Mi vagyunk az EU lyukas vödre?

2016. június 15., 09:14 Módosítva: 2016.06.15 13:43
148
Hiába jön a pénz, ha nincs igazán látszatja. Amíg ilyen a politikai intézményrendszer, nem is valószínű, hogy lesz.

Elég lesújtó képet festett a vissza nem térítendő támogatásokról a Millennium Intézet konferenciája. Pedig vannak jó példák a felzárkózásra, amelyeken kimutatható a fejlesztési források hatékonysága, például Írország vagy Portugália, mondta Andor László. Nem is kell ennyire messzire menni, az egykori magyar EU-biztos szerint Lengyelországban sokkal kevesebb az olyan típusú panasz a forrásfelhasználásra, mint nálunk. A cseheknél viszont egy időben minden támogatást felfüggesztettek, és a románoknál, szlovákoknál szintén vannak gondok, sőt, még olyan régi tagállamokban is, mint Olaszország.

Tovább

Navracsicsék szerint toleranciát kellene tanítani az osztályfőnöki órán

2016. június 14., 15:31 Módosítva: 2016.06.14 16:27
56
Iskolákhoz és ifjúságsegítő szakemberekhez fordul az Európai Bizottság, hogy megállítsák a radikális eszmék terjedését.

„Európai fiatalok egy halált és pusztítást propagáló ideológia csapdájába estek” – mondta kedden az Európai Bizottság alelnöke, Frans Timmermans, és uniós segítséget ígért a radikális mozgalmak bűvkörébe került fiataloknak. A párizsi és a brüsszeli terrortámadásokat olyanok követték el, akiket a radikális eszmék elszakítottak a családjuktól és barátaiktól, és az egész társadalom ellen fordították őket, tette hozzá.

 

Tovább

Indulhat a tervezés a britek nélküli unióra

2016. június 14., 11:03 Módosítva: 2016.06.15 06:28
311
Rendkívüli találkozók kilátásban a jövő pénteki brit népszavazás után. Felmérések alapján valószínű a kilépés.

A brit kilépés az Európai Unióból egyre inkább valós lehetőségnek tűnik. Eddig brüsszeli és londoni köztisztviselők rémálmaiban került csak elő, a YouGov hétfői közvéleménykutatása viszont 46 százalékra mérte a kilépő tábort, 39-re a maradókét és 11 százalékra a bizonytalanokat. Szinte mindegyik, az elmúlt két hétben végzett kutatás a kilépők győzelmét valószínűsíti, csak az arányokban mérnek eltérést.

Az EU vezetői rendkívüli találkozókkal készülnek a jövő csütörtöki népszavazás utáni hétvégére, ahol minden jel szerint először foglalkoznának szélesebb körben a kilépéssel járó teendőkkel. Egyelőre a legmagasabb politikai szinten, nagy titkolózás közepette latolgatják csak a brit szakítás utáni forgatókönyveket, attól tartva, hogy akármilyen kiszivárgott információ csak még több embert állítana a kilépés pártjára.

 

Tovább

Kovács: Európa védtelen, de mi tudjuk a megoldást

2016. június 13., 23:37 Módosítva: 2016.08.30 14:53
16
A nyugat-balkáni útvonalon nem az EU-török megállapodásnak köszönhetően, hanem a térség államainak határzárai miatt állt meg a migránsok bevándorlása, állította Kovács Zoltán kormányszóvivő brüsszeli újságíróknak hétfőn.

Szerinte nem az európai megoldások, hanem a tagállamok erőfeszítései állították meg a menekültek áradatát az útvonalon, amelyen eddig több mint egymillió migráns érkezett az EU-ba.

„Ez a biztonság és a normalitás hamis érzését kelti” – mondta Kovács, figyelmeztetve, hogy a migrációs nyomás még mindig nagy az unión. „Az európai migrációs politika csak a következményekre irányul. Nem elég kezelni, meg kell állítani a migrációt”.

 

Tovább

Mi szeretnénk eldönteni, kit engedünk Angliába, ahogy Orbán teszi

2016. június 10., 12:56 Módosítva: 2016.06.26 04:05
1605
A brit kilépéspárti Janice Atkinson nagyon szereti Orbán Viktort, és hamar megegyezne vele a brit-magyar együttműködésről az unión kívül.

