Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Orvosok akadályozták meg a kivégzést

2006.02.21. 17:15
Összeegyeztethetetlennek tartotta orvosi esküjükkel, ezért megtagadta a segítséget egy halálra ítélt gyilkos kivégzésében két kaliforniai altatóorvos. A kivégzést egy nappal elhalasztották.

Etikai okokból elutasította két kaliforniai altatóorvos, hogy segítséget nyújtson egy méreginjekciós kivégzéshez. A bíróság által kirendelt altatóorvosok döntése miatt a kivégzést elhalasztották.

A 46 éves Michael Moralest azért ítélték 1983-ban halálra, mert 1981-ben előre megfontolt szándékkal, különös kegyetlenséggel megölt egy 17 éves lányt: arcát kalapáccsal szétzúzta, megerőszakolta, majd négyszer a szíven szúrta. Morales azzal védekezett, hogy kábítószer hatása alatt állt.

Védői a múlt héten az utóbbi idők tanulmányaira hivatkozva azzal érveltek a kivégzés ellen, hogy a méreginjekció kegyetlen módszer, amelyet tilt a szövetségi alkotmány. Gyakran több percig is eltart, amíg a hármas összetételű injekció erre hivatott két komponense megállítja az elítélt szívműködését.

A bíró beadványukra válaszul elrendelte a San Quentin-i börtönhatóságnak, hogy vagy változtassák meg a méreginjekció összetételét, vagy pedig orvosok gondoskodjanak arról, hogy az elítélt ne érezzen szükségtelen fájdalmat kivégzésénél.

A kirendelt orvosok azzal utasították el a feladatot, hogy etikailag teljesen elfogadhatatlant kérnek tőlük. Az orvosszövetségek a bíró döntését bírálva kiemelték, hogy az orvosok az élet védelmére tesznek fogadalmat. A két aneszteziológusnak az lett volna a dolga, hogy avatkozzon közbe, ha az elítélt magához térne vagy szemmel láthatólag fájdalomtól szenvedne.

A börtönhatóság a kivégzés tervezett ideje után két órával az új időpontot (közép-európai idő szerint) szerda hajnalra tűzte ki. A szokásos "koktél" helyett egyféle halálos mérget fognak alkalmazni.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!