Helmut Kohl kaphat először a történelemben európai temetést

2017. június 17., 21:49 Módosítva: 2017.06.18 09:57
564

A pénteken elhunyt Helmut Kohl lehet az első politikus, akit hivatalos európai temetési ceremóniával tisztelnek meg Strasbourgban, legalábbis ezt szeretné az Európai Bizottság elnöke. Jean-Claude Juncker a német Bildnek azt mondta: az európai egység ügyében elévülhetetlen érdemeket szerzett Helmut Kohlt még életében kitüntették az Európa tiszteletbeli polgára címmel.

Juncker azt mondta: személyesen mindent elkövet, hogy az egykori német kancellárt az EU hivatalosan is elbúcsúztathassa. Ez lenne az első alkalom, hogy európai "állami" temetést rendeznek.  

Juncker szerint Kohl "igazi német európai és európai német volt". Az egykori német kancellár meghatározó szerepet játszott a kontinens történelmében azzal, hogy egységbe forrasztotta a nyugaton és a keleten élő embereket.  

Helmut Kohl 87 éves korában hunyt el ludwigshafeni otthonában. 

Merkel nem bánja a kvótaeljárást

2017. június 15., 20:14 Módosítva: 2017.08.23 16:06
9
Az Európai Bizottság „azt teszi, amit felelősségi körében meg kell tennie” – mondta a Magyarország elleni eljárásról, ami azért indult, mert nem veszünk át 1294 menedékkérőt.

Nincs kivetnivaló abban, hogy az Európai Bizottság Csehországgal, Lengyelországgal és Magyarországgal szemben eljárást indított a rendkívüli kvóta miatt, mondta Angela Merkel. A többek között magyar ellenszavazattal, de a kellő többséggel elfogadott jogerős intézkedéssel 1294 menedékkérőt kellene átvennünk Olaszországból és Görögországból. Erre a kormány nem hajlandó, így már hosszú ideje borítékolható volt a kötelezettségszegési eljárás, amelynek a vége pénzbüntetés lehet.

Tovább

Döntött az EU: megszűnik a szójatej

2017. június 15., 09:53 Módosítva: 2017.06.15 20:21
2283
Az Európai Bíróság úgy döntött, nincs olyan, hogy szójatej.

Eltűnhetnek a polcokról az olyan nevek, mint a szójatej, a rizstejszín vagy a növényi sajt. Az Európai Bíróság szerdán úgy döntött, csak az állati eredetű tejtermékeket lehet tejterméknek hívni.

Tovább

Csak a pénz miatt mennek orvosaink Angliába? Ugyan!

2017. június 15., 07:07 Módosítva: 2017.10.11 16:23
601
Hosszan beszélgettünk Angliában és itthon dolgozó magyar orvosokkal, hogy miért mennek el külföldre, és miért maradnak itthon. Messze nem csak a pénzről van szó.

A magasabb fizetés csak az egyik ok a sokból, amiért a magyar orvosok szívesebben dolgoznak Nagy-Britanniában. A fiatalokat a szervezett szakorvosképzés is vonzza, a tapasztaltabbakat a megbecsülés hiánya űzi el. Az egyik legnagyobb probléma, hogy Magyarországon nagy hagyománya van a hálapénzrendszernek, ami például ahhoz vezet, hogy az orvosok a műtéteken osztozkodnak. 

Anglia sem a Kánaán. Sokkal drágább az élet, és keményen meg kell küzdeni az előrehaladásért. Aki nem helyben végzi a szakorvosképzést, hátrányból indul a munkaerőpiacon, és a brit kilépési hiszti nem könnyíti meg a munkakeresést a kelet-európaiaknak. A kezelésben szigorú protokollt kell követni, ami tiszta helyzetet teremt a kórházi osztályokon, de elveszi a problémamegoldás örömét.

 

Tovább

Brüsszel és Berlin is rágyúr a magyar civiltörvényre

2017. június 14., 14:36 Módosítva: 2017.06.14 18:46
71
Az Európai Bizottság figyeli a fejleményeket, elemez, és várja a nemzetközi alkotmányjogi szervezet véleményét.

„Az Európai Bizottság továbbra is kitüntetett figyelemmel kíséri a kedden elfogadott magyarországi civiltörvényt – mondta szerda délben az uniós testület szóvivője. – Alaposan kielemezzük a törvényt, közösen a Velencei Bizottsággal, és különösen ügyelve arra, hogy megfelel-e az uniós piaci szabályoknak és az alapvető jogoknak.”

Az EU ellenőrző szerve már áprilisban figyelmeztette a kormányt, hogy nagyon figyelni fognak a törvényjavaslatra, amely arra kötelezne egyes civil szervezeteket, hogy tüntessék föl a nyilvános anyagaikon, ha egy bizonyos összeg fölött külföldről nyertek el anyagi támogatást. A Bizottság alelnöke Frans Timmermans akkor azt mondta: fontos biztosítani, hogy átláthatóak legyenek ezeknek a szervezeteknek a támogatásai, de az új szabály arányos kell, hogy legyen a kockázattal, amit az átláthatóság esetleges hiánya jelent, és nem vezethet indokolatlan megkülönböztetéshez.