Komoly politikai játszma megy a brit EU-referendum körül. Az EU-párti és -ellenes erők készenlétben várják a június 23-i eredményt: arra számítanak, hogy a kilépési vagy maradási kedv más országokra is átragad.

A brit maradáspártiak a bizonytalansággal kampányolnak. A konzervatív európai parlamenti (EP) képviselő Timothy Kirkhope azt válaszolta az olvasóink kérdéseire, hogy a sötétbe ugranánk a kilépéssel. Lehetetlen megjósolni, mi lesz az Egyesült Királyságban élő magyarok státusza, a brit gazdaságot megrázná a külföldi munkavállalók kiesése, és az ország nem tudna olyan jó feltételekkel visszatérni a nemzetközi kereskedelembe, mint amilyeneket EU-tagként élvez.

A kilépés mellett kampányoló Janice Atkinson azonban, aki a brit függetlenségi pártból (UKIP) a francia nemzeti frontos Marine Le Pen frakciójába lépett át az EP-ben, magabiztosan beszélt a kilépés utáni helyzetről.

Tovább

Remélem, hogy most beszélek itt utoljára

2016. június 8., 15:27 Módosítva: 2016.06.08 18:29
137
Remélem, hogy most beszélek itt utoljára, mondta a kilépéspárti brit politikus Strasbourgban, és öles léptekkel kisétált a teremből.

Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Párt (UKIP) vezetője szerda délelőtti felszólalásában elbúcsúzott az Európai Parlamenttől. „Remélem, hogy egy tagállam nevében most beszélek utoljára ebben a Parlamentben. Remélem, hogy elhagyjuk ezt az uniót június 23-án. Szóval most kimegyek, lehet, hogy egy darabig nem jövök vissza.”

Nigel Farage kivonul az Európai Parlamentből
Tovább

Határnál kígyózó sorokkal küzd Románia a Schengen-tagságért

2016. június 8., 13:40 Módosítva: 2016.06.08 17:08
16
Senki sem épít állandó határátkelőket az elmúlt években épült román-magyar útszakaszokon.

Sem a magyar, sem a román kormány nem szeretne határátkelőhelyeket építeni azon a tíz, Magyarországot és Romániát összekötő úton, amelyek a 2013-ig tartó fejlesztési ciklusban épültek meg uniós támogatásból, derült ki az Európai Bizottság és a román kormány közötti levelezésből.

 

Tovább

Hitlerezéssel és arcon veréssel dübörög a brit EU-népszavazás kampánya

2016. június 7., 12:39 Módosítva: 2016.07.06 13:07
91
Majomverés, hazudozás, túlzás és riogatás – így dönt az Egyesült Királyság az uniós tagságáról.

Akármelyik oldal fog nyerni alig több mint hét múlva az Egyesült Királyság EU-tagságáról rendezett referendumon, egyik sem lehet büszke magára. A kiélezett versenyben – ahol legutóbb a kilépéspártiak voltak előnyben – egyik fél sem fogja vissza magát.

Tovább

Ölre mehetünk még az osztrákokkal a menekülteken

2016. június 7., 06:03 Módosítva: 2016.06.07 10:43
191
Osztrák miniszteri delegáció vizsgálja meg, hogy Magyarországon hogyan bánnak a menedékkérőkkel, mert szeretnének visszaküldeni magyar területen regisztrált migránsokat. Kovács Zoltán Bécsben kijelentette: senkit nem veszünk vissza.

Érik az újabb konfliktus a magyar és az osztrák kormány között, írta a Die presse.com hétfő délután, miután Kovács Zoltán kormányszóvivő Bécsben kijelentette: „Magyarország senkit nem fog visszavenni” azokból a menedékkérőkből, akiket magyar területen regisztráltak, és a Dublin-rendelet értelmében a magyar hatóságok feladata az ellátásuk és a menedékkérelmük lefolytatása, mégis Ausztriában kötöttek ki.

Tovább

Tényleg megéri az EU-tagság?

2016. június 2., 15:16 Módosítva: 2016.06.03 10:19
2016
A kormány tagjai szerint Magyarország többet fizet a közös uniós kasszába, mint amennyi onnan érkezik. Utánaszámoltunk: szerencsére ez óriási tévedés.

