Blanka, Bianka
10 °C
18 °C

Ágyúkkal lövik Fallúdzsát az amerikaiak

2004.04.06. 16:56
Kemény ellenállásba ütköztek Fallúdzsánál az amerikai csapatok. A lázadó várost ezerkétszáz tengerészgyalogos kerítette be, kedden ágyúkkal és helikopterekkel támadták az ellenállókat. Folytatódott a síiták lázadása is, Moktada asz-Szádr hívei olasz békefenntartókra támadtak Násziríjában.
Helikopterekkel, tankokkal támadják Fallúdzsát az amerikai csapatok - jelentette a BBC. A várost hétfőn ezerkétszáz tengerészgyalogos és az új iraki hadsereg két zászlóalja kerítette be.

Ágyúznak

Tekintse meg képeinket!
A BBC-nek nyilatkozó helyi források szerint az amerikaiak ágyútüzet zúdítottak a városra. Szemtanúk szerint a várostól északra heves tűzharc folyik az amerikaiak és az iraki ellenállók között.

Fallúdzsa az amerikaiakkal szembeni ellenállás központja, a múlt héten négy amerikai civilt lincseltek meg a városban. A hétfő óta tartó akcióban eddig négy tengerészgyalogos vesztette életét.

Harcok a síita területeken is

Folytatódtak a zavargások a síita területeken is. A BBC értesülései szerint Násziríjában Moktada asz-Szádr radikális vallási vezető hívei felgyújtották az olasz békefenntartók egyik harcjárművét. Jelentések szerint az összecsapásokban 12 olasz katona megsérült, tizenöt iraki meghalt.

Az összecsapások átterjedtek a déli Amara városra is. A brit hadsereggel kitört összetűzésekben az elmúlt két napban tizenkét iraki vesztette életét - jelentette a BBC.

Kétórás fegyvernyugvás

Klikk a képre!
Kétórás fegyvernyugvást hirdetett kedden kora délután a dél-iraki Násziríjában a radikális síita Mahdi milícia, hogy az ott állomásozó olasz kontingens katonái elhagyhassák a várost. A betiltott fegyveres szervezet egyik, önmagát Szajjid Rijádnak nevező helyi parancsnoka közölte: vezetőjük, Muktada asz-Szadr az olasz köztársasági elnök kérésére rendelte el a tűzszünetet az elmúlt 24 óra összecsapásai után, hogy lehetővé tegye az olasz egységek nyugodt visszavonulását.

Ugyancsak Násziríjában a Mahdi hadserege fegyveresei elraboltak két dél-koreai állampolgárt, egy emberjogi szervezet munkatársait. Szajjid Rijád szerint a még vasárnap elrabolt két férfit csak az olasz csapatok kivonulása után engedik szabadon.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.