Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Feloldották az Ausztria elleni szankciókat

2000.09.12. 21:01
Az Európai Unió eddigi egyik legsúlyosabb diplomáciai válsága ért véget kedden: az EU feloldotta az Ausztria elleni szankciókat. A der Spiegel által idézett közlemény szerint a 14 tagország szankciói elérték céljukat, ezért fel lehet oldani őket. A francia elnöki hivatal bejelentése szerint azonban az FPÖ-nek a bécsi kormánykoalícióra gyakorolt hatása aggodalomra ad okot, a tizennégyek ezért "különleges éberséget" tartanak szükségesnek Jörg Haider Osztrák Szabadságpártjával szemben.
Az Unió példáját követve kedden Kanada is feloldotta a diplomáciai szankciókat. A kanadai kormány szintén az "bölcsek" jelentésének nyomán döntött így. Azonban az Egyesült Államok az EU-döntés ellenére sem változtat Béccsel szembeni politikáján. Richard Boucher amerikai külügyi szóvivő hangsúlyozta: a két ország viszonyának jövője azon múlik, hogy mennyire tartják tiszteletben Ausztriában az emberi jogokat, mennyire ragaszkodik a kormány a tolerancia politikájához. Az USA továbbra is "szelektív" diplomáciai kapcsolatok tart fenn Ausztriával.

Thomas Klestil osztrák államfő megelégedéssel vette tudomásul az Ausztria ellen a 14 EU-tagállam által meghirdetett szankciók feloldását, míg Wolfgang Schüssel kancellár ezt az osztrák kormány nagy sikerének minősítette, s a sikert a kormány türelmének és szilárdságának tulajdonította.

A reakciók

Klestil elnök a televízió híradójának nyilatkozva kijelentette: az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kapcsolatos éberség - amelyet a szankciók feloldásáról kiadott közlemény továbbra is szükségesnek minősített - feleslegesnek látszik, mivel Ausztriában működnek a parlamenti struktúrák, s a parlamentben demokratikus politikai pártok foglalnak helyet.

Izrael szerdán élesen elítélte a büntetőintézkedések megszüntetését. Az izraeli miniszterelnöki hivatal szerdán nyilvánosságra hozott közleménye szerint "Ehud Barak kormányfő elítélte az Európai Uniónak a szankciók feloldására vonatkozó döntését és úgy tartja: mindaddig érdemes lett volna az intézkedéseket érvényben tartani, míg az osztrák kormány tagja az újfasiszta irányultságú Osztrák Szabadságpárt (FPÖ)".

Három bölcs
A három bölcs, azaz az Európai Unió által felkért három szakértő korábban a szankciók feloldását javasolta. E jelentésből, amelyre hivatkozva a 14 tagállam újból felülvizsgálta az osztrák kormánnyal fenntartott kétoldalú kapcsolatait, a 14 ország négy következtetést emel ki:
- a meghozott intézkedések hasznosnak bizonyultak
- az osztrák kormány nem tagadta meg a közös európai értékek iránt vállalt elkötelezettségét
- a 14 tagállam intézkedései, fenntartásuk esetén, céljukkal ellentétes eredményt hoztak volna,
- az FPÖ-t szélsőséges jellemzőkkel rendelkező jobboldali populista pártnak lehet tekinteni, amelynek jövőbeli alakulása bizonytalan.
Schüssel a kamerák előtt kijelentette: a győzelem hármas, mivel vita volt a tizennégyek között arról, hogy feloldják-e, vagy csak felfüggesszék a szankciókat, arról, hogy ez most történjék-e meg vagy egy későbbi időpontban, s végül azért is, mert a közlemény nem helyez kilátásba semmiféle intézményes megfigyelést. A 14 tagállam közötti kötélhúzást részletezve Schüssel azt is elmondta: volt olyan javaslat is, hogy vezessenek be immár hivatalos mechanizmust, amely fenntartaná Ausztria kirekesztettségét. Hozzátette, hogy Bécs is figyeli a többi tagállamokat.

Susanne Riess-Passer azt mondta, hogy az éberség mindig fontos, s ugyancsak hangsúlyozta, hogy Ausztria is éberen figyeli a többi EU-tagállamot, mert sok helyütt veszélyes fejlemények mutatkoznak.

A televízió párizsi tudósítója hírmagyarázatában arra mutatott rá: eléggé homályos, amit a közlemény az FPÖ-vel kapcsolatban megfogalmazott. Olyannyira, hogy nem tudni, ez a szövegrész puszta engedmény-e Franciaországnak, amely az utolsó pillanatig pártolta a szankciókat, avagy valóban a 14 tagállam közös véleménye - ez majd a közeli jövőben derül ki.

Az ellenzéki pártok közül Alfred Gusenbauer, az Osztrák Szociáldemokrata Párt elnöke üdvözölte a büntető intézkedések feloldását, s felszólította Benita Ferrero-Waldner külügyminisztert, hogy terjesszen a parlament illetékes bizottsága elé javaslatot arról, milyen külpolitikát kíván a továbbiakban folytatni Ausztria.

Vegyék komolyan a "bölcsek" bírálatát

Alexander Van der Bellen, a zöldek elnöke szintén üdvözölte a szankciók feloldását, ám úgy vélekedett, nem szabad egyszerűen napirendre térni afelett, ami kiváltotta ezeket, s arra intett, hogy Ausztria vegye komolyan a "bölcsek" jelentésében szerelő bírálatokat. Hozzátette: az EU-nak jogi mechanizmust kell kidolgoznia hasonló esetekre, s a leghelyesebb az lenne, ha külön biztos foglalkozna az emberi és polgári jogok kérdéseivel - mondta.

A New York-ban tartózkodó Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter "a józan ész és Európa győzelmének" nevezte az EU-döntést. Jörg Haider, az FPÖ volt elnöke és Ausztria leghevesebben támadott politikusa nem kívánt nyilatkozni, véleményét szerdán tartandó sajtóértekezletén fejti ki Klagenfurtban.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!