Magyarország az uniós költségvetés nettó haszonélvezője. Ha a 2007-2013-as időszakot nézzük, nagyjából 8600 milliárd forintot kapunk, 3000-et befizetünk – marad árfolyamtól függően körülbelül 5600 milliárd.

Az utóbbi hetekben a Miniszterelnökség elkezdte vitatni, hogy ezek a számok megállják a helyüket. „Érdemes kiszámolni, valójában mekkora is volt ez az egyenleg: 2004 után, a tőke szabad áramlása szabályainak bevezetését követően mekkora volt az a vámbevétel, amelytől a magyarországi cégek elestek, illetve adómentesen mekkora tőkét vontak ki a nyugat-európai cégek magyar leányvállalataikból” – mondta Csepreghy Nándor államtitkár egy interjúban. Lázár János egyenesen arról beszélt, hogy valójában nettó befizetők vagyunk, mert „a külföldi vállalatok nagy nyertesei voltak eddig az uniós forrásoknak”.

Tovább

Brüsszeli dádá Orbán lengyel szövetségesének

2016. június 1., 14:56 Módosítva: 2016.06.04 19:41
107
Az Európai Bizottság szerint veszélyes lehet a jogállamiságra, amit a lengyel kormány az alkotmánybírósággal művel.

Némi huzavona után továbbléptette a lengyel kormány elleni eljárást az Európai Bizottság. Még januárban kezdett el vizsgálódni az uniós testület a „jogállamisági keretben”, mert a tavaly megválasztott kormány gyanúsan nekiállt átfaragni a lengyel jogállamot.

Tovább

Ujhelyi lemondásra szólította fel Tuskot, mert dicsérte Orbánt

2016. május 31., 14:52 Módosítva: 2016.05.31 18:32
121
Múlt hónapban még beszólt az illiberálisoknak Donald Tusk, most pedig büszke Orbán Viktorra. Egy évvel ezelőtt úgy tűnt, mélyponton van a Fidesz és az európai jobbközép kapcsolata.
Szörnyen büszke vagyok rá, hogy egy pártban vagyok Angela Merkellel és Orbán Viktorral

– jelentette ki Donald Tusk, aki az EU legmagasabb rangú politikai testületének elnöke. Az Európai Tanács vezetőjének mondata egy politikai hullámvasút tetején érhette a Fidesz és uniós pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt (EPP) kapcsolatát. Múlt hónapban ugyanis úgy tűnt, Donald Tusk burkoltan épp Orbán Viktort támadta a Néppárt egy brüsszeli rendezvényén.

Az olyan vezetőket ostorozta, akik „a saját soraikban” ülnek, és „a válságot csak érvként akarják használni a demokrácia egy alternatív, illiberális változata mellett. Jól megértik egymást olyan külső hatalmakkal, amelyek megvetnek minket, európaiakat. És egyáltalán nem törődnek vele, hogy Európa globális gazdasági vezetővé válik-e, mert irritálja őket, hogy Európa politikai entitásként létezik” – mondta.

Közben menekültügyben Orbán Viktor brüsszeli visszhangjaként állt a színpadra. Márciusban például felszólította az EU-ba igyekvőket, hogy ne jöjjenek, és ne kockáztassák életüket és pénzüket a semmiért.

Tovább

Paks2 mégis állami támogatással üzemel majd?

2016. május 27., 18:03 Módosítva: 2019.01.30 11:22
132
Lassan körvonalazódik az alku Paks ügyben Brüsszellel. Az is kiderült, hogy mégsem olyan jó az orosz hitel, mert Lázár más hitelezők után is érdeklődne.

Több brüsszeli forrásból is úgy értesültünk, hogy alakul a megegyezés a magyar kormány és az Európai Bizottság között Paks2 állami támogatásáról. Úgy tudjuk, ha a kormány feladja az eddigi álláspontját, miszerint állami támogatás nélkül is fenntartható, sőt nyereséges lesz az atomerőmű bővítése, a következő hónapokban zöld utat kaphat a projekt az Európai Unió ellenőrző testületétől.

 

Tovább

Alakul az uniós-török szakítás, mi lesz így a menekültekkel?

2016. május 26., 16:38 Módosítva: 2016.05.27 09:32
135
Angela Merkel aggódik a török demokrácia állapota miatt, az új török miniszterelnök az EU-Törökország megállapodás felrúgásával fenyegetőzött.

