Szabina
4 °C
12 °C

Évtizedes adatokkal védekezik Blair

2003.07.16. 16:00
Irak két évtizeddel ezelőtti uránvásárlásaival próbálta igazolni a kilencvenes évekre vonatkozó vitatott hírszerzési adatait a brit kormány. Blair szerint nem elképzelhetetlen, hogy Irak uránt vásárolt. Külügyminisztere még a kormányfőnél is biztosabb. Az adatok titokban maradtak.
Nagy-Britannia biztosan tudja, hogy Irak már a 80-as években több száz tonna uránt vásárolt Nigertől - jelentette be szerdán Tony Blair brit miniszterelnök, a hamis hírszerzési adatok vádjára reagálva. Blair védekezésének gyenge pontja, hogy a most igazolásként felhozott vásárlások ténye már 12 évvel ezelőtt, az első öbölháború után ismerté vált.

Amit már mindenki tudott

Az amerikaiak győzelmét követően a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrzése mellett Irak számot adott nyolcvanas években folytatott atomprogramjáról. Ekkor számoltak be arról is, hogy Nigerből szerezték be a szükséges uránt. Bush beszédének az afrikai uránbeszerzésekre vonatkozó állítása nem is erre a széles körben ismert tényre vonatkozott, hanem kilencvenes években történt beszerzésekre.

Mint később kiderült, hamisított dokumentumok alapján. Az esetet leleplező Greg Thielmann, a külügyminisztérium hírszerzésének posztjáról az iraki háború idején lemondó elemzője szerint a bizony ítékként kezelt levélre Niger tíz éve visszavonult külügyminiszterének aláírását hamisították.

Egészen más bizonyítékok

Blair szerint kormánya nem a hamis levélre alapozta kijelentését. Mint mondta, a NAÜ is elismerte, hogy nem kapott hamis információkat a britektől.

Blair szerint "enyhén szólva sem a lehetetlennel határos", hogy Irak később is próbálkozott uránvásárlással. Mint mondta, továbbra is kiáll a hírszerzés tavaly szerzett, nigeri uránvásárlásra szóló értesülései mellett.

Jack Straw külügyminiszter is "kétségtelenül" hitelesnek nevezte a kormány bizonyítékait. Mint mondta, ezek teljesen mások, mint amivel az amerikaiak rendelkeznek. Mibenlétükre azonban nem tért ki.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.