A Velencei Bizottság, az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete június elején kiadott egy előzetes véleményt. Ebben az áll, hogy a civil szervezeteket érintő magyar szabályozás jogszerű célokat tűz ki ugyan, de túlzott kötelezettségeket és aránytalan szankciókat tartalmaz. A törvény indoklásában szereplő elvek, a civil szervezetek átláthatósága, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megakadályozása mind-mind fontos célok, de több probléma is van a törvénnyel:

  • a civilekkel szemben alkalmazott rosszindulatú kormányzati kampány, amely „a megkülönböztető bánásmód lehetőségét is felveti”
  • a kormánynak, hogy a törvény elfogadása előtt mindenképp egyeztetnie kell az érintett civilekkel, legyen nyilvános vita
  • feleslegesen hosszú az a hároméves időszak, amely alatt egy civil szervezet nem kaphat külföldi finanszírozást, hogy jogosulttá váljon arra, hogy elveszítse a külföldről finanszírozott szervezeteknek járó címkét

ha a civileknek minden adományról részletesen be kell számolniuk, az óriási adminisztrációs teher, ezért a Velencei Bizottság szerint legfeljebb a legnagyobb adományozók nevének közzétételét jogos elvárni a szervezetektől. Az ugyanis, hogy valamennyi külföldi támogatást és támogatót minden sajtótermékükben és kiadványukban megjelenítsék, túlzottnak tűnik.

 

Tovább

Elindult a kötelezettségszegési eljárás Magyarország ellen kvótaügyben

2017. június 13., 16:19 Módosítva: 2017.06.14 10:24
278
A lengyelekkel és a csehekkel közösen ülünk a szégyenpadon, de ők már ajánlottak fel helyeket menekülteknek.

„Bár a legtöbb tagállam tanúságot tett arról, hogy politikai akarat esetén az áthelyezés működőképes, a Bizottság felszólítja azokat a tagállamokat, amelyek ezt eddig elmulasztották, hogy teljesítsék jogi kötelezettségeiket, továbbá méltányosan és arányosan járuljanak hozzá a mechanizmushoz” – írta közleményben az Európai Bizottság kedd délután.

2015 őszén indították azokat a rendkívüli műveleteket, amivel összesen 160 ezer menedékkérőt áthelyeznének Olaszországból és Görögországból más uniós államokba. A művelet tehermentesíti a két dél-európai ország hatóságait azzal, hogy nem nekik kell megvizsgálni és elbírálni az áthelyezésre kiválasztott emberek menedékkérelmét, hanem azoknak az országoknak, ahová átirányítják őket. Csak olyanok vehetnek részt a műveletben, akiket szinte biztos, hogy tényleg menekülteknek nyilvánítanak az eljárás végén.

 

Tovább

Uniós eljárás indulhat kedden kvótaügyben

2017. június 12., 18:05 Módosítva: 2017.06.13 09:33
59
Navracsics már másfél éve erre figyelmeztetett. Lesz témája a kormánynak a választási kampányra.

Az Európai Bizottság kedden kötelezettségszegési eljárást indít a magyar kormány ellen a kvótaügyben, írja a Reuters. Valószínűleg Lengyelország és Csehország is érintett lesz az eljárásban, amit azért indítanak, mert a három tagállam nem veszi ki a részét a menedékkérők rendkívüli áthelyezéséből.

Kedd délután bejelentésre készül az Európai Bizottság migráció- és menekültügyért felelős biztosa, és havonta általában egy csomagban döntenek a kötelezettségszegési eljárásokról, ami júniusban ezen a héten esedékes.

Tovább

Még a végén tökös lesz az EU

2017. június 12., 14:00 Módosítva: 2017.11.13 15:15
487
Trumpnak is köszönhetően az EU már megtette az első lépéseket, hogy bekeményítsen katonailag, a brexit után tovább is mehet.

Az EU gazdasági óriás, politikai törpe, katonai féreg

– tartja a közhely. Úgy tűnik, Brüsszelben megunták az állítás harmadik részét, és ha tyúklépésekkel is, de megindultak egy valódi védelmi unió felé.

Tovább

Most akkor bedőlt a brexit?

2017. június 9., 12:31 Módosítva: 2017.07.25 16:30
90
Kizárt, hogy a britek ne lépjenek ki az EU-ból. Kérdés, hogy maradnak-e az eddigi feltételek, amivel kilépnének.

Hiába szeretett volna stabilabb többséget és egyértelmű felhatalmazást Theresa May brit miniszterelnök a brexithez, pont az ellenkezőjét érte el az előrehozott parlamenti választással. A konzervatívok elveszítették a többségüket. Kénytelenek összefogni az északír Demokratikus Unionista Párttal (DUP), amelynek a tíz képviselőjével elvileg meg is van a többség, de az euroszkeptikus, a kemény brexitet elvető képviselőcsoport csak esetileg, kívülről fog támogatni egy kisebbségi kormányt.

Mit akar a DUP?

Meg akartuk nézni, pontosan mit ígért a DUP a brexitről, de a párt oldala folyamatosan ledobott minket – valószínűleg nem mi voltunk az egyetlenek, akik kíváncsiak.

A végül csak elért dokumentum alapján a népszavazáskor a kilépés mellett kampányoló DUP is egy átfogó szabadkereskedelmi egyezményt akar az EU-val, mint a konzervatívok – vagyis nem maradnának a közös piacban. Így a személyek mozgásának szabadsága is elúszna, de ezt könyítenék és továbbra sem akarnak ellenőrzéseket az ír határon. Az olyan uniós támogatásokba is bekapcsolódnának, amelyek az EU-n kívüli országoknak is nyitva állnak, például a kutatási támogatásokba és szerződéses viszonyban maradnának vele – azaz nem akarnak „kemény brexitet”, mint amit a konzervatívok B-tervként belebegtettek.

Általában azok a pártok erősödtek, amelyek szorosabb kapcsolatot szeretnének az EU-val. A baloldalon viszont hiába szereztek több parlamenti helyet a munkáspártiak és a liberális demokraták, a Skót Nemzeti Párt meggyengültek, így esélytelenné váltak a koalícióra.