Ha van valami, amiben szinte minden európai politikus egyetért, az az, hogy a mostani migrációs hullámra nem elsősorban az EU-n belül kellene választ találni. Húzhatnak hármas kerítést a több száz görög sziget köré, szétosztogathatják az érkezőket valamilyen képlettel, de ez nem változtat az alapvető okokon, ami miatt Európába tartanak az emberek.

Ezeket próbálták megoldani hétfőn és kedden Isztambulban az ENSZ konferenciáján, ahol a világszervezet kijelentette: sosem volt ennyi, 125 millió humanitárius segítségre szoruló ember a világon. Ez volt az első alkalom, hogy világraszóló humanitárius csúcstalálkozót hívtak össze. Németország vette az egészet a legkomolyabban, Angela Merkel kancellár személyesen utazott Isztambulba, a világ más vezető hatalmai közül azonban egyik sem képviseltette magát ilyen magas szinten.

Tovább

Nem sikerült hülyére venni Brüsszelt a földtörvénnyel

2016. május 26., 12:46 Módosítva: 2019.05.21 20:50
796
A magyar kormány úgy próbálta kizárni a külföldieket a földvásárlásból, hogy elvileg nem zárta ki őket. Nem jött be.

Hivatalos felszólító levelet küldött az Európai Bizottság (EB) a földforgalmi törvény miatt a magyar kormánynak csütörtökön. Brüsszelnek nem tetszik, hogy a jogszabállyal külföldi uniós állampolgár szinte sehogy sem juthat magyar földhöz, holott a tőke és a letelepedés szabadsága az EU közös piacának az alapjai.

Tovább

Magyarország szüntesse meg a roma gyermekek megkülönböztetését az oktatásban

2016. május 26., 12:26 Módosítva: 2016.05.26 15:43
243
Az Európai Bizottság (EB) csütörtökön kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a romákat érő iskolai szegregáció miatt. A cigány gyerekek tömeges és indokolatlan fogyatékossá nyilvánítását és a huszártelepihez hasonló egyházi szegregált iskolák létét kifogásolják.

„A Bizottság több szempontból is aggályosnak találja a magyar jogszabályokat és igazgatási gyakorlatot, melyek következtében a roma gyermekek aránytalanul magas számban járnak szellemi fogyatékos tanulóknak szánt speciális iskolákba, valamint jelentős hányaduk vesz részt elkülönített oktatásban a többségi iskolákon belül” – áll az EB csütörtöki közleményében.  

A brüsszeli testület több mint egy éve vizsgálja az ügyet, decemberben zárult le az eljárás előszobájának számító információgyűjtő szakasz. A kormány azóta intenzíven tárgyalt az illetékes brüsszeli főigazgatósággal, múlt héten Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter is Brüsszelbe utazott, és javasolt egy törvénymódosítást, amellyel azonban a Bizottságban nem voltak elégedettek.

Az Emberi Erőforrás Minisztérium kész átfogalmazni az egyenlő bánásmódról szóló jogszabályt. Az is szóba került, hogy szigorúbban szabályoznák az iskolai felvételiket: nemzetközi sztenderdeket követő kérdőíveket vezetnének be, és előírnák, hogy a felvételi bizottságokban mindig üljön gyermekpszichológus. Az Európai Bizottságot megkérnék, hogy segítsen közös programokkal, támogatott tanárképzéssel.

 

Tovább

Veszélyben a Rubik-kocka formája

2016. május 25., 15:18 Módosítva: 2016.05.26 09:27
188
Mitől forog a Rubik-kocka? Ezen rágódik évek óta az Európai Unió Bírósága.

Nem illeti meg uniós védjegy a Rubik-kocka formáját, mondta ki az EU-s Bíróság főtanácsnoka szerdán. A döntés egy tíz éve tartó jogi vita újabb állomása, amely azonban még mindig nem biztos, hogy lezárja az ügyet.

