Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Az EU válságához vezethet a NATO megosztottsága?

2003.02.12. 16:26
Az Európai Unióra is átterjedhet a NATO válsága - vélik az EU elnökségét betöltő görög kormány tisztviselői. Görögország hétfőre hívta össze a tagországok és a tagjelöltek képviselőit, hogy közös álláspontot alakítsanak ki Irak ügyében. A békepártiak és az Amerika-pártiak nézetkülönbségei azonban könnyen az EU megosztottságához vezethetnek.
Az Európai Unió "mély válságához" vezethet, ha a tizenötök állam- és kormányfői nem tudnak közös álláspontot kialakítani Irakkal kapcsolatban rendkívüli csúcsértekezletükön jövő hétfőn. Az EU soros elnöki tisztét betöltő Görögország a 2004-ben csatlakozó tizenhárom ország képviselőit is meghívta. Bár Görögország a közös álláspont kialakításának reményében hívta össze a megbeszélést, Hrisztosz Protopapasz görög kormányszóvivő szerdán visszafogottan nyilatkozott ennek esélyeiről

Az utolsó esély

"Ha a tagállamok nem jutnak közös álláspontra, az azt fogja jelenteni, hogy a soros görög EU-elnökség kimerítette a rendelkezésére álló összes intézményes és politikai lehetőséget. Az Európai Unió mély válságba fog sodródni" - jelentette ki Pánosz Beglitisz görög külügyi szóvivő.

A többség Amerika pártján áll

Az iraki válság megnehezítette a közös uniós külpolitika kialakítását célzó erőfeszítéseket, és mély ellentéteket váltott ki a NATO-n belül is, amelynek a 15 uniós tagország közül 11 szintén tagja. Az uniós tagállamok közül Nagy-Britannia, Olaszország, Spanyolország, Dánia és Hollandia, valamint az uniós tagjelölt országok is támogatják az amerikai katonai fenyegetést Irakkal szemben, míg Franciaország, Németország, Belgium, Ausztria és Svédország a válság békés rendezésére szólít fel.

Görög tisztségviselők attól tartanak, hogy a NATO-n belül az iraki háborúra való felkészülés katonai készenléti intézkedéseivel szemben mutatott német, francia és belga elutasítás hasonló megosztottságot szülhet az Európai Unióban is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!