Tovább

Magyarország nélkül alakul meg az uniós ügyészség

2017. június 8., 17:34 Módosítva: 2017.06.18 00:37
2099
Húsz ország indítja, mi kimaradunk belőle. Jávor Benedek szerint az uniós pénzek bánhatják a kormánynak ezt a döntését. Komoly javaslat azonban nincs arról, hogy az uniós támogatásokat a tagsághoz kötnék az EU leendő ügyészségében. A lengyelek, a máltaiak, a hollandok és a svédek sem értenek egyet az új szervezettel. A britek, az írek és a dánok eleve kimaradnak.

Húsz uniós ország megegyezett csütörtökön, hogy közös ügyészséget alapítanak, amely az EU-s költségvetést érintő bűncselekményekben nyomozhat és indíthat büntetőeljárást. A független uniós főügyészt hatalmazzák fel arra, hogy például az uniós forrásokkal kapcsolatos korrupciót vagy csalást felderítse és bíróság elé utalja.

Magyarország azonban nem vesz részt az ügyészség létrehozásában. A dánok, a lengyelek, a máltaiak, a britek, a hollandok, a svédek és az írek is kimaradnak, de később csatlakozhatnak majd.

Évek óta vitatkoztak a tagállamok a uniós ügyészség létrehozásáról. Márciusban dőlt el, hogy olyan formában nem tudnak megegyezni az új intézményről, hogy mind a 28 uniós országnak megfeleljen.

Trócsányi László igazságügyi miniszter akkor azt nyilatkozta: egy új intézmény felállítása a meglévő európai uniós bűnüldözési intézményeket, így az Eurojustot és az Európai Csaláselleni Hivatalt (OLAF) gyengítené, noha ezek nagyon komoly eredményeket érnek el. Amennyiben európai ügyészséget szeretnének létrehozni, akkor az Eurojust szervezeti alapjain kell azt létrehozni. 

Věra Jourová, a jogérvényesülésért felelős EU-biztos csütörtökön azt nyilatkozta: „Az Európai Ügyészség kiegészíti az Eurojust – az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége – által végzett fontos munkát, amely így felszabaduló forrásait a terrorizmus, az emberkereskedelem és egyéb bűncselekmények elleni küzdelemre tudja fordítani.” 

A korrupciós ügyeket jelenleg felderítő nyomozó hatóság, az OLAF nem indíthat büntetőeljárást, a vizsgálatait egy ajánlással zárja le. 

Tovább

Jöhet a magyar euró?

2017. június 5., 09:34 Módosítva: 2017.07.02 23:20
1141
Megpróbálják vonzóbbá tenni a közös uniós pénzt, miközben Orbán Viktor szerint is az euró bevezetése lehet a következő évek nagy vitája.

Gatyába rázná az Európai Bizottság az euróövezetet. A közös pénzt használó országok között nagyobb egységet hozna egy szerdán bemutatott terv. Azokra is gondoltak Brüsszelben, akik eddig kimaradtak az euróból.

Nekik „megpróbálunk majd egy olyan keretet alkotni, amely elég vonzó. Ahogy a filmekben mondják,

egy visszautasíthatatlan ajánlatot

–  vezette fel  múlt héten a javaslatot lenyűgözően szerencsétlenül Pierre Moscovici gazdasági biztos.

Tovább

Soros: Büszke alapítója vagyok a Közép-európai Egyetemnek

2017. június 1., 10:53 Módosítva: 2017.06.01 16:53
2339
Csodálom a bátorságot, amivel a magyar emberek ellenállnak az Orbán-rezsim által fölépített maffiaállam megtévesztésének és korrupciójának – mondta Soros György Brüsszelben.

„Orbán Viktor egy kettőnk közötti személyes konfliktusként próbálta beállítani a saját belpolitikáját, és engem tett a kérlelhetetlen propaganda kampányának a célpontjává” – mondta Soros György Brüsszelben csütörtök délelőtt. A Nyitott Társadalomért Alapítvány elnöke az Európai Bizottság gazdasági fórumán tartott beszédet az Európai Unió reformjáról. Ennek keretében dicsérte azokat az alulról jövő kezdeményezéseket, amelyek segíthetnek visszaállítani az Európai Unióba vetett bizalmat a kontinensen. A németországi Pulse Europe-ot, a nagy-britanniai Best for Britaint, a lengyel kormánypárttal szembeni ellenállást és végül a Fidesszel szembeni társadalmi megmozdulásokat említette.

„Ez az ellenállás biztosan legalább annyira meglepte Orbán Viktort, mint engem – mondta, és rátért az ellene irányuló kampányra. – Orbán a magyar szuverenitás védelmezőjének szerepét osztotta magára, rám pedig egy kétes hírű valutaspekulánsét, aki arra használja a pénzét, hogy elárassza Európát – és különösen a szülőhazáját, Magyarországot – illegális bevándorlókkal, egy ködös és gonosz összeesküvés részeként.

Soros György egy CEU-n tartott sajtótájékoztatón, 2011-ben.
Soros György egy CEU-n tartott sajtótájékoztatón, 2011-ben.
Fotó: Nagy Attila Károly / Index

Ez az ellentéte annak, ami én vagyok. Büszke alapítója vagyok a Közép-európai Egyetemnek, amely 26 év után a világ ötven legjobb egyeteme közé került több társadalomtudományban is. Bőkezűen támogattam az egyetem alapítását, ami lehetővé tette, hogy megvédje az egyetem tudományos szabadságát nemcsak a magyar kormány beavatkozásától, hanem az alapítójának bármilyen beavatkozásától is.

Sikeresen ellenálltam Orbán kísérleteinek, hogy az ideológiai nézeteltéréseinket személyes ellenségeskedésbe fordítsa.”

 

Tovább

Csak meg ne álljon Brüsszel!

2017. május 31., 17:08 Módosítva: 2017.06.01 15:43
180
Bőven adtunk tavaly munkát az EU csalás elleni hivatalának.