  • A Rubik-kockát nem védi sem magyar, sem nemzetközi szabadalom, elvileg szabadon felhasználható a technika és a dizájn.
  • A Rubik-kocka brit jogtulajdonosa, a Seven Towns vállalat mégis szeretné kisajátítani, ezért védjegyként jegyeztette be a formát, erre hivatkozva perelhet, ha mások használják.
  • Egy német játékgyártó cég, a Simba Toys szerint nem jogos, hogy védjeggyel sajátítják ki a kockát, és bíróságra ment az ügyben.
  • Az uniós Törvényszék első fokon a brit cégnek adott igazat.
  • A másodfokú döntést előkészítő főtanácsnok viszont a németeknek.
  • A nyár előtt, de legkésőbb októberig várható végleges döntés.
Tovább

Hét országban szeretnék kiutálni az EU-s biztost Brüsszelből

2016. május 22., 17:12 Módosítva: 2016.05.23 08:00
36
Az uniós biztosokat öt évre nevezik ki, és ha közben kormányváltásra kerül sor, az új vezetés nem hívhatja haza az ellenzék emberét Brüsszelből. Hét tagállamban jártak így 2014 ősze óta.

2014. november elsején állt munkába a Jean-Claude Juncker által vezetett Európai Bizottság (EB). Ekkor minden uniós ország küldött egy tagot a biztosok kollégiumába, a Bizottság politikai irányító testületébe. A megbízatásukat azonban nem a saját kormányuktól, hanem az összes uniós állami vezetőtől kapták, akik közösen döntöttek róla, hogy Junckert nevezik ki bizottsági elnöknek. A nemzeti kormányok és Juncker személyi döntéseit aztán az Európai Parlament is szemügyre vette: a szlovén versenyzőt hazaküldték, és Navracsics Tibor parlamenti meghallgatásán is rezgett a léc.

Tovább

Behúzhatják a vészféket a török vízummentességre

2016. május 20., 17:49 Módosítva: 2016.10.20 16:06
8
Októbertől jöhetnek vízum nélkül a török turisták, de csak akkor, ha Ankara elég EU-ba igyekvő bevándorlót tart vissza.

Az uniós tagállamok nem tesznek keresztbe Törökországnak azzal, hogy lelassítják a törököknek beígért vízummentes belépést az Európai Unióba, viszont biztosítékot kérnek, hogy bármikor vissza lehessen vonni a vízummentességet, ha Ankara úgy döntene, mégsem fogadja vissza az EU-ba igyekvő bevándorlókat.

 

Tovább

Brüsszel üzeni: harcoljon a kormány a korrupcióval

2016. május 18., 16:59 Módosítva: 2019.01.24 23:43
220
Az oktatással, a szociális ellátással és a közmunkaprogrammal is gondok vannak, írta az Európai Bizottság a magyar kormánynak.

Megjelentek az Európai Bizottság szokásos országspecifikus ajánlásai, amelyekkel a következő egy-másfél évre gazdaságpolitikai iránymutatást nyújt a tagállamoknak.

Tovább

Többet tud az EU-ról, mint egy hátrányos helyzetű iskolás?

2016. május 14., 11:32 Módosítva: 2016.05.14 15:17
57

Ha van valami, ami elég unalmasnak, cserébe legalább jó bonyolultnak tűnik ahhoz, hogy iskolásokkal megértessék, akkor az az Európai Unió. A középiskolás történelem tantervbe ugyan bekerült, de a végzősök általában csak az utolsó év legvégén jutnak el idáig, ha egyáltalán. Addigra a túlzsúfolt anyag miatt a tanároknak már gyakran rohannia kell, és nem sok idő marad az EU-ra, pláne nem arra, hogy a gyakorlatban hogy működik, és mire jó vagy nem jó, így aztán a politikusok továbbra is nyugodtan halászhatnak a Brüsszelt övező zavarosban. A legutóbbi Eurobarometer közvélemény-kutatás alapján épp azok ítélik meg rosszabbul az EU-n belüli demokráciát, akik semmit vagy csak keveset tudnak a működéséről.

Tovább

Politico: Orbán miatt páriák a brüsszeli magyarok

2016. május 13., 14:40 Módosítva: 2016.05.14 16:17
246
A Politico szerint Orbán Viktor rossz megítélése miatt szenvednek a brüsszeli magyarok. Messze nem mindenki érez így.

A magyarok Brüsszel páriái címmel hozott le címlapos cikket a Politico európai kiadása csütörtökön. Arról szól, hogy Orbán Viktor lázító nacionalizmusa és kemény bevándorlásellenessége azoknak a magyaroknak az életét keseríti meg, akik Brüsszelben uniós körökben dolgoznak.

