Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Késsel fenyegették az ENSZ iraki fegyverzetellenőreit

2003.01.25. 13:51
Késekkel akarta egy iraki férfi megtámadni az ENSZ fegyverzetellenőreit egy szállodában, de a hotel biztonsági szolgálata ártalmatlanná tette a támadót. Egy másik incidens során egy ugyancsak ioraki férfi beszállt az ellenőrök konvojának egyik járművébe, de nem tudni, ezzel mi volt a szándéka.
Egy fiatal, feltehetőleg iraki férfi, késekkel felfegyverkezve, be akart hatolni szombaton Bagdadban az ENSZ fegyverzetellenőreinek szállásául és irodaközpontjául szolgáló Canal Hotelbe, de az épület őrei lefogták. Egy másik fiatalember feltartóztatta a világszervezet ellenőreinek gépjárműoszlopát, erőszakkal bejutott az egyik gépkocsiba, de egyelőre nem ismeretes pontosan, hogy milyen szándékkal tette ezt.

Három kést találtak annál a férfinál, aki megpróbált behatolni az ellenőrök szálláshelyéül szolgáló, számos ENSZ-irodának is otthont adó szállodaépületbe. Az épület iraki őrei lefogták, és átadták a helyi rendőrségnek - közölte a Reuters hírügynökséggel Hiro Ueki, az ENSZ fegyverzetellenőrző missziójának szóvivője. Továbbra sem ismeretes, mi volt a késekkel hadonászó fiatal szándéka. A másik incidensről még nem tudott tájékoztatást adni a szóvivő. A hírügynökségek, helyszínen tartózkodó munkatársaik beszámolóira hivatkozva, eltérő jelentéseket közöltek korábban a váratlan eseményről.

"Mentsenek meg!"

Az AP szerint egy azonosítatlan, valószínűleg iraki fiatalember kérés és engedély nélkül beszállt szombaton Bagdadban az ENSZ Irakban tevékenykedő fegyverzetellenőreinek gépkocsijába, és azt kiáltozta közben arabul: mentsenek meg! A Reuters úgy tudja, hogy a fiatalember megpróbálta megkaparintani a járműben található dokumentumokat. Ez az eset is a Canal Hotel előtt, az előtt a bagdadi szálloda előtt történt, ahol az ENSZ-szakértők szállása és központja van. Az AFP hírügynökség egy fotósa azt jelezte a helyszínről, hogy az iraki biztonsági emberek legyűrték és elvezették az illetőt, a Reuters jelentése szerint ellenben az ENSZ biztonsági szolgálatának tagjai kísérték be a fiatalembert a szálloda épületébe.

Hasonló jellegű incidens eddig nem történt november 27-e óta, amióta az iraki tömegpusztító fegyverek leszerelését ellenőrző ENSZ-szakértők négyévi kényszerű szünet után felújították munkájukat az arab országban. Az ellenőrök egy csapata éppen szokásos ellenőrző útjainak egyikére készült indulni, amikor a második incidens történt.

A fegyverzetellenőrök a váratlan események ellenére előzetes tervüknek megfelelően végezték napi munkájukat. Több gyanúsnak tartott helyszínt is felkerestek szombaton. Vegyész-szakértők egy Bagdadtól hatvan kilométernyire délre található vegyipari üzembe mentek, ahol már többször is jártak korábban. Biológiai fegyverek ügyében jártas szakértők látogattak el a fővárostól 160 kilométernyire délre fekvő Diváníja város egyetemére. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) egy csapata a Bagdadtól 375 kilométernyire északra elterülő Moszul város állami olajvállalatának telepein járt, egy másik NAÜ-csoport pedig a Bagdadtól északra található al-Dudzsajl rakétatámaszpontot szemlélte meg.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Varázslatos Szicília

Baboci2006 felhasználónk jóvoltából vadonatúj fotók segítségével visszatérhetsz a nyárba!