Emánuel
4 °C
12 °C

Kirúgják szállodáikból az otthon nélkül maradt New Orleans-iakat

2005.11.16. 14:26
A hotelszobák ajtaja alatt bedugott szórólapokon hozta a Katrina hurrikán után otthon nélkül maradtak tudtára az amerikai katasztrófavédelem, hogy már csak két hétig állja számláikat. Az 59 894 szállodai szobát lefoglaló hurrikánáldozatok ugyan kaphatnak lakhatási támogatást, ha december 1-ig bérleti szerződést kötnek. Az érintettek szerint sem a támogatásra jogosultak, sem a bérbeadók nem kaptak megfelelő tájékoztatást a programról.

Két hetet adott a Katrina hurrikán elől elmenekülteknek az átmeneti menedéket nyújtó hotelek elhagyására az amerikai katasztrófavédelem, a FEMA, írja a Washington Post. A hurrikán számos louisianai otthonát elpusztította, országszerte 53 894 szállodai szobában élnek a vihar miatt otthon nélkül maradtak. A szállodák költségét a FEMA állta, de december 1-i hatállyal felmondta a szobákat.

A FEMA négy hete szabta meg a december 1-i határidőt, de a nyilvános kommunikációt csak most kezdte el. David Garratt, a FEMA megbízott vezetője - a katasztrófavédelem igazgatóját a Katrina után felmentették - szerint a hatóság mindent megtett, közleményt adott ki, újsághírt jelentetett meg és egy vállalkozót is megbízott azzal, hogy minden hotelszoba ajtaja alatt csúsztasson be egy tájékoztató szórólapot.

"Ha a FEMA-nak tényleg nincs terve azon túl, hogy szórólapokat dugdosson hotelszobák ajtajába, akkor két héten belül rengeteg ember válik otthontalanná" - nyilatkozta a Postnak Sheila Crowley, a Kisjövedelműek Lakhatási Szövetségének elnöke.

A FEMA elvileg továbbra is nyújthat lakhatási támogatásokat minimum három, legfeljebb tizennyolc hónapig. A támogatás legfeljebb 2358 dollár lehet havonta. A bökkenő, hogy a FEMA kizárólag a még december 1. előtt aláírt bérleti szerződéseket támogatja, azaz a hotelokban lakó menekülteknek alig két hete maradt - ráadásul erre az időszakra esik a legnagyobb amerikai ünnep, a négynapos hálaadás is - új otthon keresésére.

Az amerikai bérháztulajdonosok is panaszkodnak, mivel ők sem kaptak megfelelő tájékoztatást a FEMA támogatási programjáról, ami megnehezíti a támogatásigénylő űrlapok kitöltését. "A mai napig a témában kapott tájékoztatás egyrészt nem volt megfelelő, másrészt komoly zavarokat okozott. Nagyon nehéz lesz, ha nem lehetetlen, a hátralevő rövid idő alatt bérleti szrződést kötni a támogatásra jogosult családokkal" - mondta el a Postnak Jim Arbury, a Bérháztulajdonosok Nemzeti Tanácsának alelnöke. Arbury szerint "amúgy is kegyetlenség pont hálaadás után közölni az emberekkel, hogy ki vannak rúgva".

A Katrina pusztítása után három hónappal 2491-en még mindig menekülttáborokban laknak. Az 1,4 millió regisztrált hurrikán-áldozat közül félmillióan kaptak valamilyen otthonteremtési támogatást.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.