-klubhoz, és közösen csinálhatnánk valami jót" – mondta UKIP korábbi vezetője, aki sokat tett azért, hogy az Egyesült Királyságban győzzön a brexit a népszavazáson.

  • „Hogy lehet az EU-t a Szovjetunióval összevetni?” – kérdezte a Zöld frakció képviseletében Philippe Lamberts. Szerinte ha így lenne, akkor London utcáin európai tankok lennének.

    Lamberts szerint érthetetlen, hogy ha Orbán kétszer is tudott nyerni  kétharmaddal, akkor miért fél az egyetemektől, a sajtótól, a civil társadalomtól. Mitől tart ön, miniszterelnök úr?" – kérdezte Lamberts, Verhofstadthoz hasonlóan felemlegetve, hogy Orbánt nagyra becsülte, amikor még liberális volt.

    Elképesztőnek tartom, hogyan bánnak a menekültekkel Magyarországon. Igaz, az EU szélén nehéz helyzetben van Magyarország, de ahelyett, hogy a haragot a menekültekre irányítja, inkább a többi országra kéne nyomást gyakorolni, hogy fogadják be – mondta a politikus, keresztény értékekre hivatkozva, amelyeket szerinte Orbán is emlegetett.

  • Magyarországon emberek élnek, ehhez tartoznak a magyarok, a romák, a migránsok, ők is a népet alkotják. Valamennyien ugyanazokkal a jogokkal rendelkeznek? – teszi fel a kérdést Gabi Zimmer, az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal képviselőcsoportjának vezetője. „Én nem vagyok Soros György barátja, de csodálom, hogy ön mint egykori Soros-ösztöndíjas most ilyen törvényt képvisel”  mondja a politikus. A törvény kapcsán az a kérdés, hogy az oktatás és a kutatás szabadságáról van szó, vagy valamilyen olcsó manőverről, kérdez tovább Gabi Zimmer. Ennek az egyetemnek az akadémiai élet részének kell maradnia, és felszólítjuk, hogy tartsa be a nemzetközi egyezményeket a menekültek ügyében is.

  • Az európai liberális párt frakcióvezetője, a belga Guy Verhofstadt minden parlamenti vitán kigúnyolja Orbán Viktort. Sosem mulasztja el megemlíteni, hogy harminc évvel ezelőtt közösen dolgoztak a liberális oldalon. Köpönyegforgatónak, a hatalomért az elveit habozás nélkül feláldozó embernek tartja a magyar miniszterelnököt.

  • „Nem tudom, emlékszik-e az első találkozásunkra. Egy hotelben volt Budapesten, 1989 decemberében. Ez pár hónappal a választások előtt volt, amelyeken a Fidesz sikerrel részt vett, mellesleg Soros segítségét élvezve" – mondta Guy Verhofstadt.

    A liberálisok vezetője szerint 1989-ben Orbán akkor haladóbban nyilatkozott, még az SZDSZ-nél is. Sok minden megváltozott, ön is: eldobálta a demokratikus elveit, nyíltan megvallotta, hogy illiberális demokráciát épít, elüldözi a sajtót, a halálbüntetést is bevezetné, de nincs rá lehetősége, most bezáratna egy egyetemet. Mi a következő lépés? Kertész és Konrád könyveit fogják égetni a Kossuth téren? Vagy Máraiét? Ő is kozmopolita szerző, az ilyeneket támadják Magyarországon” – mondta Verhofstadt.

    A régi kommunista Magyarország megtestesítőjét látom önben, nem egy büszke konzervatívét. Állami protekcionizmust akar, ellenséget lát a külföldiekben, a civilekben." A liberális politikus szerint az EU-szkeptikusok becsületesebbek, mint Orbán, mert ők legalább nyíltan vállalják, hogy kilépnének, Orbán viszont úgy támadja az EU-t, hogy közben igényt tart az EU-s pénzekre. 

  • Elég foghíjasak a padsorok a Magyarországról szóló vitán, az összes képviselő nagyjából harmada jött el meghallgatni Orbán Viktort. Ez nem szokatlan az Európai Parlamentben. Szinte kizárólag akkor van teltház, hogyha szavazni is kell. Most nem fogad el határozatot Magyarországról az Európai Parlament, ezért szavazás sem lesz, csak vitatkoznak.