Többször is előkelő helyen szerepel Magyarország az Európai Unió csalás elleni hivatalának (OLAF) ma kiadott jelentésében, csak sajnos nem úgy, ahogy szeretnénk.

Tovább

Államtitkár: Ha az EU-ba megyünk, hazamegyünk

2017. május 31., 16:38 Módosítva: 2017.05.31 17:53
16
Melyik az az uniós program, amelyik életre szóló élmény volt egy államtitkárnak, pedig olcsó kosztra kényszerítette?

Nehéz lenne az Erasmusnál népszerűbb uniós programot mondani. Olyat legalábbis biztosan nem lehet találni rajta kívül, ami még filmet is megihletett volna.

Tovább

Kezdhetünk aggódni az EU-s pénzekért?

2017. május 31., 10:48 Módosítva: 2017.05.31 23:00
67
Az Európai Bizottság és a németek feltételekhez köthetik az uniós támogatásokat. Akár a jogállamiság betartása is számíthat.

Feltételekhez köthetik az uniós felzárkóztatási támogatások kifizetését, mondta kedden az EU költségvetési biztosa.

Tovább

Meg kell nyugtatni Donald Trumpot

2017. május 25., 15:50 Módosítva: 2017.07.03 00:31
17
Azért hívták Brüsszelbe az amerikai elnököt, hogy meggyőzzék: a NATO-nak van értelme.

Donald Trump csütörtök délután a NATO vezetői értekezletén vesz részt Brüsszelben. A találkozóra két hivatalos témát tűztek ki:

  1. a katonai szövetség bejelenti, hogy hivatalosan is csatlakozik a terrorizmus elleni világméretű koalícióhoz,
  2. az európai szövetségesek rábólintanak, hogy megvastagítják a védelmi költségvetésüket, és az éves nemzeti össztermékük értékének két százalékát erre költik majd.

Erről a két ügyről már a találkozó előtt nagyjából egyetértésre jutottak a felek. A személyes találkozónak a politikai és a lélektani jelentősége a nagyobb. „Azért tartunk találkozót, hogy Donald Trump megnyugodjon, hogy a NATO-nak van értelme, nem idejétmúlt szervezet. És hogy az európai szövetségesek is megnyugodjanak, hogy Trump nem akar kivonulni a NATO-ból” –mondta az EUrologusnak egy belső forrás.

A NATO formálisan tagja lesz a terror elleni koalíciónak, de ez nem jelenti azt, hogy katonai műveletekben is részt vesz a szövetség. A katonai műveleteket az országok saját hatáskörükben vezénylik le. Viszont azzal, hogy a jövőben a NATO képviselője is az asztalnál fog ülni a tárgyalásokon, jobban össze lehet majd hangolni a védekező-kiképző képességeket. Ezen kívül Irakban indul egy kiképző művelet NATO fennhatóság alatt.

A NATO-találkozón minden állami vezető két percben szólal föl, várhatóan megerősítik az elköteleződésüket a terror elleni harcban, és hangsúlyozzák a katonai szövetség fontosságát.

Az Egyesült Államok és Oroszország viszonya, különösen a Trump-kampánystáb szerepe az USA elleni orosz hírszerzési akciókban nyugtalanítja a NATO-tagokat, de nem valószínű, hogy ezen a hivatalos találkozón szóba kerülne az ügy. A NATO-nak van egy elfogadott politikája Oroszországgal szemben, ami az elrettentés, védelem és a párbeszéd hármasára épül, ezen egyelőre nem szeretnének változtatni.

Egy másik kényes ügy, hogy az Európai Unió vezetői egyre többet hangoztatják, hogy szükség van közös, az EU égisze alatt működő katonai erőre, amely stratégiai autonómiát kellene, hogy kapjon a NATO-val szemben is. Huszonegy tagállam ugyanaz a NATO-ban és az Európai Unióban, ezért félő, hogy az EU-s katonai építkezés ahhoz vezetne, hogy párhuzamosan zajlanának ugyanolyan fejlesztések a két szervezetben, ami nem a legjobb felhasználása a tagországok erőforrásainak. A NATO-t az is aggasztja, hogy a közös uniós katonai stratégiát a német-francia érdekrendszer mozgatná, és a többi résztvevő szempontjait kevésbé venné figyelembe.

Tovább

Német pénzügyminiszter: Ne erőltessük az európai szuperállamot

2017. május 24., 10:44 Módosítva: 2017.05.26 13:02
646
Törökországgal viszont muszáj volt alkut kötni, különben falat kellett volna építenünk a bevándorlók ellen, ami egy borzasztó megoldás, mondta a német pénzügyminiszter.

„Az EU mégiscsak a legjobb ötlet, ami a huszadik században az eszünkbe jutott Európában” – mondta kedd este Wolfgang Schäuble német pénzügyminiszter a belgiumi Leuvenben. A hetvennégy éves konzervatív politikus Európa jövőjéről tartott előadást a nagy múltú Leuveni Egyetemen.

Szerinte három területen kell a mostaninál szorosabban együttműködni az Európai Unióban: a bevándorláspolitikában, a biztonság- és külpolitikában és a gazdasági-pénzügyi politikában. Ő támogatná, hogy mindegyik uniós ország egyszerre lépjen be a szorosabb integrációba, és hogy ehhez módosítsák az uniós alapszerződéseket. Szerződésmódosításra azonban nincs étvágy Európában, mondta. Ezért valószínűleg először csak néhány ország indítja majd az új együttműködéseket.

Schäuble egyetért a frissen megválasztott francia elnökkel, Emmanuel Macronnal abban, hogy erősíteni kell és hatékonyabbá kell tenni az EU-t. Erre a feladatra pedig

nem egy európai szuperállam a megoldás.

