Judit
-2 °C
8 °C

Több tucat lefejezett holttest Bagdad mellett

2006.10.15. 15:25
Folytatódik az iraki erőszakhullám: hatvannál több halottjuk van az országban e héten végrehajtott merényleteknek és támadásoknak. A Bagdadtól 80 kilométerre lévő Baladban vasárnap 31 lefejezett holttestet találtak.

A 31 holttest minden bizonnyal síita milicisták bosszújának a következménye, akik azt torolták meg, hogy előzőleg, pénteken 17 lefejezett síita teteme került elő a város egyik kültelki gyümölcsösében.

Az amerikai hadsereg egy tengerészgyalogosa és négy katonája halálát jelentette be vasárnap. Az előbbi harc közben vesztette életét szombaton a szunniták uralta el-Anbár tartományban, az utóbbi négyet pedig pokolgépek robbanása ölte meg Bagdad környékén pénteken és szombaton.

A Bagdadtól délre fekvő, túlnyomórészt síiták lakta Vahda faluban három nőt és két férfit lőttek le egy elrobogó autóból. Az északi Moszulban és a Bagdadtól délre fekvő Szurajában egy-egy rendőrt lőttek le fegyveresek.

Több autórobbantásnak összesen tíz halottja volt vasárnap az északi Kirkukban. Egy gépkocsit a város központjában robbantott fel öngyilkos merénylő az infrastruktúravédelmi szolgálat egy konvojának elhaladásakor, öt ember halálát és tíz sérülését okozva. A mintegy 150 ezer tagot számláló szolgálat feladata az ország hivatalos épületeinek és infrastruktúrájának védelme.

A város déli részén egy másik öngyilkos merénylő egy népszerű piacnál hozta működésbe az autójában lévő szerkezetet - hárman meghaltak, kilencen megsérültek. Kirkuk központjában két diák halt meg egy iskolájuk előtti öngyilkos autórobbantásban, további 25 megsérült. A város egyik déli negyedében nyolc rendőrt sebesített meg egy járőr elhaladásakor robbanó pokolgép.

Bagdad keleti, Musztanszaríja negyedében a belügyminisztérium egy államtitkár-helyettesének konvoja mellett robbant két pokolgép. Minisztériumi és kórházi közlés szerint a tisztségviselő asszony túlélte a merényletet, két testőre és öt civil azonban életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek. További három civil lelte halálát bagdadi robbantásokban, a fővárostól délre, Szavírában és Kut mellett pedig egy rendőrt, illetve egy civilt öltek meg.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!