  • Mi lengyelek, szlovákok, csehek és magyarok kiküzdöttük a szabadságot, nem kell minket tanítani a demokráciáról, mondja az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának lengyel szónoka, Zdzisław Krasnodębski beszél az Európai Konzervatívok és Reformistáktól. Ő elvileg Orbán nagy szövetségese a Jog és Igazságosságból. Soros Györgyre utalva azt mondja, róla azt is tudni, hogy szíve szerint demokratikus választások eredményeit is megváltoztatná. "Ellenzünk minden olyan próbálkozást, amikor megpróbálnak pellengérre állítani egy tagállamot." A lengyel képviselő hozzátette még: az egyetemek nem mindig a gondolatszabadság helyei, előfordul, hogy az eltérő gondolkodásúak ellen fordulnak és boszorkányüldözést folytatnak ellene, ilyenre is volt már példa.  

  • „Azt sem értjük, hogy a Bizottság minden évben az éves jelentésében bírálja a magyar közmunkarendszert, amely a kiépített munka-, és nem segélyalapú társadalom fontos eleme. Ezek aktuális vitakérdések” – mondta Orbán Viktor.

    Ehhez képest – ahogy azt már korábban leírtuk – épp a legutóbbi országjelentés nem kritizálta a programot. Hornung Ágnes a Nemzetgazdasági Minisztériumtól is arról beszélt, hogy az Európai Bizottság elismeri a közmunka „sikerességét és az eredményeit”. Egy európai bizottsági forrás azzal árnyalta a képet, hogy a programot azért nézték jobb szemmel, mert a brüsszeli javaslatoknak megfelelően átalakították, így jobban segíti az átmenetet a munkaerőpiacra.

  • Gianni Pittella, a szociáldemokrata frakció olasz vezetője a tőle megszokott hangos, érzelmes beszéddel ostorozta Orbánt. Sajnos az olaszon kívül minden más nyelven rosszul beszél, az olasz ékesszólásáról viszont híres. Ő volt a szociáldemokraták jelöltje az Európai Parlament elnöki székére az év elején, de végül alulmaradt konzervatív honfitársa, Antonio Tajanival szemben.

  • Nem tekintjük önt ellenségnek, de látnunk kell, mi történik Magyarországon – mondta Gianni Pittella. A szocialista frakció vezetője szerint nem igaz, hogy Soros György egymillió menekültet akart volna betelepíteni, és különben is mindegy, mit akarna egy amerikai milliárdos. 

    Pittella szerint a magyar kormány úgy tesz, mintha nem lenne az EU része, nem vállal szolidaritást a menekültügyben – mondta a menekültválságtól szintén sújtott, és Magyarországgal ellentétben most is menekültnyomás alatt lévő olaszországi politikus.

    „Hagyja abba, hogy mi vagyunk a gonoszak, a csúnyák, a rosszak, nem mi akarjuk bezárni az egyetemet, ellehetetleníteni a médiát, mondja meg az igazságot a népének” – zárta beszédét Pittella.

  • Európai néppárti források arról beszélnek, hogy a párt frakcióvezetője, a bajor Manfred Weber két tűz között áll: meg kell felelnie azoknak a politikusoknak a frakcióban, akik szeretnének megálljt parancsolni Orbán Viktor illiberalizmusának, ugyanakkor össze is kell tartania a frakciót. El kell érnie, hogy Orbán megszelídüljön, mert egyre többen unják már, hogy évente két-három alkalommal Magyarország a téma az Európai Parlamentben.

    A francia Republikánus párt komoly vereséget szenvedett a vasárnapi elnökválasztáson azzal, hogy a jelöltjük, François Fillon nem jutott be a második fordulóba. Az ő EP-képviselőiknek is szembe kell nézniük az otthoni kritikával, hogy ha Marine Le Pen-t EU-ellenesnek és elfogadhatatlannak tartják, akkor hogy képesek egy frakcióban ülni Orbán Viktorral, aki hasonló stílusban beszél, mint a radikális jobboldali francia elnökjelölt.