Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Az év embere Rudolph Giuliani

2001.12.24. 10:22
Hosszas viták után Rudolph Giuliani, New York polgármestere lett idén "Az év embere" a Time amerikai hírmagazinnál a szeptember 11-i tragédia után tanúsított magatartása miatt. Noha eredetileg Oszama bin Ladenre gondoltak a cím adományozói, sokak szerint a végtelen gonoszsághoz páratlan személyiség kellene tartozzon a cím kiérdemlésére

Hosszas viták után Rudolph Giuliani, New York polgármestere lett idén "Az év embere" a Time amerikai hírmagazinnál. A magazin 1925-ben választotta ki első ízben az esztendő legkiemelkedőbb emberét, és ez a hagyomány az elmúlt 76 évben töretlenül tovább élt. Az eredetileg megfogalmazott kritérium szerint a kiválasztott személyiségnek annak kell lennie, aki a tárgyévben a legnagyobb mértékben befolyásolta a hírek világát - akár jó, akár rossz értelemben.

Bin Laden Hitlernél is rosszabb

E követelmény alapján többen úgy gondolták, nem lehet vitás, hogy idén Oszama bin Laden érdemelte ki leginkább "Az év embere" címet. Mások szerint viszont a szeptember 11-i, szörnyűséges terrorcselekmények értelmi szerzőjének tekintett férfi számára külön meg kellene alkotni "Az év gonosztevője" címet, ha már mindenképpen meg akarják örökíteni a nevét.

Többen azzal érveltek Oszama bin Laden ellen, hogy aki alaposabban a dolgok mögé néz, az arra fog rájönni, hogy nem is olyan nagy formátumú személyiség. "Pusztán a végtelen gonoszság nem jelenthet belépőjegyet" a Time halhatatlanjainak oszlopcsarnokába - vélik azok, akik szerint Oszama bin Laden nem érdemelte ki azt, amit Joszif Visszárionovics Sztálin 1939-ben és 1942-ben, Adolf Hitler 1938-ban és Khomeini ajatollah 1979-ben kiérdemelt.

Lélekjelenlét és humanista együttérzés

Végül a választás Giulianira esett, akit szeptember 11. előtt nagyon sokan nem kedveltek (bár mindenki elismerte kiemelkedő képességeit), aki azonban a terrortámadások után órákban és napokban minden amerikai osztatlan elismerését vívta ki lélekjelenlétével és humanista együttérzéssel párosuló briliáns szervező munkájával.

A merényletek elkövetésekor George Bush Floridában tartózkodott. Onnan előbb Lousianába, majd Nebraskába vitte őt az elnöki különgép, és csak este szállt le vele Washingtonban. Addig - sokak értékelése szerint - a közvélemény számára Giuliani töltötte be az elnöki szerepkört, legalábbis annyiban, hogy ő állt a mikrofonok elé, ő számolt be a tragédia borzalmas dimenzióiról, és ő volt az első, aki egyben lelket öntött az amerikaiakba, mondván, "a korábbinál is erősebben fogunk ebből kikerülni".

Guiliani megítélése végletesen megosztott

Az azt követő hetekben Giuliani egyszerűen lenyűgözött mindenkit, ahogyan a szerteágazó teendők higgadt és gyakorlatias megszervezésével, ugyanakkor az átélt szörnyűségek közösségi érzelmi feldolgozásának elősegítésével ő volt Amerika legjobb értelemben vett "mindenese".

Giuliani - akinek egyébként a közeljövőben lejár a polgármesteri megbízatása - olyan politikai személyiség, akinek a megítélésében a közvélemény rendszerint végletesen megosztott. Így volt ez korábban, és most, hónapokkal a tragédia után már vannak arra utaló jelek, hogy így lesz ez megint hamarosan. De ami 2001 őszén történt, az bőségesen elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy ez az év Giuliani éve legyen.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Álom Nászút

Felejthetetlen élmény várja a világ legszebb tengerpartjain.