Dömötör
12 °C
14 °C

Nyolc európai ország Amerika mellé állt

2003.01.30. 21:30
Medgyessy Péter is aláírta azt a nyilatkozatot, melyben nyolc európai kormányfő támogatásáról biztosítja az Egyesült Államok Irakkal szembeni politikáját. Bár a nyilatkozattevők szándéka egy egységes európai álláspont megfogalmazása volt, lapkommentárok szerint akár a francia-német háborúellenes állásponttal való szembeszegülésként is értelmezhető. Németh Zsolt, a külügyi bizottság fideszes elnöke az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy Medgyessy Péternek joga van kész helyzet elé állítani a magyar közvéleményt.
Támogatásáról biztosította az Egyesült Államokat iraki politikájával kapcsolatban nyolc európai kormányfő, köztük Medgyessy Péter a londoni Times című napilapban. "Erőnk az egységben rejlik. Nem engedhetjük meg, hogy egy diktátor szisztematikusan megszegje az ENSZ határozatait" - áll a spanyol, a brit, az olasz, a portugál, a dán, a cseh, a lengyel és a magyar kormányfő közös nyilatkozatában - írja a BBC.

Az aláírók
Jose Maria Aznar, Spanyolország
Jose Manuel Durao Barroso, Portugália
Silvio Berlusconi, Olaszország
Tony Blair, Nagy-Britannia
Vaclav Havel, Csehország
Medgyessy Péter, Magyarország
Leszek Miller, Lengyelország
Anders Fogh Rasmussen, Dánia
Szembeszegülés, vagy egység?

A Times kommentárja szerint a közös nyilatkozat egyrészt jelentős támogatást jelent a Biztonsági Tanácsban a háború kérdésében jelen pillanatban vesztésre álló Egyesült Államoknak és Nagy-Britanniának. Másrészt viszont nyílt szembeszegülés Franciaország és Németország háborút halogató politikájával.

A békés megoldást preferálja

"A nyilatkozat lényegében az egységes európai álláspontot fogalmazza meg" - nyilatkozta ezzel szemben Gál J. Zoltán kormányszóvivő az Indexnek. Mint mondta, Medgyessy Péter brit felkérésre csatlakozott az aláírókhoz, mi több, a szöveg fő pontjaihoz kapcsolódó módosító javaslatait is elfogadták. A nyilatkozat a "békés megoldás preferálja", végső esetben azonban a "kisebbik rosszat választva" elfogadja a háborút is - ahogy azt a magyar kormányfő is javasolta.

"A nyilatkozat nem szegül szembe a francia állásponttal, célja az egységes véleménynyilvánítás" - tette hozzá Gál. Az aláírók szerint nem szabad engedni, hogy Husszein világbékét fenyegető lépései megtörjék a transzatlanti kapcsolatokat - írja a londoni Times.

A "készségesek szövetsége"

A nyolc kormányfő szerint Husszein "nyilvánvalóan veszélyt jelent a világ biztonságára", a válság békés megoldásának egyetlen lehetséges módja az egységes fellépés lehet. Az amerikai kormányzat az elmúlt napokban többször is nyilvánvalóvá tette, hogy akár az ENSZ támogatása nélkül, a "készségesek szövetsége" élén is kész lefegyverezni Irakot.

"Biztos vagyok benne, hogy megdönthetetlen bizonyítékokat találunk Irak ellen. Együtt kell működnünk a Biztonsági Tanáccsal" - nyilatkozta a BBC-nek az egyik aláíró, Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök.

Németh: Nem hiszi, hogy joga van

Németh Zsolt kezdeményezi, hogy a külügyi bizottság hallgassa meg Medgyessy Pétert azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormányfő is csatlakozott az Irak lefegyverzését szorgalmazó felhíváshoz, amelyet nyolc európai ország vezetője írt alá. A külügyi bizottság fideszes elnöke az MTI-nek nyilatkozva csütörtökön úgy fogalmazott: nem hiszi, hogy Medgyessy Péternek joga van kész helyzet elé állítani a magyar közvéleményt.

"Nem a The Timesban kellene közölnie egy ilyen súlyú kérdésben a magyar miniszterelnöknek álláspontját, hanem mindenekelőtt Magyarországon, azt megelőzően pedig a külügyi bizottságban" - szögezte le. A politikus kérdésesnek nevezte, hogy a nyilatkozat miként hat majd az Európai Unió iraki kérdéssel összefüggő álláspontjára. Mint mondta: a belépőkkel együtt összesen 25 államból nyolc írta alá a nyilatkozatot, 17 viszont nem. "Márpedig az EU egységes álláspontja alapvető transzatlanti érdek" - tette hozzá. A politikus ugyanakkor üdvözlendőnek tartja, hogy "a nyilatkozat az ENSZ Biztonsági Tanács határozatainak megerősítéséért száll síkra".

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!