Európa népei nem állnak rá készen, hogy feladják a nemzetállamot, mondta. Az integráció híveinek sem szabad a nemzetállami modellel szembefordulni, mert ha ezt teszik, akkor átengedik a nemzeti identitás témáját az euroszkeptikusoknak, és veszíteni fognak.

 

Tovább

Figyelmeztetést kaptak Orbánék, hogy vegyünk át 1294 menekültet

2017. május 16., 20:09 Módosítva: 2017.05.17 13:18
1693
Már júniusban eljárás lehet belőle, ha nem veszünk át 1294 menedékkérőt Olaszországból és Görögországból.

Az Európai Bizottság felszólította Magyarországot, hogy kezdje el 1294 menedékkérő átvételét Görög- és Olaszországból.

Tovább

Kvótaper: nem hatották meg az uniós bírókat a magyar kifogások

2017. május 10., 18:55 Módosítva: 2017.07.02 23:51
390
Mi a jogi eljárást kifogásoltuk, a bírákat az érdekelte, miért nem akarunk segíteni az olaszoknak és a görögöknek. Júliusban érkezik a Bíróság első véleménye. Arról fognak dönteni, hogy mennyit ér az európai szolidaritás.

Megfordultak a szerepek Magyarország és az Európai Unió között a szerdai  „kvótaperben” . Arra már láttunk példát, hogy Budapesten elfogadtak egy törvényt, aminek a szellemiségével nem értett egyet az Európai Bizottság, de nem tudott fellépni ellene, csak részletkérdésekbe belekötni. A médiatörvénnyel az volt a gond, hogy korlátozhatja a sajtó szabadságát, de módosítást csak három konkrét technikai ügyben kérhetett Brüsszel. A felsőoktatási törvény politikai támadás egy külföldi egyetem ellen, de az uniós testület csak az oktatási piacot korlátozó előírásai miatt írathatja át.

Az Európai Unió Bíróságának szerdai meghallgatásán a másik oldalon találtuk magunkat. A magyar kormány támadta a menekülők kötelező szétosztását az EU-ban, mert szerinte elfogadhatatlan, hogy rákényszeríti Magyarországot: vállaljon át menedékkérőket más országoktól. Ez azonban a tárgyalóteremben kevés: konkrét jogsértés kell hozzá, hogy megtámadhassuk a döntést. Biztos fogást nem találtak a magyar jogászok, eljárásbeli hibákat viszont igen, ami elég lehet hozzá, hogy megtorpedózzák a kvótákat. Ezeket tárgyalták meg szerdán. Az egyik oldalon Magyarország, Szlovákia és Lengyelország, a másikon az uniós Miniszterek Tanácsa, az Európai Bizottság és nyolc másik állam, köztük Franciaország, Németország és Olaszország állt.

Tovább

Ma hallgatják meg Magyarországot a kvótaperben

2017. május 10., 07:04 Módosítva: 2017.07.03 00:24
18
A kormány a fő fegyverével átértelmezné az uniós jogalkotást, de akad megfontolandó érve és egy titkos fegyvere is.

Szerdán tartják az első tárgyalást a perben, amelyet Magyarország és Szlovákia indított az uniós Miniszterek Tanácsa ellen az EU bíróságán. Az ügy az Európába érkezett menedékkérők töredékének a széttelepítése. Eredetileg 160 ezer embert osztottak volna szét az uniós államok azok közül, akik Olaszországban vagy Görögországban lépték át az EU határát, és jó esélyük van rá, hogy megkapják a menekültstátuszt. A fogadó ország 6000 eurót (nagyjából 1,9 millió forintot), a küldő 500-at kap a költségei fedezésére az Európai Uniótól.

Az eredeti tervben Magyarországról is elvittek volna 54 ezer menedékkérőt, de a kormány ezzel a lehetőséggel nem kívánt élni. Ez ugyanis azt jelentette volna, hogy Magyarországot hivatalosan „frontországgá” nyilvánítják, és nekünk kellett volna megszervezni az emberek fogadását és áthelyezését.

Magyarország néhány más keleti tagállammal együtt az egész rendkívüli menekült-áthelyezést leszavazta az uniós Miniszterek Tanácsában, de kisebbségben maradtak. A többségi döntés értelmében 1294 menedékkérőt kellene fogadnunk szeptember végéig, de a magyar kormány a szlovákkal együtt nem kíván senkit átvenni, és pert indított a lengyelek támogatásával. A másik oldalon hét tagállam szállt be az eljárásba.

Tovább

Az EU szélén hagyhat minket a francia elnöki favorit

2017. május 6., 17:33 Módosítva: 2017.05.07 22:24
1859
Kétsebességes EU-t akar Emmanuel Macron. A francia elnökválasztás esélyese szerint nincs rendben, hogy a magyar kormánnyal szemben nem lépnek fel Brüsszelben.

Nagy lehetőség Európának

– így örült Szijjártó Péter annak, hogy a centrista Emmanuel Macron és a szélsőjobboldali Marine Le Pen küzdhet meg a francia elnökségért a választás május 7-i második fordulójában. A külügyminiszter azzal indokolta a lelkesedését, hogy a két jelölttel lendületet kaphat a gondolkodás az új típusú megoldásokról az EU-ban.

Szijjártó Péternek igaza van abban, hogy

bárki is nyer, alaposan felforgathatja az Európai Uniót.

Magyarországnak viszont ebben könnyen lehet, hogy nem lesz köszönet.

Tovább

Keményen odalép az EU az angliai magyarok érdekeiért is

2017. május 3., 14:44 Módosítva: 2017.05.04 09:12
219
Nyilvános az Európai Bizottság akcióterve, amivel asztalhoz ültetik a briteket.