 

Tovább

Ki fizet majd a menekültekért?

2016. május 13., 07:25 Módosítva: 2016.05.13 13:12
341
Annyiba kerülne elutasítani egy menedékkérőt, mint kiadni egy Matolcsy-könyvet.

Egymilliónál is több menedékkérő érkezett az Európai Unióba tavaly nyár óta, és világossá vált, hogy az uniós bevándorláspolitika nem működik. Az úgynevezett dublini rendszernek az a lényege, hogy arra a tagállamra hárul a felelősség, ahol a menedékkérő először belép az EU területére. Vagyis túlnyomó részben a csőd szélén táncoló, politikai krízistől politikai krízisig bukdácsoló Görögországra. Talán nem nehéz belátni, hogy egy 28 tagú klubban ez nem a legigazságosabb felosztás.

Nem meglepetés, hogy a dublini rendszer igazságtalan és működésképtelen. Csak eddig nem volt ekkora menekülthullám, hogy megroppantsa a rendszert, bár az olaszok már évek óta lobbiztak Dublin reformjáért. Amíg viszont máshol nem bukkantak fel menedékkérők, addig ez senkit sem zavart. 

 

Tovább

Az EU Törvényszéke adott egy pofont a nemzeti kisebbségeknek

2016. május 12., 07:47 Módosítva: 2016.05.12 11:27
242
A kohéziós támogatásokat nem arra találták ki, hogy a nemzeti kisebbségek fennmaradását segítsék, tette világossá egy keddi ítélet.

Az Európai Unió és elődei hivatalos krédója hatvan év fennállás után is a nemzetállamok Európája, akármilyen gyakran beszélnek a szorosabb integráció hívei arról, hogy föderális berendezkedésre van szükség, és akármilyen hevesen tiltakoznak az euroszkeptikusok az Európai Egyesült Államok ötlete ellen.

Az EU Törvényszéke egy keddi határozatában ezt a nézetet öntötte hivatalos formába, amikor kimondta, hogy nem vehető nyilvántartásba olyan európai polgári kezdeményezés, amely a nemzeti kisebbségek által lakott földrajzi területek fejlődésének előmozdítására irányul. Az ítélet leszögezte, hogy a kohéziós támogatásokat a gazdasági fejlődésben lemaradt területek fölzárkóztására találták ki, és a nemzeti kisebbségek által lakott régiók nem feltétlenül ilyenek.

Tovább

Görögország adósságkönnyítésre számíthat

2016. május 10., 15:25 Módosítva: 2017.02.15 13:29
12
Engedtek az euróövezeti pénzügyminiszterek, május 24-én jöhet a megváltás a görögöknek.

Adott ünnepelnivalót a május 9-i Európa-naphoz az euróövezeti pénzügyminiszterek ülése: dűlőre jutottak, hogyan kezeljék a görög válságot a következő pár hónapban.

Tovább

Jól járunk az EU-val, mégse szeretjük

2016. május 10., 15:02 Módosítva: 2016.06.26 00:47
1223
Ahhoz képest, hogy mennyit profitál Magyarország az EU-ból, mi utáljuk a legjobban – ezt hozta ki egy nemzetközi think tank felmérése.

Mi ez az ECFR?

A European Council on Foreign Relationst 2007-ben alapította többek között Joschka Fischer volt német külügyminiszter és Martti Ahtisaari Nobel-békedíjas finn ex-elnök. Több mint húsz országból nagyjából ötven alkalmazottuk van, akik számos kutatást tettek már le az asztalra nemzetközi kapcsolatok témában.

Magyarország nagyobb hasznot húz az Európai Unióból, mint a többi tagállam zöme, de a lakói ezt az egyik legkisebb mértékben értékelik, állítja egy tanulmány. A dokumentumot a European Council on Foreign Relations nevű think-tank szerdán hozza nyilvánosságra, de a Politico már beletekinthetett.

Tovább

Erdoğan bekeményít, bukhat az EU-török megállapodás

2016. május 9., 16:52 Módosítva: 2016.05.14 16:19
217
A török államfő kirúgta túl népszerű miniszterelnökét, akivel Brüsszelben is szerettek tárgyalni. Hajszálon függ a bevándorlók visszatartásáról szóló alku.