Az Európai Bizottság úgy készül, hogy júniusban, a nagy-britanniai választások után jöhet az első hivatalos találkozó a brit kilépés ügyében a brit és az uniós tárgyaló felek között. Az Európai Unió végrehajtó szerve szerdán tette közzé a javaslatait arról, hogy hogyan szeretne tárgyalni és melyik témákat tartja a legfontosabbnak. 

 

Tovább

Novembertől vége az osztrák vegzálásnak a határon

2017. május 3., 10:50 Módosítva: 2017.05.03 19:21
55
Az Európai Bizottság azt javasolja, hogy fél év múlvára szűnjenek meg a schengeni belső határellenőrzések.

Novemberre megszüntetik a belső határellenőrzéseket a schengeni térségben, jelentette be az Európai Bizottság. A testület közölte: jogilag ez lesz az utolsó lehetőség, hogy például Ausztria meghosszabbítsa az intézkedést.

Tovább

Végre valami, amiben tökéletesen egyetért az Európai Unió

2017. április 29., 19:08 Módosítva: 2017.05.02 12:14
220
Ki kell találni, hogyan okozzák a legkisebb kárt a britek saját maguknak és az EU-nak. Megegyeztek az uniós vezetők a tárgyalási stratégiáról.

Az Európai Unió huszonhét maradék tagállama előállt a nagy tervvel, amivel a brit tárgyaló küldöttséget fogják kínozni a következő két évben.

„Mindenki rosszul jár a brexittel  – tette világossá egy magas rangú uniós diplomata a szombati tárgyalás előtt.  A feladatunk a kármentés, hogy a kilépés minél kevésbé rázza meg Nagy-Britanniát és az EU-t.”

A brit kilépés olyan „bizonytalanságot teremt, amely fennakadásokat okozhat különösen az Egyesült Királyságban és kisebb mértékben más tagállamokban is” – vázolja föl a helyzetet a stratégia, amiben az uniós állami vezetők megegyeztek szombaton. 

Brit állampolgárok, vállalkozások és közigazgatási szervek is arra alapozták az elmúlt években az életüket és a működésüket, hogy az uniós tagsággal mindenféle jogokat élveznek, és ennek hamarosan vége lesz. Nem számíthatnak majd az uniós jog nyújtotta kiszámíthatóságra és biztonságra – írja a huszonhét vezető által jóváhagyott szöveg.

Tovább

Továbbra is elbeszél egymás mellett a Fidesz és a Néppárt

2017. április 29., 15:44 Módosítva: 2017.07.02 23:34
845
A kormány fontolóra veszi a brüsszeli aggályokat, de nem ígértek olyat, hogy meg is változtatják a CEU-törvényt. Legalábbis nyilvánosan biztosan nem.

Korai lenne arról beszélni, hogy a Fidesz visszavonulót fújt a CEU-törvény ügyében, miután az Európai Bizottság eljárást indított a jogszabály ellen, és a kormánypárt európai politikai családjából is nyomást gyakoroltak Orbán Viktorra, hogy vonja vissza a kelleténél szigorúbb előírásokat.

Az Európai Néppárt (EPP) elnöksége „beidézte” Orbán Viktort, hogy számoljon be a felsőoktatási törvény és az „Állítsuk meg Brüsszelt” nemzeti konzultáció legújabb fejleményeiről, írta a párt a szombati közleményében.

„Az EPP mindig úgy gondolta, hogy a párbeszéd a legjobb mód arra, hogy kommunikáljunk a tagjainkkal és áthidaljuk a nézeteltéréseinket. Az elmúlt hetekben kapcsolatban álltunk a Fidesz vezetőségével” – nyilatkozta a párt elnöke, a francia Joseph Daul. Viszont azután, hogy tárgyaltak a magyar civil szervezetekkel és a magyar tudományos közösség képviselőivel, arra a következtetésre jutottak, hogy

a párbeszéd önmagában már kevés.

A Civil Liberties Union for Europenevű európai jogvédő egyesület kedden szervezett egy találkozót, ahol a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért vezetői részletesen tájékoztatták a tervezett civiltörvény káros hatásairól a Néppárt elnökét, Joseph Dault.

Az uniós jogot betartató testület, az Európai Bizottság szerdán hivatalos levélben figyelmeztette a kormányt, hogy a felsőoktatási törvény korlátozza az oktatási piacot az Európai Unióban, és ez európai jogot sért.

Őszinte beszélgetés, semmi több

Az Európai Néppártban nyílt és őszinte beszélgetést folytattak Orbán Viktorral szombat délelőtt, és az EPP megkérte a Fideszt és a magyar hatóságokat, hogy tegyenek meg minden szükséges lépést, hogy eleget tegyenek a Bizottság kérésének.

Orbán Viktor pedig megnyugtatta a Néppártot, hogy így is tesz majd.

„Az EPP elnöksége világos üzenetet küldött Orbán miniszterelnöknek és a pártjának, hogy nem fogjuk elfogadni, hogy alapvető szabadságokat korlátozzanak, és figyelmen kívül hagyják a jogállamiság szabályait. Ez magában foglalja a tudományos élet szabadságát és az egyetemek autonómiáját. A Néppárt azt szeretné, hogy a CEU tovább működjön, a határidőket felfüggesszék, és induljon el a tárgyalás az Egyesült Államokkal az ügyben.”

A tervezett civiltörvénnyel kapcsolatban az írták: „a civil szervezetek nélkülözhetetlen részei mindegyik egészséges demokráciának, a civil társadalmat képviselik, és tiszteletben kell őket tartani.”

„Azt is világossá tettük a magyar partnereinknek, hogy az „Állítsuk meg Brüsszelt” kampány égbekiáltóan EU-ellenes retorikája elfogadhatatlan.

Az állandó támadások, amelyekkel a Fidesz évek óta bombázza Brüsszelt, elértek egy olyan szintet, amit már nem tűrhetünk el.

„Ez a konzultáció durván félrevezető. Az Európai Uniót az Európai Néppárt nagy formátumú képviselői alapították, és a meggyőződéseink mélyen Európa-pártiak.”

„Pontosan Orbán Viktor az, akit nem kell emlékeztetnünk arra, hogy a brüsszeli döntéseket az európai kormányok közösen hozzák, a magyar kormánnyal együtt, és az Európai Parlamenttel, amelyben szintén ott ülnek a magyar nép képviselői.”

 

Tovább

Orbán Viktor is hátsó ajtón jött az Európai Tanácsba

2017. április 29., 13:05 Módosítva: 2017.04.29 17:40
1886
Rogán Antal nyilatkozott helyette a sajtónak. Reméljük, a szombati csúcstalálkozó végén személyesen is megszólal a miniszterelnök.

Vártunk Orbán Viktorra a brüsszeli Európai Tanács épületének a bejáratánál, ahol meg lehet szólítani a csúcstalálkozóra érkező államfőket, hogy megkérdezzük, úgy érzi-e, hogy meg kellett hátrálnia a felsőoktatási törvény ügyében, és igaz-e, hogy szankciókkal fenyegették a Fideszt az európai pártcsaládjában a közelmúltban tárgyalt magyarországi törvények és a Brüsszel-ellenes nemzeti konzultáció miatt. Miután azonban befutott az osztrák kancellár és lenyilatkozott a sajtónak, a szervezők szóltak, hogy több küldöttség nem fog érkezni.

A miniszterelnök, aki egyébként szerdán nagyon hosszú sajtótájékoztatón állt a nyilvánosság elé, ezúttal egy másik bejáratot választott, ahol nem találkozik újságírókkal. Pont úgy, mint Soros György két nappal korábban az Európai Bizottságban.

Az Európai Néppárt szombat délelőtti vezetői találkozója után Rogán Antal beszélt a kormányfő nevében is. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az M1-nek azt mondta: a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt csúcstalálkozóján Orbán Viktor miniszterelnök megerősítette, Magyarország kész minden kérdésben folyamatosan tárgyalni az Európai Bizottsággal. Az ülés végére pedig minden résztvevőnek világossá vált, hogy Magyarországnak az EU-ban, a Fidesznek az Európai Néppártban a helye.

„Tehát bármilyen jogi eljárás indul ellenünk, akkor a kormány minden egyes jogi érvet, amit az Európai Bizottság közöl azt természetesen komolyan fontolóra vesz” – hangsúlyozta. Ugyanakkor Orbán Viktor az ülésen a CEU kapcsán világossá tette: „mi úgy ítéljük meg, hogy a Magyarországon működő Soros-alapítású Közép-európai Egyetem létét semmilyen jogszabály-módosítás nem fenyegeti”. Hozzátette, hogy továbbra is biztosított az intézményben folyó oktatás és a tudományos kutatás szabadsága, az egyetem új évfolyamot is indíthat. A kormány kész áttekinteni minden nemzetközi szerződésben szereplő kérdést, ami a külföldi diploma kiadásához szükséges, de Magyarországon egy egységes szabályozásnak kell érvényesülnie – jelentette ki a miniszter.

A Fidesz uniós pártcsaládja azt kérte a kormánytól szombaton, hogy függessze fel a felsőoktatási törvény módosításával kapcsolatos határidőket, és kezdje meg a tárgyalásokat az Egyesült Államokkal a CEU ügyében. Az Európai Néppárt félrevezetőnek tartja a nemzeti konzultációt, és elviselhetetlennek nevezte a Fidesz EU elleni támadásait.

Szóljon hozzá az EUrologus Facebook-oldalán !

Húzós napja lesz ma Orbánnak Brüsszelben

2017. április 29., 08:32 Módosítva: 2017.04.29 11:55
396
Ma derül ki, mit kezd a Fidesszel a pártcsaládja, délután a brexitről egyeztetnek a tagállami vezetők.

Alig ért haza Orbán Viktor Brüsszelből, máris mehetett vissza. Szerdán az Európai Parlamentben állt ki a kormány igazáért. A valódi tét nélküli szópárbajban nem csak baloldali képviselők, hanem jópáran saját pártcsaládjából, az Európai Néppártból is nekimentek.

Tovább

Az Európa Tanács leállítaná a CEU- és a civil törvényt

2017. április 27., 22:03 Módosítva: 2017.04.28 11:39
406
Nem lenne szabad addig alkalmazni, amíg alkotmányjogi véleményt nem mond róla a Velencei Bizottság.

Az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése felszólította Magyarországot, hogy függessze föl a civiltörvény parlamenti vitáját, és ne ültesse át a gyakorlatba a felsőoktatási törvényt, amíg az ET alkotmányjogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság nem véleményezi azt.

Egy csütörtökön elfogadott határozatban a strasbourgi közgyűlés arra is kérte a magyar hatóságokat, hogy a két törvényről kezdeményezzenek nyilvános párbeszédet a civil társadalommal és a nemzetközi szervezetekkel.

Az 1949-ben létrehozott Európa Tanács védi a demokráciát, az emberi jogokat és a jogállamiságot Európában. Az Európai Uniónál jóval több, 47 tagállama van, szinte a teljes európai kontinenst lefedi. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése évente négyszer ülésezik. 636 tagból áll, őket a nemzeti országgyűlések küldenek a strasbourgi székhelyű szervezetbe. Magyarországot hét küldött képviseli, a magyar delegációt a fideszes Németh Zsolt és a szocialista Mesterházy Attila vezeti.