Egy autoriter rendszerben talán nem meglepő, hogy az egyik legbefolyásosabb politikust egyik napról a másikra félreállítják, ha kényelmetlenné válik a vezetőnek. Mégis, Ahmet Davutoğlu török miniszterelnök viszonylag váratlan, múlt heti távozása kisebb sokkot okozott Brüsszelben.

Davutoğlu a migránsok visszaküldéséről szóló EU-török megállapodás egyik fő tervezője. Emellett pedig brüsszeli vélemények szerint racionálisabb, higgadtabb, megbízhatóbb tárgyalópartner, mint főnöke, a török elnök Recep Tayyip Erdoğan. 

Korábban kiszivárogtatott feljegyzések alapján Erdoğan a tavalyi tárgyalások során nyíltan megfenyegette európai tárgyalópartnereit, hogy buszokra ülteti azt a 2,7 millió szíriai menekültet, akik Törökországban vannak, ha nem kapja meg azt, amit akar.

És mit fognak csinálni a menekültekkel, ha nem jön össze a megállapodás? Megölik őket?

kérdezte az Európai Bizottság elnökétől, Jean-Claude Junckertől, és az Európai Tanács fejétől, Donald Tusktól. 

Tovább

Így dob ki a kormány 45 milliárdot az ablakon

2016. május 6., 13:20 Módosítva: 2016.05.06 19:02
64
És az ajtón, a tetőn meg a falakon át. Össze-vissza magyarázzák, miért pazaroljuk el a vissza nem térítendő energiahatékonysági EU-támogatás felét.

Többször írtunk már róla, hogy az állam magára költené a valódi rezsicsökkentő uniós támogatást. Tavaly októberben jelentette be Lázár János, hogy középületek ráncfelvarrására fordítják a pénzt, amit lakóépületek energiahatékonysági felújítására címkézett az uniós operatív program.

Ez drágább, mintha az eredeti tervet követnék: a kormány saját Nemzeti Épületenergetikai Stratégiája szerint kevesebb, mint feleannyiba kerülne egy egységnyi energia megspórolása a lakóépületek felújításánál, vagyis

a 90 milliárd forintos összeg felét gyakorlatilag kidobjuk.

Pedig ez valódi rezsicsökkentés lenne, ellentétben azzal, hogy az állami kézbe vett közműszolgáltatók mesterségesen alacsony, önköltség alatti áron adják az energiát, hogy aztán a veszteségeket a végén mégiscsak az adófizetők pengessék ki.

Tovább

A menekültügyi népszavazásnak nem lesz tétje

2016. május 6., 10:21 Módosítva: 2016.08.30 17:23
35
A népszavazásunknak nincs sok hatása az uniós döntéshozatalra, a nemzeti kormányok egymás között fognak róla dönteni, hogy lesz-e menekültelosztás az EU-ban. Egyébként olyan meredek az új javaslat, hogy tőlünk függetlenül sincs sok esély a megvalósulására.

„Diktátum” – értékelte az Európai Bizottság új menekültelosztási javaslatát csütörtökön Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint már az előző, a menedékkérők átmeneti áthelyezéséről szóló uniós döntésnél is megkerülték a nemzeti kormányokat. Ez nem igaz, mert  arról éppen a tagállami kormányokat képviselő, miniszterekből álló Tanács határozott, és az új rendszert is ők hagyhatják jóvá, az Európai Parlamenttel közösen.

 

Tovább

A Fidesz kigolyózta a baloldal jelöltjeit az Európai Parlament díjára

2016. május 5., 08:30 Módosítva: 2016.05.05 13:05
778
A fideszes többségű magyar zsűri kiszórta Iványi Gábort és a Menedék Egyesületet az Európai Polgári Díj jelöltjei közül.

Magyar európai parlamenti képviselőkből álló zsűri terjesztett föl Európai Polgári Díjra öt hazai jelöltet április végén. A héttagú zsűri négy fideszes tagja kizárta a versenyből Iványi Gábor lelkészt, és nem adott le szavazatot a Menedék Egyesületre, így ők már nem esélyesek a díjra. Iványit Szanyi Tibor MSZP-s, a Menedéket Niedermüller Péter DK-s képviselő javasolta az Európai Parlament elismerésére. Az öt versenyben maradt jelöltet fideszes képviselők ajánlották.

Tovább