A civiltörvény kapcsán a közgyűlés hiányolta, hogy a törvényjavaslat vitájába nem vonták be a hazai nyilvánosságot, hogy túl súlyos szankciókat ír elő – például, hogy egy civil szervezetet bezárathatnak, ha nem tartja be a szabályokat – és hogy nem vonatkozik minden nem-kormányzati szervezetre, például a sportszervezetekre és egyházi szervezetekre.

Az Európa Tanács ülése április 25-én.
Az Európa Tanács ülése április 25-én.
Fotó: Vincent Kessler / Reuters

„A közgyűlés egyetért azzal, hogy átlátható kell, hogy legyen, milyen forrásokat használnak a civil szervezetek. Azt a gyanúsítást azonban elfogadhatatlannak tartja, hogy a civil szervezetek külföldi érdekcsoportokat szolgálnak, és veszélyeztethetik egy ország nemzetbiztonságát és szuverenitását pusztán azzal, hogy évente egy bizonyos összegnél nagyobb külföldi támogatást kapnak” – írták.

Fájlalták a magyar vezető tisztségviselők gyanúsító és megbélyegző retorikáját is, amely megadta a törvényjavaslat körüli vita alaphangját.

„A dinamikus civil társadalom az alapköve mindegyik demokratikus társadalomnak – mondta a határozat felelőse, a dán szocialista képviselő, Mogens Jensen, és felajánlotta, hogy az Európa Tanács a teljes szakértelmével a magyar törvénhozó rendelkezésére áll, hogy helyrehozzák a törvényjavaslatot, mielőtt túl késő lenne.

Tovább

Soros György nem ott érkezett Junckerhez, ahol várták

2017. április 27., 12:59 Módosítva: 2017.07.02 23:04
988
Az Európai Bizottság függetlenül dönt a Közép-európai Egyetem ügyében, nem befolyásolja őket Soros György, szögezte le az üzletember látogatása előtt a testület szóvivője.

Az Európai Bizottság elnöke, Jean-Claude Juncker csütörtök délben találkozott a Nyitott Társadalom Alapítvány elnökével, Soros Györggyel – jelentette be az uniós testület szóvivője. Nemcsak a Közép-európai Egyetemről beszélgetnek, hanem Ukrajnáról is, mondta.

Juncker személyesen nyomon követi az ukrajnai békefolyamatot, amelyben az Európai Bizottság döntő szerepet vállal, ezért kerül szóba a találkozón Ukrajna, tette hozzá.

Soros György nem azon a bejáraton érkezett az Európai Bizottság épületébe, ahol a vendégek szokás szerint be szoktak lépni, és ahol fényképeket lehet készíteni róluk. A szokásos déli sajtótájékoztatón meg is kérdezték a Bizottság szóvivőjét, hogy miért zárták be az üvegajtót is, amelyen keresztül lehetett volna látni az érkező vendéget.

Margaritisz Szkínasz szóvivő azt válaszolta: meglepetten hallja, hogy ez történt, mert ez nem szokás. Később a fülére szóltak, hogy az emeleten biztosítottak szervezett fotólehetőséget, és bejelentette, hogy valószínűleg nem maradt több hely, ezért maradhatott le róla az érdeklődő újságíró.

Juncker maga dönti el, hogy kivel találkozik

Orbán Viktor miniszterelnök kedden a szemére vetette az Európai Bizottságnak, hogy állami vezetőknek kijáró tisztelettel fogadják Soros Györgyöt. Elmondta, hogy pénzügyi spekulánsnak tartja, aki abból gazdagodott meg, hogy más embereket tett tönkre.

„Az elnök saját maga, egyedül dönt róla, hogy kivel találkozik, és nem szokása, hogy másokkal megvitassa a napirendjét – reagált erre Szkínasz. – Ők ketten nagyon régóta ismeri egymást, ezért semmi különösen drámai nincs abban, hogy találkoznak.” A kérdésre, hogy befolyásolja-e az Európai Bizottság álláspontját a Közép-európai Egyetem és a magyar felsőoktatási törvény ügyében Soros György véleménye, leszögezte, hogy az Európai Bizottság teljes függetlenségben hozza a döntéseit, különösen, ha az európai piacot érintő szabályok betartatásáról van szó.

Soros György találkozik négy másik uniós biztossal is a héten: a finn Jyrki Katainennel (munkahelyteremtés, gazdasági növekedés), a cseh Vĕra Jourovával (igazságügy), a portugál Carlos Moedassal (kutatáspolitika) és a holland Frans Timmermansszal (európai alapjogok).

 

Tovább

A lex CEU-ról kell számot adnia Orbánnak Brüsszelben

Index
2017. április 26., 14:47 Módosítva: 2017.04.28 05:34
589
  • Magyarországról vitáztak az Európai Parlamentben
  • Az ülés előtt jelentették be, hogy kötelezettségszegési eljárás indul Magyarország ellen a CEU miatt
  • Az ülésen Orbán Viktor azt mondta: az EU-val és egy pénzügyi spekulánssal van a vita, de nem akarják átírni az EU szabályait
  • Szerinte a CEU létét nem veszélyezteti semmi, Magyarország a kerítéssel a svédeket és németeket védi, az EU pénz pedig nem könyöradomány
  • Frans Timmermans az Európai Bizottság alelnöke keményen beolvasott Orbánnak, és ízekre szedte a nemzeti konzultáció kérdéseit
  • Az Európai Néppárt elnöke és több képviselője is bírálta, de nem várható, hogy a Fideszt kizárják
  • Az euroszkeptikus Nigel Farage meghívta Orbánt a brexitklubba, Orbán azt válaszolta: az EU a szabadság földje és ott is akarnak maradni 
  • A szerdai EP-vita után készítendő állásfoglalásról május 1-jén szavaznak a képviselők
  • Orbán szerint a Bizottságnak jogi, technikai aggályai vannak, amikre választ fognak adni